用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不如分享吓3-4歲識d乜呀!
go

不如分享吓3-4歲識d乜呀! [複製鏈接]

不如分享吓3-4歲識d乜呀!

我見大家講二歲識乜講咗咁耐, 我都想睇吓3, 4歲小朋友會叻幾多?

Re: 不如分享吓3-4歲識d乜呀!

跟住叻既野就唔明顯架啦..........好抽象的

3歲識加減乘除,4歲識分數加減;不過....

其實阿仔1-5歲最叻ge係...
donedonedonedone...
就係佢ge唱功........................

唱乜野?

就係﹕
[size=large]反調

同埋成日say....

仲有明明自己做錯事,罵佢佢就﹕

對住佢....

:cry:  :cry:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Haha! So funny!

睡覺 寫道:

就係佢ge唱功........................

唱乜野?

就係﹕

同埋成日say....

對住佢....

3至4歲應該的甚麼??? 其實在幼稚園期不應強逼小朋友學的甚麼...這段時間都是以游戲為主.就算要他學也要以游戲形式......
chanwyf 寫道:
我見大家講二歲識乜講咗咁耐, 我都想睇吓3, 4歲小朋友會叻幾多?

3歲識加減乘除,4歲識分數加減, 咁叻既? 點教架?

睡覺 寫道:

唱乜野?

就係﹕

同埋成日say....

對住佢....

冬日勳章

睡覺 寫道:

唱乜野?

就係﹕

同埋成日say....

對住佢....

睡覺,
笑C我啦!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

3-4歲如果識得食、玩、睡覺就已經好好。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

伊言咁叻, 點解咁講呀?

palmchristy 寫道:
3-4歲如果識得食、玩、睡覺就已經好好。

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

twokidsmum;

仔仔有些方面其實係比同齡的差。他五歲先識用筷子,三歲半評估到有中度發音障礙(四歲多又糾正過來了),社交、學校適應等又比大多數孩子不良....情緒十分極端等等.........我想他的發展是比較不平均,當時語言治療師話佢可能個腦太過顧住發展某些東西吧 (如數學)。

我自己推想,其實由bb至第一度發育期 (即大概是六、七歲吧?亦即孩子明顯長高果陣時.....當然個個唔同),在發展上真的很具彈性。有的孩子早熟,起步比別人快,但可能會慢慢慢下來;有的孩子一開始時發展或發育較慢,但可能會突然又飊升得好快。有的孩子平穩直上。所以,年紀較大時作智能評估可能會顯得比較穩定。

我個囝囝在五歲三個月時的心算能力,比起五歲一個月或以前,係好明顯地突然躍升。只係短短兩個月內,比我地睇到佢就可以表現得 "明顯" 地不同。因此,我們不要太早定斷孩子的能力。慢慢地由得怹們成長.....

有一個鄰居,她的女兒在三歲多四歲時評估出有發展遲緩情況。轉讀兼收學位一年多期間,好明顯在語言能力和其它認知上已追上同齡的孩子。
        所以,在孩子學期前階段的發展是可塑性很高的。

twokidsmum,

其實依言的發展同同齡小朋友差不多, 只係我鍾意記低佢D進展. 我唔覺依言係資優, 佢只係講野老積同埋對文字敏感.

食、玩、訓, 情緒, 社交對依言黎講係高難度動作.

近排唔知係搬屋定係個妹出世, 食野倒退到要人餵先食, 一餐飯總要食成個鐘.

出親街玩奉旨唔同其他小朋友玩, 淨係同爸爸媽媽玩, 一坐低又話要玩Palm裡面的遊戲. 去到同學仔的生日會, 又淨係縮埋一角, 唔會好似同學仔咁出去玩遊戲.

以前一晚醒十次, 而家叫做好少少, 都醒兩三次, 仲要係起身之後發晒脾氣加失控. 午睡都係一樣. 總之佢成日唔肯訓覺, 訓醒後仲要用半個鐘先至可以平復情緒.

所以我覺得三四歲識得食玩訓已經幾好, 唔係講笑.

Hi palmchristy,

家姐可能妒忌細妹, 要吸引你哋注意喎! 我細仔出世後幾日, 我大女無端端經常隨地大便.  我哋於是經常送d小禮物俾家姐, 然後同佢講係細佬送俾佢架! 我成日用呢招, 佢哋一直好friend架!

我其實一直好欣賞你哋架! 我真係無咁好心機教我大女, 她現在5歲嘞. 我係佢3歲左右先試過吓用flash cards教大女, 但好快就放棄嘞! 你睇我幾唔掂! 不過我好相信早期教育, 我都用咗好多心機去教我兩個小朋友.  我看過哈佛女孩劉亦婷, 學咗少少, 再自行改變一下方法:

1) 我經常看到甚麼便教她甚麼, 亦利用上下課途中教她常識.  
2) 我以前每天放工用錄音機錄低我要教我大女的東西, 讓工人在我上班時播給她聽. 我亦要求工人錄低她們的閱讀過程, 讓我回來聽, 再糾正錯誤.  我主要用這方法教我女兒讀書的, 成績很顯著.
3) 當我太忙沒時間教她閱讀後做summary, 我會叫她講出來, 同時訓練她的表達能力, 不過她現在這方面仍很弱.  她是英文較好, 中文比較弱, 亦未識寫太多中文字, 我會叫她口頭做中文作文.

至於我細仔, 我初初只教大女無乜時間理佢, 但係我知道唔可以咁落去.  我就係佢1歲9個月左右, 開始經常口頭將d英文字拆開晒d音讀俾佢聽, 再拼俾佢聽. 可能佢係呢個年紀"聽講"比較成熟, 佢居然聽一二次就識好快咁答我, 叫佢睇就唔係幾理我.  

我係早幾個月開始, 即未夠3歲, 先開始自製小字咭認真教他phonics. 可能他已知點樣blend sound, 只係未識睇, 所以一教就識, 好快好快.  我再俾佢睇咗100張左右的sight cards教佢英文常用字, 個幾兩個星期熟晒, 現在讀書嘞! 現在每次遇到vocab, 教一兩次實記得.

其實我教細仔係遲咗架, 不過我早一兩年又番工又教兩個, 真係好忙好辛苦. 算啦, 整定既!

睡覺,

估唔到妳囝囝都有咁多問題喎! 我想問妳囝囝係咪好生鬼架? 遺傳嘛!

我知妳囝囝對數字比較敏感, 但我都好想知妳點教囝囝計數架? 我係呢方面係"絕對"既白痴, 我都未知點教佢哋!

其實我又係好羡慕妳架! 我兩個小朋友智力一般 (唔使check都知), 我每次入這個討論區都係帶住羡慕眼光去睇其他小朋友既.  

twokidsmum..
         點教我隻生番...之咪就係
.hm......等我組織好再pm同你 "分享"

而加....仲要等我先平靜好 加陣  比佢激到 我嘔血嘔黃膽水嘔白泡嘔空氣 (因為嘔到無野嘔),然後思路才會清晰一點架喇。

你知嘛,我真係
     點解佢係要我惡到老虎咁先懂得服從?     

今天我的起心肝,決定取一把間尺帶佢去上學...因為佢講極道理,話極都唔聽,叫佢吃飽午飯後上學時唔好走得咁快,但佢一直當我耳邊風....少少惡都唔聽,要 到好似瘋婆咁佢先至聽.. (唔單止一樣野,幾乎所有野都係咁)        

你有所不知,我一定好短命

twokidsmum 寫道:
睡覺,

估唔到妳囝囝都有咁多問題喎! 我想問妳囝囝係咪好生鬼架? 遺傳嘛!

我知妳囝囝對數字比較敏感, 但我都好想知妳點教囝囝計數架? 我係呢方法係"絕對"既白痴, 我都未知點教佢哋!

其實我又係好羡慕妳架! 我兩個小朋友智力一般 (唔使check都知), 我每次入這個討論區都係帶住羡慕眼光去睇其他小朋友既.  

睡覺,

俾妳笑死, 我諗我都唔長命得妳好多咋!    

twokidsmum..
         check PM please.....

‹ 上一主題|下一主題