用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療
go

[聽/語障] 言語治療 [複製鏈接]

言語治療

有冇人用緊協康會言語治療, 小朋友係幾大開始介入訓練,

Re: 言語治療

我囝上左3堂啦, 佢現在2歲半!

因為幼兒訓練姑娘建議我, 仔仔8月上幼兒班了, 她叫我安排仔仔最理想9月份開始, 到時在學校接觸小朋友多d, 多聽人說話會. 因為現時仔仔(一/五training)(三/六小組班)恐怕仔仔接收不到, 而且他專注力有限, 恐怕浪費金錢時間.
但我又問其他機構意見又說應早些介入, meisuen 可否給我意見, 你是否係大坑東上言語治療.

lautorchi,

我囝囝係協康係上青葱計劃既語言治療隔個星期六上, 係咪唔同妳囝果d訓練? (一/五training)(三/六小組班). 我囝20個月返協康(順利 center)playgroup(入學預備班) 返到兩歲就比佢返幼兒園, 之後上個月先排到青葱計劃(灣仔center). 我覺得返左n1好好多, 加上協康訓練, 返左3堂已講多左4個字.

我仔仔(一)幼兒訓練(五)職業治療(三/六)小組班, 全部安排上午, 下午睡覺.
(入學預備班)我都有報但冇位, 及小朋友沒有太多時間,

Dear Meisuen,

Pls check pm.

Meisuen:
好耐無見,仔仔進度好嗎?
我都下星期見言語治療師(政府)啦!
到時再傾呀!
[size=medium]queensroad

queensroad,

多謝問候! 佢已上左3堂, 真係有進步架, 佢講多左4,5個單字.  關於政府健康院都做左評估, 只係語言發展慢左1年, 其他一切正常, 現都係排早期訓練, 大約今年9, 10月有位. 但協康真係好貴, 如果9, 10 月早期有位, 我就唔係協康訓練lu.

妳下星期見言語治療師(政府), 咁妳唔係去協康做評估咩?
記得話我聽結果!

大家繼續努力

Meisuen:
係呀,我去協康做過評估0架。
姑娘都話佢需要言語治療,
但是,我嫌貴無join。
依家就同呀仔玩playgroup,佢仍然要長時間先適應到,
玩到第三堂先熱身到。
我明天去智能中心見言語治療師啦~~
見完再番0黎報料先!
我個仔今年06九月開學都有兼收位喇。
大家都要加油呀
[size=medium]queensroad

QUEENSROAD,

等妳好消息! 大家努力, 加油!
‹ 上一主題|下一主題