用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一的家長,你地小朋友考試容唔容易100分 ...
go

小一的家長,你地小朋友考試容唔容易100分 [複製鏈接]

小一的家長,你地小朋友考試容唔容易100分

已經考左3次試,次次都扣好多大意分,你地D小朋友會唔會咁?

Re: 小一的家長,你地小朋友考試容唔容易100分

karenmak 寫道:

我個仔都係咁.  不過我唔係睇佢係唔係100分, 而係佢錯既位o係邊度.  其實只要睇到佢有比心機做卷同盡左力, 分數above average我都會接受, 唔洗要100分既.

而且小一有很多mistakes都係好正常, 呢個係佢學野既過程 (從錯誤中學習).  

100分唔容易,班主任話一年級會執得{D字形}好嚴,我個仔全部答啱哂,但,號,得唔靚扣咗2分,」號歪咗扣1分,得字冇咗一点扣2分,熱字冇咗一点扣1分,就係呢D大意分冇咗11.5分,得番88.5分.
:wave:  :wave:  :wave:

小女考試基本上都識做同明白,但很多mistakes,大多分數都是這個問題被扣分的.

最嬲係識又唔記得做   

小一係鬥小心..........唔係識唔識架...........

My son also normally get 9x, not 100 mark for some minor mistakes.

Teresa 寫道:
[quote]
karenmak 寫道:

我個仔都係咁.  不過我唔係睇佢係唔係100分, 而係佢錯既位o係邊度.  其實只要睇到佢有比心機做卷同盡左力, 分數above average我都會接受, 唔洗要100分既.

而且小一有很多mistakes都係好正常, 呢個係佢學野既過程 (從錯誤中學習).  [/quote]

Sindy 寫道:
小一係鬥小心..........唔係識唔識架...........

100分, 對小一來說, 我覺得一d都唔易, 因為佢地多數是錯d大意的東西!  如"s", 大小草!
‹ 上一主題|下一主題