用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 維多利亞小學
go

維多利亞小學 [複製鏈接]

維多利亞小學

請問有冇家長可以講下這間學校呢? 如教學課程、師資、學生程度、校風等等!多謝晒!

Re: 維多利亞小學

你講的是否CAUSEWAY BAY那間?  小女現時就讀維多利亞小學一年班.  我覺得校長非常COMMERCIAL, 師資方面, 每班都是雙班主任(1X外籍,1XLOCAL).
小朋友尚算開心.  要有心理準備, Acadamic不能追趕其它local school.

amandalyy2002

Is your daughter's english and PTH very good?  
Sounds that the school can provide a good language env.

amandalyy2002 寫道:
你講的是否CAUSEWAY BAY那間?  小女現時就讀維多利亞小學一年班.  我覺得校長非常COMMERCIAL, 師資方面, 每班都是雙班主任(1X外籍,1XLOCAL).
小朋友尚算開心.  要有心理準備, Acadamic不能追趕其它local school.

amandalyy,

請問為何覺得校長非常COMMERCIAL 及你認為學費是否「物有所值」呢?  謝 謝!

hi 小品文,

Please click here to check the comments

Hope it can help.
小品文 寫道:
amandalyy,

請問為何覺得校長非常COMMERCIAL 及你認為學費是否「物有所值」呢?  謝 謝!
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

xellos,

Thank you.   

Dear amandalyy2002,

Please check pm.

people3

amandalyy2002 寫道:

維多利亞小學的學生比較活潑好動, 功課少, 課程比local school 淺, 小三才有考試. 小朋友返學很開心, 冇壓力, 喜歡發問和思考.

但學校行政上較混亂, 老師教學的自由度很大, 所以就算係同一級的學生, 功課量,要求和進度都會唔同, 可以話小朋友的前途係要睇2位班主任的功力和做法,  因為所有學科(除了PE, Music, Art)都係佢地教的.

hoboy,

你是否有小朋友在此校就讀, 可否分享下你對這所學校的意見?      

我小朋友係維多利亞小學學生, 你有什麼想知道呢?

Hobby,

因我的小朋友要簡小學,我想知多D這所小學?  可否講下點解妳會選這校(給我參考下)? 老師有冇愛心及耐性,程度和 local school 是否差太遠? 唔該晒!

小品文,

我選這校係因為小兒係好動型,有創意,很喜歡思考和發問, 傳統學校唔適合佢, 而且我唔想佢和我都咁辛苦. 小朋友頭果幾年係應該多注重啟發, 使佢地主動探索知識, 而不是一味給知識他們去記, 田鴨式教育會漸漸令小朋友失去追求知識的興趣. 而我就覺得維小既教學方法可以令小朋主動探索知識.

老師有冇愛心及耐性就要by luck喇, 大部分老師都好young, 所以未必可以適當地handle小朋友既問題. 不過學生同老師好close.

維小的程度和傳統的名校係差幾遠架, 所以入左去係好難轉番去傳統學校既. 佢地中文,數學,music,mandarin係用local課本, 而英文係冇真正課本既. 每周有幾堂POI (Program Of Inquiry). POI係好似做Project咁, 大約1-2個月1個Topic. 中文課本會跳黎教, 唔會趕書. 不過, 除左中文同數學, 其他科既溫習就冇從入手喇.

ac602,

My son is studing in lower class. Therefore, I can't provide much comment about P3.

The English standard of teachers are very good because they are foreigners. However, some teachers may not correct the grammer of students, especially in lower classes.

The teaching media are English and Mandarin. I think it'll be easier for your son to catch up if his English and Mandarin listening skill is good.

Hi! Hobby,

May I know the following

1)  Can your son can speck fluent English & Mandarin?

2)  Compare with local school, how's the English & Chinese level?

Thanks

我女兒現在讀緊維記K1英/粵班, 家裡跟大人說廣東話多。我有時跟她說英文及普通話, 但她都要求我說回廣東話, 我有點擔心如直升P1, 以英文和普通話作為主要教學語言, 會很難適應。好不好趁K2轉英/普班?
‹ 上一主題|下一主題