用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點算好? 寫字寫得慢~攪到測驗唔合格
go

點算好? 寫字寫得慢~攪到測驗唔合格 [複製鏈接]

點算好? 寫字寫得慢~攪到測驗唔合格

佢寫中文好慢的, 測驗時, 成3頁紙無做, 攪到唔合格.
下個月就考試了, 真係好擔心 :cry: , 請問點先可以操佢快d呢??

Re: 點算好? 寫字寫得慢~攪到測驗唔合格

我女女首次測中文時都係做唔切所以唔合格,本身佢唔鍾意中文科,因為字深好難記,呢個亦係令佢做得慢的原因,但我都無點特別想方法解決,老師就叫睇多d中文圖書,我就只係谷佢平時做功課寫字要快,我唔知呢個方法正唔正確,但當我女女到第3次測驗時已經合格而且還能做晒成份卷.

睇中文圖書可以改善??
" 我就只係谷佢平時做功課寫字要快 " >> 我都係咁叫, 但佢話已經係最快喇!

I have the same problem!!  好無助!!!!         

Li_vivi 寫道:

" 我就只係谷佢平時做功課寫字要快 " >> 我都係咁叫, 但佢話已經係最快喇!
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

我大囡都係,做份卷好慢!(K3)老師話我囡囡識,但唔知係到發白日夢,叫下佢做下,都唔知點?! :cry:  :cry:
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Li_vivi:
你的小朋友是否現在讀小一?幼稚園時學校有否常寫字?有否巳經出現現在的問題? 他做功課是否也是很慢 因為慢了三張紙真是差太多了!
我侄仔小一時也有同樣的問題,也是測驗時做卷速度慢人很多,下學期時去做測試,結果是讀寫障礙,請家長們不要掉以輕心,
可以多些觀察他手的力度(扼拳,拋球),靈活性和手眼恊調的能力(接球,打羽毛球,打乒乓球),如果都是不太好的話,看看是否需要做測試!

小朋友寫字不整齊、學習慢、讀書成績差,一般家長均以為是懶散所致。其實,如果小孩經常在寫字及認字上出現問題,特別是寫字、認字或讀字出現顛倒情況,顯示他們大有可能有讀寫障礙。

讀寫障礙是兒童特殊學習障礙之一,由於先天性神經中樞左邊腦部發展出現問題,導致小孩子的書寫能力弱,理解及認字能力低,出現寫字慢、字形倒轉、不能集中精神等情況。這類學童的IQ正常,只是認字和寫字比較慢,思考很費時。讀寫障礙現時並沒有藥物可醫治,只能靠訓練手腳協調及平衡力改善,由於讀寫困難可能有遺傳因素,如家族成員有讀寫困難,家長宜及早留意子女的學習情況,及早識別,盡快帶子女接受評估。

我同意flower 99啊,,,,
我女都係小一生啊!!
我女中文其實都幾好,因為佢本身對中文幾有興趣o架,,,
相反我留意到佢係英數較弱,英文科我而家會揀一d好淺o既圖書陪佢一齊睇,覺得佢信心大左,相對上英文堂吸收好左,做功課"諗"得快d自然做得快左....
數學而家係最弱,開期頭就好地地,而家剛教完的10位數加減數,及10位數三個連加法,我見佢真係錯得多,又諗得慢,,,,我唔出聲睇佢做,發覺佢本身真係"唔熟悉"所以"諗得耐",加上無乜興趣所以"諗得更慢".....
我好同意一點係,"先帶起佢興趣",佢想去做自然會做得快做得好了.....
睇圖書可以令佢睇多d中文字,或者佢本身對中文無興趣係因為課文樂趣未可提起佢興趣吧,我自己每星期都會去圖書館選幾本圖書俾佢,內容會先自己睇晒,英文圖書必定係勁淺兼同佢而家課程接近,因為佢英文興趣本身勁少的啊,中文圖書就會先問佢想睇乜,例如佢近期睇到新聞提到火山佢會話想知多d火山o既事,咁我會借一本小一生可以理解到的"火山"圖書俾佢,其他的中文圖書薄薄地o既趣味故事........
我地可以試吓以佢地角度諗吓啊,我地望一條題目可能2秒,但佢地本身己經唔多鍾意,小一生睇題目真係要逐個字睇,睇一條題目可能係10秒,諗個答案又真係要花5秒,寫一個字要諗一諗,有時個心係諗住寫個"了"字,但唔知點解會寫左個"子"字,加上而家小一考試一科都6,7張paper,一份卷雖然有45分鐘,但我都相信以小一生的專注力其實真係相當吃力的啊,,,,,,,,,,
所以我自己覺得,睇佢地有興趣o既圖書可以滿足到佢地外,最大得益係令佢"睇字"快左,相對平日做功課及考試睇題目有好大幫助,因為圖書的字比課文的字更多更廣啊,,,,,,
至於做功課時間,我女以往都好慢呀,對上一次考試我都有同佢班住任傾過,佢教左我一個好work o既方法,""俾個動力小朋友"".......我地先check左佢每日功課量,睇番平時若以呢個功課量佢要2個鐘完成的話,今日set佢1小時45分鐘完成(時間可慢慢調較),若可以呢個時間有完成可以俾佢即時有自由活動,活動可以由佢自己選,包括打機,睇電視,玩玩具等等當然自由活動都要限時,最多只可以30分鐘,我都相信即使打機30分鐘其實都無傷大雅o既!,,,,但都要注意唔可以呢個自由活動由我地決定晒,若怕佢要求活動過份(例如要你即時帶佢去公園,你可能未必做得到吧),可以先同佢協議"自由活動的內容"!
呢個方法真係好work呀,至少佢地有左個"目標",而且佢地絕對有能力做到吧~
希望呢個方法可以幫到你啊,因為我女升小一後,我都花左好多心機去諗去教去試,................
小一生辛苦,小一生的媽咪更辛苦,,,hahahah..同意嗎??
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

[quote]
mayc 寫道:
Li_vivi:
你的小朋友是否現在讀小一?幼稚園時學校有否常寫字?有否巳經出現現在的問題? 他做功課是否也是很慢 因為慢了三張紙真是差太多了!
我侄仔小一時也有同樣的問題,也是測驗時做卷速度慢人很多,下學期時去做測試,結果是讀寫障礙,請家長們不要掉以輕心,
可以多些觀察他手的力度(扼拳,拋球),靈活性和手眼

小一生可以透過學校轉介做讀寫障礙評估, (教育心理學家/社工)
或者在學生健康檢查時, 提出你的問題及要求做一個讀寫障礙評估, 他們會寫轉介信給你。
若真是讀寫障礙, 他們會有一些課程提供給家長及學生, 讓他們儘早接受適當的訓練及治療。

[quote]
Li_vivi 寫道:
[quote]
mayc 寫道:
Li_vivi:
可以多些觀察他手的力度(扼拳,拋球),靈活性和手眼

版主

我亞女都有同樣的問題, 她 幼稚園 已經係禁, 不單寫字慢, 動作也慢, 我媽媽 (幼稚園在媽媽家湊) 睇佢做功課, 睇到火都來, 要打先寫快d......

現在 已讀小一啦, 仍沒有改善, 老師都話她是識做的, 但是做唔晒, 再加上她是細女 (12月出世), 默書又成日唔合格, 我對住佢都好煩惱

幼稚園寫英文字母 經常寫錯, p 寫左 q, B 寫 相反方向, 我曾在幼稚園的體格寫上這個問題, 不過姑娘話佢冇問題....  所以我自己想, 是否她練習不足呢??

最近, 我又再想這個問題 "讀寫障礙", 係咪真係有需要帶她去 check 下呢??  有朋友提供以下資料給我, 希望幫到大家 :

『一般五歲小朋友在學校會寫字或讀字練習,如經過多次訓練後,仍然在讀寫方面遇到很大困難,那小朋友明顯在這方面比較弱。這可能是專注力影響或出現了讀寫障礙早期徵狀。由於讀寫障礙測驗對象為六歲至十歲半兒童,孩子現在5歲7個月,他們只可透過評估測試他沒讀寫障礙早期徵狀或其他發展上困難,鼓勵帶他到衛生署轄下兒童體力智能測驗中心接受評估,可致電22466633 查詢。 另外,本中心亦有這方面評估,由臨床心理學家負責。可致電本中心28-992-993查詢關詳情。』

mayc 寫道:
Li_vivi:
可以多些觀察他手的力度(扼拳,拋球),靈活性和手眼恊調的能力(接球,打羽毛球,打乒乓球),如果都是不太好的話,看看是否需要做測試!

flower99 and cameo are right. Do not underestimate the power and advantage of reading. We are not raised in a society treasure "reading", also when we were small our moms or teachers never read story or encourage us to do so, so most of the mothers in our age group still craving for all kinds of extra test papers and tutors to improve children's result. When a child loves reading it really solves a lot of childhood problems, i.e. better imagination (better comprehension), better reading & writing skill that leads to better academic result, less TV (but you have to start it from the family first) and Video game playing etc.
But there's no "FREE LUNCH", the mothers share the same view point with us do take a lot of time to search good books (not go for academic books but kids' interest and qualtiy come first), reading stories to our children when they were less than 1 yr old.  
Now my child is P5 that I don't really need to worry about her school works, her teachers are also amazed by the books she is reading at her level. Kids will ask for more when they think the books are too easy for them.
This is not a miracle, the process is long but pleasant.
In case if kids have 讀寫障礙,  DO NOT give up reading interesting books to them, it does help kids to overcome "scare of words" in certain levels.
Go to "好書分享", some mothers' discussion and books suggestion are wonderful.
Take time, give time and patient.
Thanks for sharing!!

Li_vivi : 我的經驗與大家分享

小朋友現在已讀小二, 於幼稚園時期已經是寫字慢, 動作也慢, 經常掉東西, 很倫盡, 寫字不整齊,  睇倒佢做功課火就來, 要打先寫快d......但d字就好醜樣。 我與一般家長一樣均以為是懶散所致, 因為佢成績几好。

其實成績好, 學習快 & 記憶力好一樣有机會是讀寫障礙, 小兒就有此情況出現 :
-寫英文字母不論是大楷或小楷 : 經常 b寫 d, p 寫左 q, B, c, e, g, s, z 寫相反方向。
-寫中文寫經常把有 “鈎”一方寫相反方向,  字部首左右倒轉、不能集中精神等情況。有時成個字會相反方向, 例如 : 張字, 寫好似鏡咁.....
我於5yr 時的健康檢楂時已告知姑娘懷疑有問題, 但姑娘話小朋友一般都有此情況出現, 好普通, 上小學就自然會改善的, 如問題持續學校社工會轉介跟進。

上到K3 開始要默書 及 評估, 要是選擇題的滿分(全對), 每到寫字時必然會被扣分。 (妳睇到佢吾系吾識而是答案d 字上下右左倒轉, 覺得好吾抵,對住佢都好忟及好煩惱)
我與先生見姑娘都幫吾倒我哋, 又吾想見佢明明識因為咁樣而成績下降, 最后我們找了方法把英文改善了, 但中文就無辨法。

直至讀小一, 己叫老師留意。(英文須然改善很多, 但中文科及常識科依然有此情況出現)
老師話佢冇問題, 基於下列原因 :
-經過 2測 1考后佢各科成績均是 90分或以上, 數學科曾取得 100分 (除了中文科), 平均也有 90分。
-上堂領吾能力很高。
-只系間中有呢d 情況出現, 話佢貪玩啫
-至於中文科話他是識做的, 只是做嘢慢, 所以才做唔晒, 亦得70分 , 叫我在家比多d 中文練習佢做訓練佢做嘢快D wo (今年小二3次測考中, 有2次不合格, 因為7張紙有成3張未做...) …………………   
去年 summer 時, 我與家庭醫生商討后佢寫轉介信給小兒, 到衛生署轄下兒童體力智能測驗中心接受評估, 評估程序如下 :

-首先會持轉介信致電測驗中心, 中心會約吾長家及小朋友, 了解及觀察小朋是否須跟進,
-確認了須跟進后, 再排期做正式評估, 我約等了6個月, 評估須要做 1.5日。
-最后小兒的評估報告話佢有問題 :
有寫障礙, 手腳不協調
小肌肉發展不良, 引致執筆時手很易倦, 抄寫速度慢, 抄寫能力是正常小朋友的 53%
裝字困難, 字形不合比例, 所以寫字慢
無法維持長時間的集中力
進行球類運動時無法對準目標
………..

現在每兩星期要到治療中心做治療, 不過姑娘話佢進展慢, 可能太大了, 有d習慣很難改。

最后我把報告轉交給學校, 老師依然話佢成績好好平均分也有87分wo, 只系中文科差(中文科不合格), 系小問題, 大d會改善不用緊張, 真系比老師 ……………..吹脹……………  

所以我認為如懷疑小朋友有這個"讀寫障礙"問題, 要即帶她去 check 下。無事就最好啦, 有事要及早治療。

HOHOHOMA
真係好感激你寫出你既經驗。

我個小朋友同你的小朋友一模一様,其他科目都無問題的,次次都9x分。但中文卷就特別慢。

你的小朋友中文默書及英文默書有無問題?

咁學校無特別支援你的小朋友嗎?

Li_vivi :

這几天比較忙, 沒有上bk 現在才回覆妳, 請原諒。

治療中心的姑娘話通常有讀寫障礙的小朋友,普遍成續都比較差, 特別是中文科。
啊∼之前於〔兒童體力智能測驗中心〕接受評估時,醫生會全面性做多項評估,當時醫生做了2個測試(我忘記了名稱了,用來測試小朋友的思維及IQ),佢不是資優兒童,但平均分都有99.x。所以醫生話佢靠聰明互補了有關的不足之處,所以成績尚好。但如果不作跟治升級后問題會明顯及成績會急速下降的。
現在因為中文科的字深d,筆劃多所以思考時間長d,形成寫字時速度更加慢,因而出來的成績特別較差。

小朋友中文默書及英文默 :
小一兩科尚可以保持 8x – 9x 分
小二時就不可以了, 通常只有 7 x –8x 分

學校完全無支援佢, 因為佢P1 & P2 的老師成日都話佢(小朋友)無問題, 還暗示我無須帶佢去做治療,這樣會影響佢的學習進度。因為佢做治療都是利用正常上課時間去,學校沒有幫他補課。

其實,學校是有資源支援此類有特殊障礙的學生,可以按排註校社工跟進的。
可是因為我小朋友佢成績好,老師不應同�亦不把佢列入是這些障礙小朋友, 故此無任何支援比佢.......我覺得是另類奇視 。

如果妳覺得或懷疑佢有問題,最好是帶佢去做一次評估,如果有問題可以及早跟治,因為治療師會因應不同的問題去編制一些練習比小朋友去做,從而改善佢的問題。
加上治療也要排的,好像我朋友佢小朋友評估是過度活弱証(但佢的記憶力及觀察比正常人高好多),但要排到 2008年才可以開始治療........ 妳話點等.......
所以佢拿了有關的報告到其他社區中心參加有關課程。
如要到私人構做每次要成 $9XX - $1XXX. 負擔好大,因為不知要做多少次才可以改善有關問題。 

‹ 上一主題|下一主題