用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖嘉勒 & 大坑真光
go

聖嘉勒 & 大坑真光 [複製鏈接]

聖嘉勒 & 大坑真光

留意過二間既學術成績都差唔多,唔知間學校既位置有否影響將來升中學既choice?  

有無媽咪都係同時比2間取錄,有咩comment分享下?
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 聖嘉勒 & 大坑真光

我女女係真光kinder直升, 但我放棄左, 揀左st clare's
因為sc係全日制英小, 雖然我女女讀左真光3年, 我真係好欣賞呢間學校, 但sc既英文水平比較好

Dear Charlotte_mom,
I think you made a good decision, congratulations! Another difference I see is the religion. SC is a Catholic school whereas TL is a Christian school.
Any plans for your little boy?  Have to start all over again!
B. rgds.,
deniset

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 細仔下話.....
未知呀, 煮到黎至食, 無辦法啦

咁其實功課壓力方面,唔知邊間會比較輕鬆d呢? 真光個校舍就真係比聖嘉勒個校舍大好多,不過2間都有直屬英中,我屋企個便,仲未搵到有校車可以直去St. Clares, 又怕小朋友日日轉車返學會好辛苦,真係唔知點算好!
This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

醒目開學勳章 王國長老

你知以我background, 其實2間學校之間比較, 我真係研究左好耐
st clare's係英小, 就算以前係中小時, 英文程度都係好掂, 功課壓力方面, 無可否認sc會比真光大d, 不過依然屬於可接受程度, 如果你有去orientation, 你會聽到校長話原校升中比率約70%
聽同學仔媽咪話, 小朋友o係真光讀, 如果係乖乖地既學生, 一般唔需要太要大人幫忙, 都可以自己handle到, 原校升中唔係太難, 而真光校風純學生乖, 係出晒名既, 所以如果想女女平平穩穩中規中矩, 真光係唔錯既選擇, 而根據3年幼稚園生活觀察到, 真光真係好俾到一種溫馨大家庭feel, 老師一般都好有愛心, 相比之下, sc 校風似乎嚴謹左d, 學生好有禮貌, 好乖
而好明顯真光有個優勢, 就係中小幼校園o係埋一齊, 地方好大, 禮堂呀泳池呀室內外運動場呀, 咩都有, 相比之下, sc小學校園就比較迫夾喇
我唔知sc多唔多雜費, 雖然真光係私校, 不過從來都唔掠水, 真係買書就開票俾出版社, 校服就去校服舖買, 學校唔會賺你一毛子
好難揀呀可......

請問聖心及聖士提反女子有何意見?
‹ 上一主題|下一主題