用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到臻美黃乾亨小學面試信
go

收到臻美黃乾亨小學面試信 [複製鏈接]

收到臻美黃乾亨小學面試信

收到面試信, 好似是以小組形式面試, 有冇家長之前有經驗,可以分享嗎?

Re: 收到臻美黃乾亨小學面試信

Child and parents will have interview in separate classroom.

For Child, they will draw a picture and a teacher will talk with the child (not very formal interview).

For parents, they will have a group discussion with the Principal. You will need to explain why you select this school, your expectation etc.

Actually, they give offer to my son for 2006 P1 but we decide not to study this school.

cheungmp 你可唔可以講下點解你唔選依間學校, 係咪有d o羊問題, o甘你最後選左邊間呀?

Hi midcochow,

其實你係BK應該見過不少

其實kts 都係我考慮之一, 但我想問下你仔仔容唔容易考呀, 會唔會有很多功課, 之前你前後考左幾多間小學呀, 係咪間間都有收你仔仔, 我真的好擔心考十間, 十間都唔收呀.

就「學童獨自乘地鐵返學」這個現象,我想分享我和我孩子的經驗。先至聲明,我是臻美家長,但我並非質疑cheungmp 的觀察和結論,更加不敢在這裡Sell臻美,我只想從另一角度分享我自己的經驗。

我的大仔從二年班開始便獨自乘地鐵返學放學。在他就讀一年班的時候,我每天都親自送他回校,有時乘地鐵,間中會駕車送他到學校門口。到了二年班,他提出要求要獨自乘地鐵返學,我不知他是想鬧著玩還是不想讓我太辛苦,我問他何解?他簡單的回答:「想自己返學囉!」起初,我是有點擔心的,但回想自己兒時,一年班我已經獨自步行回校,二年班轉了學校,我更要同大人去迫公共巴士返學。我同自己講,我能做到的,我個仔無理由做唔到,況且由油塘地鐵站到臻美,沿途無需過馬路,也有很多其他臻美學生和家長同行,於是我便膽粗粗的嘗試讓他獨自返學。

當下雨天或他要攜帶大量物資回校時,我會駕車載他到校門,但後來他不想乘坐我的私家車回校,甚至要求我要駛遠一點才下車,不要停在學校門口,我又問他何解?是否因為爸爸的車子又殘又舊?他又簡單的回答:「唔想比人見到我搭車返學呀!」我尊重他的意願,從此就讓他獨自乘地鐵返學。

今年,細仔有幸跟哥哥入讀臻美,他們二人同時要求要自己返學,我跟了他們幾次之後,便放心讓三年班的哥哥帶著一年班的弟弟乘搭地鐵返學放學。同時,我慢慢訓練我的大仔,無論做甚麼事都要大方磊落,不要介意其他人怎樣去看自己,乘地鐵返學要開開心心的,乘坐殘舊的私家車返學也不應有窘態,要大大方方的在學校門口下車,就算將來爸爸發了達乘坐豪華房車,也要不卑不亢的示人。

現在大仔已經克服了心理障礙,他們大多數自己乘坐地鐵返學,cheungmp見到的可能是我的孩子。偶爾我們也會一家人一起乘坐私家車回校,沿途開開心心的談天說地。   

至於校服,臻美的校服是100%綿質七彩的T-shirt,穿得多洗得多,的確是較容易殘舊。

Sorry, 有少少離題,再一次強調我唔係質疑cheungmp 的觀察和結論,也不是要Sell臻美,最多只是Sell我自己的教仔心得。 :  :

Midcochow,

要正確地認識臻美,BK唔係一個好地方,最好是找一兩個臻美家長直接傾談;要深入地了解臻美,最好找機會和一些臻美學生談話,和看看臻美的功課。最後,祝你成功找到最適合你們的學校。

Tommy

[quote]
cheungmp 寫道:

最近搬

Agree!

[quote]
Tommy 寫道:
Midcochow,

要正確地認識臻美,BK唔係一個好地方,最好是找一兩個臻美家長直接傾談;要深入地了解臻美,最好找機會和一些臻美學生談話,和看看臻美的功課。最後,祝你成功找到最適合你們的學校。

Tommy

[quote]

最近搬

初初見很多書、網址介紹臻美成績好,活動教學。但係實在係太少功課,應該話唔洗點做功課,我怕我個小朋友會越來越懶。

cheungmp:

你的選擇是正確的,千萬不要讓孩子到臻美此類學校就讀。

先此聲明,小弟也是臻美家長。

臻美其中一大辦學基石為拆牆鬆縛,具體執行起來便是功課較主流學校為少,好處是讓孩子有一個自由的空間,可以多玩耍、多閱讀課外書、多思考;家長亦可較有彈性地因應孩子的情況而施教。教科書說這是一個上佳的教育方法,不少臻美家長非常支持此理念。我亦深信小女在臻美過去三年多的發展比在主流學校為佳。

問題是這套教育理念從來未在香港國際學校以外的地方實行,沒有任何 Track Record ,大多數家長對此抱懷疑、甚至認為絕不可行是正常不過的,畢竟,今天我們只能從理論出發去比較優劣,正反雙方都沒有任何數據支持自己論點。

覺得功課少會養懶人更是香港主流中之主流的看法,君不見今天小學功課量比我們讀書時大得多。如果希望找一間學校給予小孩大量功課、測驗、考試以鞭策其進度的,進入臻美後必定會失望而回。

Eviepa

各位家長你地好!

我都想小兒入讀該校呀,但係因為小兒今年係上小二,要做插班生.(因搬屋問題所以要轉校).

我想講下的,就係小兒依家小一ge學校,
阿仔係返緊一間係天水圍ge小學,大家都話依家呢間係band1學校,當初我比小兒入呢間,係因為我家附近真的沒有好學校,所以我先比阿仔讀,但係係開學不足兩個月,我已經感覺不滿了,功課多到不知所謂,日日放學返黎就好打仗咁,不停係咁做功課,溫習,根本就再冇多餘時間比個小朋友去輕鬆下,一日到黑都小測,黙書,唔好話個小朋友辛苦,就連我係成年人都覺得好辛苦.假期放假都唔駛只意可以去玩得遠,雖然係咁,但阿仔ge成績都算過得去.

到左依家我要搬家轉校了,我經過呢年ge經驗之後,我都係打算搵一間比較輕鬆教學ge學校比阿仔了.
至於你地所講ge小一,二生自行回家,放學問題,咁我就覺得每個家庭做事手法都唔一樣,唔係個個都可以親自接送小朋友的(可能係在職mama),(但係我自己就係親自接送的,連中午都係要去送飯).

所以搵學校真係要好睇間學校啱啱自己個小朋友,好在我要搬屋,如果唔係我仲有排辛苦呀!

Strongly agree with you 要正確地認識XXXX,BK唔係一個好地方.

Facts may not be posted on BK. But you can read quite a lot of rumors on BK. esp. some popular schools such as LOGOS, HKUGA, GH, 臻美.

‹ 上一主題|下一主題