用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

似乎一年班都好唔得閒喔!

一年班都好唔得閒喔!

Hi all,

中文作文一篇50字up,  唔記得上學期開始未?  
老師會比key words及圖片guide 個故事出黎.
唔太難.

漏功課其實都唔係好大件事, 比人寫手册姐.
我相信唔會真係記過的.  我而家連手册都冇睇佢, 冇签.
過咗一年過渡期就冇甘辛苦架.

考試範圍咪係通告背面囉, 乜仲有另一個範圍 ??

[quote]
Tinkerbell 寫道:
Hi all,

中文作文一篇50字up,  唔記得上學期開始未?  
老師會比key words及圖片guide 個故事出黎.
唔太難.

漏功課其實都唔係好大件事, 比人寫手册姐.
我相信唔會真係記過的.  我而家連手册都冇睇佢, 冇签.

各位St. Rose家長,
唔知你地有冇聽聞呢兩日有很多同學發燒?我個女讀p.2,佢話全班37人, 有9個同學2位老師因發燒未能返學,但小朋友的說話不可盡信, 不知是否真確,又沒有特別通告,有沒有人知道更多.

Hi hoyukmei,

我啱啱問過亞女,  佢個班幾日都冇人請病假.
不過今日有幾個同學請假去跳舞.

會唔會係你女個班有人感冒 傳開去?

Tks,

Tinkerbell,
睇黎, 我唸淨係佢班有流感

hi all,
我返到嚟個女瞓左覺,未問到發燒問題添,,,
但佢呢一星期至10日係有兩個老師請過假,但就唔知係咩事請假啊,,,,,,
tinkerbell,
上學期的dict exam,通告上有個"大範圍",後期再派張紙,入面有57個dict的keywords及短句....不過今次可能無卦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Daisy 媽,  check 過作文worksheets, 11月開始第一次作成篇文.  有guide line 成個故事大綱,  以我甘怕作文都覺得guide 得幾好, 我細個時老師冇呢d guide line.  作親文我都唔夠字數      

cameo,  ic,  張通告背面已經係範圍, 另有一張spelling list係 dictation 同 不提字填充 用,  我地派咗啦.  

問左亞女, 佢個班冇人請假, 但佢話校車朋友同佢講 2c有十幾人病左, 唔知係咪依班有流感呢 ?

thinkerbell,
我希望亞女d中文可以大步"覽"過啦 !

我仲未開始溫考試呀, 個女做野又慢, 尢其係成日哂d時間去填顏色, 油到七彩, 又唔係美勞科喎, 真係比佢激死 ! 不過當務之急, 應付左默書先 !

thinkerbell,daisy媽咪,
我地未派dict exam張紙呀,我今日開始得閒就要叫佢串少少英文keywords嘞,因為佢串字唔可以一次串太多,要每次少量.......
我今日都問左個女有冇同學請病假,佢就話無囉,不過都唔太肯定係咪一個都無,不過應該就算有都唔會多人請了,因為多人無返學阿女一定多野講啦,,,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Daisy 媽咪,
冇錯呀, 正是2C班, 我個女weekend也有輕微發燒, 今天冇事, 所以返學, 應該是被傳染流感.希望冇大問題.

hoyukmei 寫道:
Daisy 媽咪,
冇錯呀, 正是2C班, 我個女weekend也有輕微發燒, 今天冇事, 所以返學, 應該是被傳染流感.希望冇大問題.

哈哈, 睇黎亞女d記憶力都差唔哂 !   

你小心d啦, 比佢食多d橙同康鈣c啦, 近考試啦, 唔好病呀 !

Daisy 媽咪,
多謝關心.

我女唔係2C, 唔怪得唔知道啦 !
Daisy媽,  你個女記性好應該讀書冇問題     有研究話初小成績好的多數是因為記憶力强, 背誦能力高,  但讀上去就要靠理解, 所需的task 更多才能成績好.    我有時都好frustrated,  亞女講極都唔明,  但過咗一陣佢就會突然消化咗明白晒.  又有時好淺白的題目亞女成日錯,   努力D啦 ! 一定過到関的.
Cameo,  你都好夜鬼 ! 張spelling list 同討論紙都係考試範圍.        

[quote]
Tinkerbell 寫道:
我女唔係2C, 唔怪得唔知道啦 !
Daisy媽,  你個女記性好應該讀書冇問題     有研究話初小成績好的多數是因為記憶力

tinkerbell,daisy媽咪,,,,
唉,,,,,我女中左流感嘞,......星期六晚有少少咳,星期日如常瞓到中午先起身,佢返返吓課程班發高燒......轉頭又好d,,,,打算今日請假,起身探兩次熱都無燒,但放學又燒到面紅紅,即去睇醫生話佢流感,而且話今期d菌"發"得好急,我女扁桃腺都發炎,耳膜都脹埋,,,,,,,,
不過個衰妹好怕要請病假,我己經睇完醫生食左藥俾佢瞓,佢到夜晚8點彈起身係都要做晒d功課,佢驚聽日無得返學......

Cameo,
咁你快d帶佢去睇醫生啦, 就快考試, keep 好身體為上呀 !

cameo,  比女女休息多d, 功課就forget it.  :  身体緊要.
呢個時侯病總好過exam時病though.   Take Care !

講真, 我寧願一係病到缺席, 否則頭暈暈去考咪仲衰.   老師話absent 考試唔需要repeat 的, 學校會review 個小朋友全年performance 去決定的.  Touch wood, 真係miss 咗 exam 都冇甘   

我侄仔每次exam period 就呕,  医生話腸胃炎, 但又冇疴.
次次都係甘,  好多次都miss 咗1-2份paper 冇考.   

Daisy 媽, 有幾多小孩子夠專心吖 ?  我女只有睇TV 先專心到亞媽叫都聽唔到.  

各位,

夏令時間表點睇?  
又有拔尖補底班,  校車點安排?  走2轉 ?
乜野人有得参予 ?  compulsory Or voluntary ?

新校長真係帶來 revolution !!  

Tks,
‹ 上一主題|下一主題