用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

tinkerbell,daisy媽咪,
我就係想話"頭文"囉,,hahha...
我當時見校長真係黑一黑面o架,講真,若個家長認為呢個係大問題,咁早早就應同自己班主任反映及尋求解決方法啦,若覺係小問題亦唔應該喺呢個場合要全場人等你發表吧!
我都覺得副校長講野比較圓滑,而校長講野就好直接,不過無論係老師定係校長,其實我都好滿意o架,因為我以往係以為升左小學d老師真係邊得閒理你咁多丫,但佢地真係有心去教,唔係教左就算囉......
剛收到6月飯單呀,見到只係食得10餐飯,再check埋網上d興趣班通告,睇落好似考試後都一路放10:45喎,,,,,,,,,
話咁快就考試,放完個假又話二年級了...hahaha
上年新生日好似有二年級姐姐喺學校同d新生小妹妹玩,唔知係咪揀人返去,定係老師會鼓勵小朋友自動參加呢????
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Cameo
我對校長都好滿意, 但又覺得副校長都好好, 佢頂左一年acting, 我想信佢表現應該好好 !但唔知點解唔比佢坐正 唔通係因為佢係男人 ?
你真細心, 我填完張form 就算, 都冇留意有幾多餐, 如果exam 之後放10:45就好啦 !
我想問你知唔知常識考試係咪填補冇字choice ? 因為亞女上次好低分, 全班第3低, 但又冇paper 睇, 都唔知佢錯d乜, 你有冇idea ?

學校好似派番測驗卷, 可以作為參考.

以我所了解"植物標籤"是在校內有的植物裏選一隻, 然後做一張 label 去介紹, 所以要寫名及畫植物, 似吾似?

daisy媽咪,
今次test卷派左返嚟,我都見佢常識全部要填充的都有得揀,反而中文有一part無選擇的填充難好多添啊,,,,
我記得開期頭家長會後,分班上課室繼續傾,當時班主任同主科老師都有提過,英文科必定要識串d keywords(但其實考得dict都必溫習串字了),而常識科就必定要識寫d生字,當時重有好多家長話常識科好多難字添,,,考試卷無得睇,但兩次test我睇過都唔覺得深!!!其實四科主科,我覺得中及英難度高一d,因為睇番測驗卷,覺得佢出題變化都幾大,無可能死記,一定要個小朋友識先ok,相反數及常就好似無咁難咁,我見佢平時做d功課(上學期的志堅,及下學期的良師)反而又難又煩添,常識其實我由第一次test開始都全部課文生字同個女溫晒o架,exam卷無得睇就唔知,但兩份test卷都好似無話要佢自己識寫好多字咁,總括我覺得數及常識科,只要小朋友好小心咁做其實難度唔高,咁會唔會你小朋友無耐性睇咁多字呢????因為其實係"煩"多過"難"hahaha~~~,咁中文科又有冇同類問題呀??因為我見佢中文科反而需要溫習o既範圍都真係幾大o架,好靠佢平時做功課時吸收到幾多!!
你睇左佢最近張常識test paper未呀?你留意吓佢選擇填充時,有冇將已選o既生字劃去,因我見我女d卷,佢會將選左的用筆劃左做記號,我女話咁一路做一路越少選擇易做d啊,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

CAMEO,
我估亞女真係睇見咁多中文字, 冇心機去睇題目 ! :evil: 不過, 老師仲未派常識卷, 所以冇得睇番佢上次錯d乜 ! :-x

Daisy媽,  D卷冇理由甘遲, 成績表都派咗甘耐.  我冇check個女d paper齊晒未, 我一直都以為順理成章已經退番晒.  所有test paper已經做咗改正, 你應該最少見過一次.

cameo, 新生日老師叫我地唔好帶小朋友去喎.

考試後放半日, 都係d做 研習, project 等, 去年一直到7月都係.  不過好似冇10:45甘早放.

我check 過, 其他卷派哂, 淨係爭常識未有, 亞女話未派 ! 我見過今次test, 係有字choice, 不過亞女話考試冇字choice, 但又唔知係咪佢聽錯 !

考試後放半日, 太好了, 佢可以 take nap 啦, 唔知學校有冇暑期活動    同暑期作業多唔多呢 ?   

tinkerbell,daisy媽咪
其實我估佢放10:45係check網上d中樂班補堂通告,佢地因為有補堂,咁post埋當日補堂放學時間係10:45,所以我咪估佢考試後放10:45...hahaha~
我睇左我女係派成績表o個陣派埋卷,但常識卷都係較遲先派,我記得係成績表派左之後的一星期先有的啊,,,,,
咁考完試可以有"正經"野俾佢地做都好好喎,唔洗嘥晒d時間嘛,,,,但tinkerbell你可唔可以講吓學校暑假功課及有冇活動安排o架????因為若果太得閒真係要d野俾個女玩吓,總好過日日對住我丫...hahahaha
其實呢,上年我係見到新生日我女玩得好開心,我重同佢講,有d姐姐都好似只係二年級,可能明年佢都可以有份做"姐姐"添啊,我見高及低年級都有d姐姐帶新生及同佢地玩遊戲,所以咪想知呢d"姐姐"係咪老師點名返去做囉,不過我都知若果要做家長義工的話就未必可以帶小朋友啊!!!

anybody knows if st rose will accept k3 students to p1, if the studnet didn't choose SRL primary school in the first round?

How about you? do you fill in other school instead of SRL in the first round?

2galma:-

我就係第一回合選左 A 校,第二回合先選St.Rose of Lima.
反正係大抽獎.

如果今次唔得,我會去叩門,如果佢地收我囡囡,升中時就唔使咁頭痛.

羊咩咩太太,

i heard that SRL primary is a good school, but the hkcee result is not as good as the others.

i know that some primary girls go to other secondary school instead of SRL. may i know if all primary girls study in the secondary section?

thanks

thinkerbell, cameo
亞女話常識卷真係未派, 唔知會唔會校長睇緊呢 ? 因為近日亞女話校長要睇佢地d作業同默書 !
亞女又比老師寫手冊啦, 我叫佢乖d啦, 因為好快佢就升2年班, 耍做姐姐啦 !

2galma

lee 方面我又唔係太清楚,唔知你同那些中學比較呢?

小學同學唔直上中學,相信有好多原因,會唔會唔想入沙田或有其他選擇,或跟本達唔到某一分數,中學唔收呢~~

2galma 寫道:
羊咩咩太太,

i heard that SRL primary is a good school, but the hkcee result is not as good as the others.

(我都唔清楚, 只知好似100% hkcee 合格)

i know that some primary girls go to other secondary school instead of SRL. may i know if all primary girls study in the secondary section?
(好正常啦 ! 所有學校都會有這個情形架啦, 如果你讀得好, 可能係全級頭幾位, 當然想將亞女送去更有名氣既學校啦, 好似德望會轉去maryknoll/dgs 一樣 ! again, 我覺得srl係一間低調既學校, 但校風真係好 -- 配合到我既要求)

順帶一題, 上星期去睇左 inter-school english debat (發現 srl 都入到3rd round, 看來都不太差, 而且好似話有100%入大學喎 !

thanks

Daisy 媽咪,

請問你小朋友放學後須要到補習社嗎?我見好多小朋友每日都好似番工咁,一早番學,放學又要到去補習,真的須要嗎?

Hi all,

去年情況:
暑期功課只係一本standard 暑期作业, 好少功課 !
去年亞女第一個星期已做完.  very relax !
至於活動完全冇架, 要自己arrange 活動的.  

校長会睇卷 & 默書 ?  冇諗過佢有甘多時間去逐一睇.  成千學生...

SRL 我就係覺得佢進可攻, 退可守.  小女kinder時我都唔知佢讀書得唔得, 故選有中學back up之管教嚴. 校風纯反而係我嘅priority.  如果讀得好, 我都會考慮更好英中, 但worse come worse 留係 SRL 都係Band 1中學.  而且英文讀高一级 not bad !            

‹ 上一主題|下一主題