用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

Cameo,

好多謝你咁長盡既資料,真係感激萬分.hehe.你所講既方法一大一細size校服係邊間學校都會有用,而家d媽咪真精明,真係要多多學習.

原來你都係住係九龍西既.我都係呀.

羊咩咩太太,  到時帶check book就得.

Daisy媽,  呢招我知道.  老師一見同座小朋友上堂傾得多就執位,  執到佢地唔敢曳為止.  當然都有人會單獨座.  我個女話我知.  仲有老師比 德行分好嚴, conduct 隨時 B-  係general 小朋友 得分.  

THINKERBELL,
班主任開學時已經講我個女好naughty, 仲有風紀姐姐寫email 叫我個女唔好再naughty, 老師好勞氣tim ! 老師話今年全級既小一都好心散, 花好多時間去control 課室既秩序, 而新校長又有要求 !, 所以佢地    佢仲話今年小一比上年小一既成績差左tim, 唔知係咪班妹全部都係兔年出世, 所以咁naughty 呢 ?
不過話雖如此, 但我覺得老師好好, 留左手, 亞女conduct 係b-, 但佢會verbal 同我講佢naughty, 叫佢乖d ! 外面睇起黎, 都仲有個b字, 冇咁礙眼嘛 !
係呢, 你覺得新校長點呀 ? 我係校慶見到佢, 佢都好nice 喎 ! 你又覺得佢係咪要求高過以前呢 ?

daisy媽咪,
我個女開學時都經常要掉位,都試過因為佢太多野講而要坐門口單人位(佢自己都覺得醜o架),當時老師重要話佢無人坐隔離都拎轉頭同後面講野,後面唔彩佢都可以成日都拎去後面望人...........其實我女又唔算好naughty,不過佢經常發夢,上上吓堂拎手冊出嚟寫都夠膽死,佢唔會好嘈,但就好心散囉,佢今次成績表attention in class都係B-,我都覺得係老師手下留情嘞,我自己心裡有數啦,,,hahaha....其實d老師咁落力掉位都好好嘞,只少真係有留意佢地先會做呢樣野啫,我個女開學至今真係掉左好多次lu~~~
Tinkerbell,
我都想知其實新校長嚟左之後同以前有乜唔同啊,我無乜朋友同我傾小學d野,而且又得一個女喎,我淨係覺得而家每日都要好好咁分配時間,但都好似唔夠時間用咁,來年我驚真係追得辛苦囉,,,,,,,thx!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Daisy媽咪,

csk 中學係小學附近, 行路都係10分鐘路程.
其實我個女都係讀聖羅撒一年級, 唔知係唔係你個女個班? 呢排都係忙個仔, 希望個女成績ok, 個仔六年級冇辦法啦!

weweroxy,
亞女讀b班呀,你呢 ?
你兩個相差5年喎 ! 我都係呀, 不過我大既係女, 細既係仔 !

cameo,
所以我覺得d老師真係好辛勞, 仲要對住班蛙鬼 !   

我個讀C班, 睇吓出年有冇機會同班.
我都覺得校長要求好高, 我聽有五年級家長話最近開完家長會後都好擔心個女入唔番中學. 佢話舊年中學比小學的位根本用唔曬, 因為成績太差, 入唔番中學. 聽完佢話個的家長都話好有壓力.

講開亞女, 我想問"校園植物標籤"是什麼, 個女講來講去我都唔明, 後日要交, 唔知係佢表達差定係我豬, 請指教.   

其實我都唔太清楚個植物標籤,但係我個女就好肯定咁同我講,話係揀你鍾意o既植物,畫出嚟,寫番個植物名,,,,(我都唔知係唔係,因為如果係咁的話,同個"標題"好似唔太相似咁喎)
不過我都未動工,,,,hahaha.....~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我都唔係好清楚, 亞女話畫一棵樹, 要跟住個樣黎畫, 要似既, 加上colour, 就係咁多啦 !

呢個標籤我仲烏, 以為係執樹葉做標本勞作,  原來係 IT 功課,
亞女話自己攪掂, 我冇插手, 唔知做咗未.

新校長上任有一大串改革:
1.  改 cycle 上課日
2.  PE Uniform, 舊PE是夏/冬季都長衭(保守D)
3.  改 2 test, 2 Exam.  舊是 2 test, 3 Exam
4.  加入 Unseen Dictation
5.  改用現在較深之English textbook, 去年那本很淺, 故要另派 vocabulary worksheets 默書, 今年冇派過.  校長說新書中有2 choices, 一是比去年還要淺, 一是較深程度, 校方挑了深的.  我比較了 P3較淺系列的一本, 亞女P1 worksheets 已經 cover 晒,  比亞女睇佢都話d vocab各方面 佢9 成識.  慶幸校方冇挑本淺的.    數學補充及聖經書也改了.
6.  用內联網, 加強校內外溝通.
7.  早讀, 做讀書報告, 加强要讀課外書.
8.  以前課外活動是不會寫在成績表上, ie. encourage 参予.
9.  成績表 format 改加入多些details.  eg.  以前conduct 只有一欄, 現breakdown 至 好學, 紀律 .... As i said before, 佢地conduct 分好嚴.  B+ 已經年尾攞操行獎.
10. 中學部在沙田, 以前遷就家長可先選九龍城区, 再選其中學都收.  去年P6 已經唔可以, 必需1st choice自己中學+
2A1B 主科成績 先必收.  老師話keep 到考一半前都應可直上中學.  
11.  今年多參予校外比賽, eg. 音樂節
老師叫有學琴的都要去參加.
12.  Sports Day 好似係P3以上才去, 要去長沙灣運動場.  今年P1 P2 係校內玩.  
13.  多咗1個外籍老師, 堂數也是多了1堂外藉老師課堂per cycle.
14.  更重視德育教育 (校長講的)   
15.  比小朋友更多參予班內秩序, 多了負責不同設施, eg, 關門, 關窗.   舊年主要正副班長, 行長, 值日生.  而且主要成績/操行好才有得做.  而家by turn,  考包尾都有得做班長. 不論成績, 重參予.
16.  轉用新lunch公司.  老師話舊的一間不是不好, 只是做了5年, 有些高年级同學tired of the same repeat choices, 所以轉一轉.
17. 轉校車公司, 其實去年已轉了一次, 今年P1 的年内又轉一間.
***唔知仲有冇遺漏, 暫時記得甘多.***

記得有一次家長会d 家長有好多意見, 好嘈, 校長豉起面叫大家Quiet, 個樣好惡.  新校長有火氣, 有要求都正常嘅.  如果冇要求, 冇壓力就唔會推動到家長+小朋友努力.   

我自己buy 天主教比較嚴的管教.  所以细仔都以catholic school 為主.  聖芳濟係深程度,  男仔出路好d, 所以一定會試.  真係入到我會主力教個仔.  亞女自己會温書, 我會放手比佢自己 !

hi,

嘩! 中學都好難入, 是否校長想d成績好d? 因為有好多家長話這間學校不及以前好. 請問新校長從那裡轉來?

前喇沙小學副校長

Daisy媽 and cameo,

thank you!

THINKERBELL,
我知一樣野, 就係星期五本來返半日, 而家冇左 (
你同我既理念都差唔多, 所以亞仔都想佢入天主教學校 !
不過我就冇你咁好彩, 亞女係要跟主佢至得 !

cameo, weweroxy,
亞女話個份係常識功課喎 !

hahaha~~~我今日再問多次個女,而家再多一個版本嘞,,,
我女話係視藝功課,daddy mammy可以幫手一齊畫,任你揀一棵鍾意o既植物,畫佢出嚟,寫上植物名......
其實我自己覺得個新校長都幾好丫,學期初o既家長會見佢講野都好直接,方向亦好明確,其實家長會時都見過校長唔高興個樣,當時係有某個家長提出一個無乜意思但有有挑釁o既問題,平時從我女及另一同學口中,都覺得校長應該對學生態度幾nice 啊,因一個同學仔見到校長話自己幾時生日,校長叫佢當日記得去校長室搵佢,校長請佢食糖啊,,,,,

綜合幾個小朋友既資料, 呢份功課究竟係 i.t. /視藝定常識既功課呢 ?    個人覺得似常識/視藝多d, 因為常識教完公園既野, 視藝就用樹葉做完畫, 依家再畫樹都合理, 但i.t............ 我就諗唔到啦 !
不過, 大家update 大家, 睇下到時邊個岩啦 !

我記得迎新會時, 有家長話d小朋友早讀時帶"頭文字d"返學校睇, 係咪依個topic 令校長扯火我就唔知啦, 我都唔記得校長有叫人quite   可能我當時坐得好遠, 冇留意啦 !

Hi all,

係我烏得緊要,  應該係視覺藝術功課, 亞女話係比赛嚟架.  可用任何颜料, 水彩, 螢光筆, 蠟筆, 鉛筆都得.   佢未做, 有好多同學已交.    唔好意思, 我真係冇乜理佢功課,  絕大部份亞女自己可以攪掂.  

亞女係到P2先某程度上獨立到.  小朋友每年大d 就會懂性d,  最初P2我女晚晚做功課到9點, 10點, 即刻就要瞓, 如果第2日要默書就11點温完先瞓, 6點就起床, 边有精神上堂.  冇練琴, 冇去超市逛吓......  後來我兩公婆有整個月不在港, 佢班主任幫佢after lunch 對功課,  自始亞女突然做功課奇快, 而家晚飯前佢已经完成功課, 練完琴.   佢班主任真係好好, 期間我每次email佢都收到佢feedback within 24 hrs.  有幾次係hk time midnight.   

又家長日我要求早點(事先已要求)見老師, 然後返工.  我雖然准時到, 但等了超過一小時 排頭位.  當時有另一家長即時要先見老師,  老師就話必需先見完我, 老師即係有心裝載, 記得我要趕返工.   

我見過幼/小/中學三個校長, 以而家個小學校長最擅長演講, 說話有力, 立場硬淨.  副校長則比較林善.     

Daisy 媽,  去年星期五係放早D, 好似早半個鐘至一個鐘, 唔係半日 !
‹ 上一主題|下一主題