用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

Cameo,
我通常會用直式教佢, 佢好似用直式易理解d !
如果 : 45+(  )=90, 我會先計個位, 然後問佢5加幾多=10 (因為0其實係10), 然後再計十位, 4+1(因為進位) 記住叫佢寫進位個一字, 再加幾多=9.
我試過 (  )=90-45, 佢係唔明架 !   (不過我都唔知我個方法得唔得架 !
我個女就只睇英文書, 不過依家冇睇啦, 因為佢太心散, 做功課又慢, 都冇哂時間 ! 我相信佢要時間去pick up, 因為語文係要慢慢黎 !   仲有, 激死我, 佢琴日中文書做作句(第20課), 佢作 "我就___________" 佢寫"我就寫字"完全係亂黎 !
你都係少d比佢睇tv啦, 我夜晚係唔開電視架, 所以佢講溝女, 一定係同學聽番黎 ! 小朋友衰野學得好怏架 !

vickycheung,
其實34可考慮既學校有 (協恩, 馬頭涌, st.rose 同陳瑞棋), 其他好似嘛嘛地 (我聽人講咋 !) 因為我只考慮女校, 所以後面個d都係亂填 !

tiffany,
我同cameo 個女都係讀小一, 你呢 ?

daisy媽咪,
直式意思係咪即係"
+(   )
-------
等我今晚試吓先~唔該晒!!!!
其實佢有得睇火舞黃沙都係因為我想睇,,,hehehehhe~
平時就完全無得睇咁滯,因為放左學去食野,跟住就沖涼瞓晏覺,瞓醒都差唔多8點先開始做功課,做到9點同佢溫習,到9:30就食飯(開電視時間),跟住10:30就執書包沖涼....11:00瞓覺了!
嚟緊好快就考試嘞,我女o個班英文科就好好,因為老師真係教法好似越嚟越帶得到小朋友進步,英文功課量唔多,但每日都會將所教的有少少功課,完全係"重質唔重量",所以阿女英文好似比學期頭好左好多,大部份都唔洗問我嘞,而家係擔心數學,我都唔知係人地教得急,定係我女學得慢了..唉~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

YES ! BINGO !

Cameo and Daisy,

我個女讀二年級,開始好多功課。
以前一年級時英文默書串一個生字要幾個鐘,激死我。而家好少少,我叫she herself 錄低英文默書,自己放帶自己默。我要返工,not much time 教她。

Tiffany,
其實我覺得佢地都無個心去溫,先要嘥咁多時間吧,我都知好難要一個6,7歲小朋友會自動自覺去溫習,而且佢地其實無個方法去"自己溫",我有時見我個女所謂溫習,佢就係跟住一路讀落去,有時串字就一連串好多個,咁樣其實都好難記得到!若果有父母睇跟住溫,其一可以跟住佢一個一個生字咁串,串完一個先到下一個,其二可能真係有daddy mammy陪住佢地開心d咁自然溫得好......不過又有幾多個係全職媽咪丫,haha
其實我自己係要返工,不過我時間彈性d,可以將就番女,而家已經好d嘞,因為daddy終於可以朝早攪掂個女返學,唔洗再要我起身,,,,因為我一week有幾日會好夜收工,我習慣左3,4點先瞓,攪到我經常怕自己唔知醒而天光先瞓,,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

tiffany,
請問你介意講吓你小朋友而家功課情況嗎????
其實我女而家總算叫做時間剛剛夠用,若果來年二年級功課量會增加,咁我都驚驚地,,,,,,,,,
我女而家中文若1-2,數學2,英文1-2,常識1,有時可以一小時完成,但因為間中某d功課會做得時間長,佢間中都會做兩個鐘,加上佢數學一般,所以數學功課做得較吃力啊.........

Hi Tiffany,

我都係working mom, 女女P2,  功課係多,
但除咗數學我會check功課外, 其餘的亞女自己handle.
默書/考試會幫佢温吓.   我女做事都好慢, 初期連琴都
冇時間練, 而家適應分配到時間冇問題.

你地mention的速算纸, 是要在指定時間内完成, say 2 min. time/10条.  我女係基本 x 數都做到, 但3位混算加/減未能完成一半.

考試是不會由老師讀題目, 所以我女今次Exam, English paper 有一個section 完全漏咗冇做.  當一個教訓啦.

Tks,

Cameo,

功課時多時少,數學試過一日三樣,有數學作業,(課外)數學作業(forgot the name)和工作紙。中文生字加常識生字一齊寫。

Tinkerbell
P1 下學期已經開始唔讀題目,你個女仲未慣咩 ?

tiffany,
thx~
我女數學間中都要用頗多時間o架,因為我真係唔會幫佢對功課,只會睇佢有冇做&係咪唔識做而亂嚟,所以佢d careless mistake都幾多o架,你指o個本課外作業係咪良師???就係呢本做好耐,通常一日做兩三頁,加埋之前corr,咁間中要做埋工作紙o既話,,,,咁真係數學功課攪好耐囉,,,,,反而其他科目都ok,因我女都鍾意寫字,所以做詞語好快,有時佢會午膳留喺課室做左添,,,,,,
我女今年小一第一次test就有讀題目,exam都好似開始無讀嘞,,,,,,,,不過其實我留意佢平時做功課,應該睇題唔成大問題!係佢自己寫字有時無端端都寫錯,"了"變左"子"呢d囉,上次exam中文寫作卷,全部出現o既"了"佢都係寫左"子",,,,真係頂佢唔順..........最攪笑係我指番份卷俾佢睇,佢自己都笑笑口話唔知點解,,,,,,,

Cameo,

我想問一下,你記唔記得你囡囡升小一開學時,有咩野費用要給學校,例如校巴,書簿費,校服等等, 我想有個預算.

P1 下學期已經開始唔讀題目,你個女仲未慣咩 ?
-------------------------------------------------------

佢大頭蝦 !  成日錯d careless mistakes
今次漏咗1個section, 老師話好多同學犯同樣错誤.

THINKBERBELL,
你好, 我都唔明點解呢一代既小朋友都咁大頭蝦
定我地serve 得佢地太周到呢 ?
如果我冇記錯, 你好似仲有個仔仔, 你仔仔間學校ok 嗎 ? 我都諗緊亞仔可以choice d乜野小學, 係九龍區, 真係冇乜好似st.rose 咁, 校風好, 而程度中庸既男校, 你有冇好提議呀 ?   sorry, 離左少少題 !

係吖, 我仲有個细仔, 諗住考聖芳濟, 但呢間學校要筆試, 我個仔都chance 好低.   抽就考慮緊CSK, 德信

而家d 小朋友真係太幸福, 連著校服都有人代勞, 個個稻草人伸直对手就算.  我話佢做乜大頭蝦, 佢咪話我知好多人都overlook that section.  永遠回覆我都係有人比佢差, 有人陪佢....  之但係亞女成績又唔差, 咪算數放過佢囉.

羊咩咩太太,
我可能會記錯喎,,,hahaha
書費一定唔過1000的,簿費唔記得,但頂多二三百,校巴係先俾9月份車費,咁要視乎你車程!校服夏天好平,好似一條裙都係百幾蚊啫~
暑假期間會有一個for新生家長去買書薄及當日有校車,校服的公司在場的,書就即買即拎走,未齊的書會開左學補發俾學生,校服就兩間公司在場,但我當日無買的,因為成個暑假咁長,唔洗迫埋o個日買啦,而且金倫校服公司就喺學校附近咋,書薄費係當日交支票的!!當日重有午膳公司試食,基本上都可以話係請你食一餐咁,,,ahahaha...校車公司正常會當日在場,你行埋去佢地會問你邊區點點點,咁當日佢地會大約俾個價錢你,上落車時間就要等佢地安排好,差唔多開學前先再通知時間,不過我女上學期校車公司己經轉左嘞,但我估程序都係差唔多吧!如無意外,大約二千幾蚊都應該夠了......
若果派位結果入到,其實學校會有信通知你所有野,包括校服,校車,書薄,等等事項,所以唔洗太擔心!
另外其實你想慳d,近來有個媽咪教我,因為我都係夏天必買兩套校服,因為小朋友大意,如果臨出門口先整濕件校服咁就無後備,佢教我買一套啱size的,另一套後備就買下年的size,平時就每日洗校服,萬一真係洗唔切or臨出門口先整烏糟,咁先拎件"下年size"出嚟喎,,,呢個真係幾好,咁我下年都會係咁,因為咁阿女年年可以著合身的校服,而又有後備,又唔洗浪費嘛!hahahaa....

daisy媽咪,
九龍區都有好男校丫,英華喺我屋企附近,佢地間小學同中學d學生都真係好抵讚個喎,,,,,校風好到"難得"~~
另外黃埔區有幾間新校好似口啤都幾好喎!!!黃埔o個幾間無英華爭得咁勁添,因為o個區d小學比較平均吧,而且個區又唔差,反觀我自己住深水埗區,真係見好多小學生好咩囉,,,,,唉~

thinkerbell,
st.frances 太難啦, 又深, 我怕就算亞仔考到, 我做亞媽都跟唔到 ! csk 都係我考慮之一, 不過唔係男校, 我個人偏愛齋校 ! 德信就好似冇乜人提, 我都唔知好唔好 !

cameo,
紅磡區係有幾間幾好(平均)既學校, 我都係考慮之列 ! 至於英華, 當然好啦, 但亞仔係零分, 機會好徽, 而個區除左英華之外, 就好似冇乜其他好d既choice, 而且個區好似好多新移民, 係呼 ? 我唔係"奇"視, 不過怕亞仔學左d naughty 行為者 ! :cry:

Daisy媽咪,

CSK每班得大約10個女仔, (全班有約38-40人) 同齋校無好大分別, 中學是男校, 可攻可守, 成績好可以考更好學校, 成績次一級都可以考慮CSK中學, 出年有新校舍, 轉全日, 唔錯, 不過我個仔今年六年級, 享受唔到了.

weweroxy,
多謝你既information, csk 中學係邊 ? 另外, 你係咪有個女讀st.rose 架 ? just 八掛 !

cameo, thinkerbell,
亞女真係好naughty, 琴日佢同我講老師掉左佢自己一個人坐呀 ! 真係比佢激死, 講極都係咁naughty !
‹ 上一主題|下一主題