用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問沙田小學邊間好???
go

請問沙田小學邊間好??? [複製鏈接]

請問沙田小學邊間好???

請問沙田小學邊間好???
請多多指教,THANKS!!

Re: 請問沙田小學邊間好???

邊一區先 ?  88, 89 91 ?

bowling>>
答左邊間好之後 , 再計埋機會率, 再諗下一步點部署嗎 , 你又唔答左先    

仲有一個月, 開一版齊齊倒數咯    

88區 先

要這麼煩嗎???
OH!!NO!!!!!

HPChingchingma,
澄澄就好啦, 跟阿哥 直入朱正賢.

瑩瑩要等抽獎,  but 我地排左朱正賢 係 A2 & B2.
A1 & B1 排左 沙呂.

聽日都係交左 St. Johannes 留位費先,
再報埋 陳守仁 written exam.
崇真 就 waiting list 中.

程媽:

沙官好定培基好?
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

沙官 = 88 網
培基 = 91 網
好似 培基 派中學 一般

YY:
我地88網喎!梗係沙官啦!
你係咪講跨區那間呀?估唔到你對培基有興趣喎!沙官又唔駛宗教分,chance都高d啦!

我係諾諾,各位Auntie/Uncle請多多指教! [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid98/pbd41c729c985f406ac23e37da006ae6f/fa0075f5.jpg[/img] ]http://lilypie.com]

bowling:
thx!
但我知前年有個培基畢業的女仔,自己考入DGS,更考到會考10A。

loklokma:
我知道兩間學校唔同校網,但88的選擇實在太少,現在諗緊跨網博唔博得過。
我去過培基,覺得校風和教學方法會比較適合我個女(多嘢講,多嘢問)。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

培基coming yr P1中文普通話,MATH&常識用英文. 

P1. Chinese by PTH, does it get the approval by EMB ?

各位親愛 >>
我沒有數據, 只係用家這方面去睇.

我諗唔好用一個學生可以去到這麼 top 中學而忽略其他要素.可能是有 < 偶有佳作 >.  10 多年前的前黃校長 , 用舊制方法去揀學生 , 極之反感.

沙官沒有宗教分 , 第一輪大家同是首名子女的話, 機會一樣.

培基有直資中學做後循. 應該多了更多家長選擇.

YY:
既然要博跨網,咁就要搵定私校back up!
但part B都係要揀本區喎!對嗎?

我係諾諾,各位Auntie/Uncle請多多指教! [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid98/pbd41c729c985f406ac23e37da006ae6f/fa0075f5.jpg[/img] ]http://lilypie.com]

loklokma:
part B都係要揀本區>>>係呀!
我只諗直資,唔諗私校啦!一來老公不想個女離開沙田讀書,二來我成功游說老公讀直資的原因,就是政府一樣會資助學校,我們變相並無放棄免費教育,只是自己再俾資源(學費)給學校,讓學校有雙重資源去做好教學。
@_@

you mean Pui Kui College ??

YY(芝芝媽咪) 寫道:

我知道兩間學校唔同校網,但88的選擇實在太少,現在諗緊跨網博唔博得過。
我去過培基,覺得校風和教學方法會比較適合我個女(多嘢講,多嘢問)。

YY,

For last year, only 1 kid of 15 marks got success in 培基 in the first round, 2nd round if you are in net 91, of course, better lar, if net 88, chance may be slim ar  :-|

yuetmama:
我諗住一旦1st round自行唔得,又無直資取錄,就索性搬! 91網選擇多好多。

bowling68:
yes
@_@

yy >>
直資太貴 , 要 12 年學費. 確係要諗諗.............
就算唔中培基 , 中其他 91 網學校 , 搬穗禾苑都ok  

程媽:
不單12年,還未計4年大學。
@_@
‹ 上一主題|下一主題