用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教割包皮
go

請教割包皮 [複製鏈接]

Re: 請教割包皮

我個仔又係咁架....上年仔仔話佢覺得痕痕地,咁我咪帶佢去診所睇啦,點知個醫生話阿仔有發炎...而且個口比較窄...咁我咪叫醫生寫紙比我去阿公度睇....排左幾星期就有得睇啦...
阿公個醫生都係話阿仔比較窄,如果要開刀就要全身麻醉,佢話比隻藥膏我同阿仔搽,4個星期之後就再返去覆診,個醫生仲話明,呢隻藥膏有少少激素,叫我先用2星期,而另外果2星期,就要日日幫阿仔揉上去,...
咁我咪照做law....4個星期返去...個醫生話,好明顯上左好多,我自己都見到(係搽左藥膏2星期後)....咁個醫生就話,暫時可以唔駛做手術~~    我都不知幾開心....但係醫生話明, 日日都要揉上黎洗...做得多,個口就會鬆d,慢慢就原全可以上晒去....依家我阿仔一年後先至再覆診了....

sorry呀....我已經掉了....因為醫生話唔駛再搽,所以我就成支掉左了....幫唔到你,唔好意思呀~~~~[quote]
Huisys 寫道:
dear fatfatma,

可唔可以pm隻藥膏名同生產商名比我呀???我之前上個BK有位媽咪介紹過一隻藥膏比我,我想引証

huisys:
我問過醫生架啦,佢都話我阿仔唔駛再搽..所以我先至掉架咋.
由上年開始到依家阿仔都冇再窄返,醫生都話好好,阿仔依家係佢自己揉上去的,我連個頭頭都見到了.
但係醫生話明比我知,支藥膏係會有少少激素,都話明唔可以長時間搽..
咁醫院唔駛再要你覆診咩,我睇開呢間就話一年覆一次,一直至到阿仔青少年架!
朱MayMay 寫道:
Huisys :
我仔仔現在3歲半, 差不多3 歲時, 我已發現佢包皮窄,有一次發高燒, 成日無尿出,驚佢尿道炎, 入了將軍澳醫院, 開了隻藥膏, 又係擦2星期, 個口開了, 但有機會再窄返.
fatfatma : 我現在日日清潔, 但半年到都窄返, 打去將軍澳醫院問, 佢唔比我book期覆診, 叫我自己睇私家. 我剛問了醫生, 支藥膏如無過期, 可以再擦返, 你要keep住呀.但擦之前最好再問吓d 醫生, 雖然d 醫生話無副作用, 但我一年擦兩次, 仔仔又得個 3 歲幾, 咪話唔擔心. 但點都好過做手術.
Huisys : 我 pm 了個藥膏名比你, 但最好都係叫醫生開, 因怕個個case 及反應唔同.

marskat:
你好!
我仔都係6歲半呀...
係上年10月,我去診所度睇的,咁我就叫醫生寫紙比我去瑪嘉烈排期,咁我咪去law,去到果日,(瑪)果個姑娘話,如果係呢度排要成年幾先可以見到醫生(2007年),咁我當時咪   
之後個姑娘就話,叫我試下去荃灣(人仔)醫院問下,個姑娘仲話,知道果度唔駛等咁耐,就可以見醫生,咁我咪再叫診所個醫生寫過另一張去(人仔)ge信比我,
去到(人仔)姑娘睇完信之後,佢就話下個月可以見醫生了(19/11/05),之後4星期後再返去覆診,(唔記得係邊日,只係記得係12月),果次覆診後,醫生話要阿仔3個月後再返去比佢睇睇(25/03/06),果次,醫生仲讚阿仔叻,可以自己整比佢睇,
咁醫生就話,睇黎可以唔駛做,叫我一年之後再返去(04/2007).

係呀,都係瑪嘉烈果個姑娘話我知,我先知咋.

果時,個姑娘咁講,我就話~咁我可唔可以照排(因為橫掂我都黎左啦),咁我先至再去搵醫生寫過封再去(人仔),但係個姑娘話,如果我排左(瑪),(人仔)會係電腦度睇到,(人仔)就唔會幫我排架啦,所以個姑娘都叫我先去(人仔)睇下先.[quote]
Huisys 寫道:
唔該你呀fatfatma,原黎人仔唔駛排咁耐,咁我考慮

我知道沙田仁安大約係$12,000.[quote]
marskat 寫道:
ok2005,
請問你囝囝在那裡做的, 可否問

4歲都未係適合做,最好就係5-7歲,(我個醫生係咁話比我知)
係呀,你個醫生同我仔個醫生都係咁話,要日日捽,我阿仔就係咁,所以鬆左口好多了,但係真係要日日做(唔好偷懶),

係,d藥膏係有架,但係唔係好勁,只要唔好長時間用咁就影響唔大.但係個醫生話,唔係個個都可以搽藥膏就可以鬆到,佢都係叫我試下先架咋,如果唔得就要開刀!
iwff 寫道:
各位媽媽 ,

我仔仔4歲 , 都係較窄 , 試過一次包皮發炎 , 醫生話要"捽"及清潔多些 , 看下大些是否需要割 , 我問醫生是否有藥膏查的 , 但醫生說那些藥膏有"慮固純"的 , 不建議用 , 做手術較撤底 , 你們有何意見 .
‹ 上一主題|下一主題