用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 顏寶玲課程是否好深??
go

顏寶玲課程是否好深?? [複製鏈接]

顏寶玲課程是否好深??

保良局顏寶玲的課程是否好深??學校要求是否好高? 唉我依家十五十六, 我好想註冊, 但又驚個仔讀唔上

Re: 顏寶玲課程是否好深??

好學校.去馬

Always need to do project and presentation by English.

catthinmom 寫道:
好學校.去馬

Always need to do project and presentation by English.

Do you know the banding of students they accepted?   Is their conduct good or not? Thanks.

littlebee 寫道:
保良局顏寶玲的課程是否好深??學校要求是否好高? 唉我依家十五十六, 我好想註冊, 但又驚個仔讀唔上

以英中來說,這學校對學生的EXPECTATION不算太高,BAND2英文弱的學生會讀得辛苦(邊間英中唔係),BAND1生就應該無問題。

這間學校一年比一年好,認真考慮下啦,好學校難求呀。

考顏寶玲係group interview比個topics叫d考生用英文discuss,結果一粒聲都,成組out,所以相信將來會辦得更好。

同意

係一"安全網"
Msma

尋日先同個 顏寶玲F.6生飲茶食晏,佢係F.6先入去讀,聽佢講d F.6先入讀的同學,大多數係數來自民生,喇唦,男拔等(可能升唔返原校),佢讀咗幾個月,感到非常自悲,但間學校程度都幾ok.

還有很多直資,為何選這間? 可選崇真、聖瑪加利、優才。

這些未到班

這些未到班

呢句說話,我絕對絕對唔認同!!

這些未到班

I think 崇真、聖瑪加利、優才 are more or less same class as 顏寶玲.

崇真、聖瑪加利既情況我唔清楚,但優才同顏寶玲比一定唔會唔夠班!
我個仔響優才讀緊G7。佢小學時總成績係全級第7名,但我可以同你地講,我個仔響第一論招生(3xx人揀30個)佢係名落孫山,其後只可以以後補身份已入。收佢果日,校長親自考佢,佢坦白同我講,我個仔小學既英文成績雖然係好勁(全級頭幾名),但其實我個仔比起佢地正選果班,成績只屬普通。依家個仔讀緊,我至好明白校長當日所講果返說話。的確,優小班學生英文一向好,而正選果班原來有D係全級頭幾名,有D係讀開國際學校,有D係由外國返嚟......
最近學校幫班學生谷緊一個劍橋考試(情度係等同中三至中四),結果全級約有30-40%學生合格。
另外,我最近返學校見家長,老師話上學期,已叫左一個學校認為佢唔理想既學生走(品行同成績唔理想)

delete

dabbycheung 寫道:
崇真、聖瑪加利既情況我唔清楚,但優才同顏寶玲比一定唔會唔夠班!
我個仔響優才讀緊G7。佢小學時總成績係全級第7名,但我可以同你地講,我個仔響第一論招生(3xx人揀30個)佢係名落孫山,其後只可以以後補身份已入。收佢果日,校長親自考佢,佢坦白同我講,我個仔小學既英文成績雖然係好勁(全級頭幾名),但其實我個仔比起佢地正選果班,成績只屬普通。依家個仔讀緊,我至好明白校長當日所講果返說話。的確,優小班學生英文一向好,而正選果班原來有D係全級頭幾名,有D係讀開國際學校,有D係由外國返嚟......
最近學校幫班學生谷緊一個劍橋考試(情度係等同中三至中四),結果全級約有30-40%學生合格。
另外,我最近返學校見家長,老師話上學期,已叫左一個學校認為佢唔理想既學生走(品行同成績唔理想)

聽你咁講, 優才要求真係好勁, 好彩當初我沒有俾個仔入去讀, (當初優才小學話收佢, 但我驚佢應付唔到冇讀呢一間, 費是佢讀得有壓力辛苦時, 我又擔心), 但無論如何, 我地也為自己的小朋友努力加油  

但我都係想知道顏寶玲會不會好似傳統中學咁, 有冇家長知?

唔好意思請問G7=F1呀?

dabbycheung 寫道:

[quote]
catcatmom 寫道:
唔好意思請問G7=F1呀?

[quote]
係。

dabbycheung,

對唔住,我唔係想講壞話,我只係想講所見所聞炸. (相信一間學校總有好同唔多好的學生).

我姪優才F1, 佢係新界讀小學,程度係Band 2中左右,操行一般,因為常遲到.由於派位派得唔好,所以係最後67月找直資,佢申請咗李國宝同優才,李國宝in 咗唔收,優才就好易咁收咗佢啦. ~~~不過有日,佢唔記得穿PE 校服,我就送去學校,校務處叫我直接送上中學部,唔得咗係四樓還是五樓,踏入第一個課室係中學教員室,然後見到第二個課室,堂時老師不在,只聽到學生好大聲嘈,跟着聽到一把男仔聲說:[XXX母] 嚇到我死,我一直唔敢講比姪仔個呀媽知,有學生如此,因為我內疚~~~係我提議佢個仔考尼間,到而家我都唔敢講出嚟,係BK到講,我都想咗好耐好耐,因為我怕~~~~~    

littlebee 寫道:

聽你咁講, 優才要求真係好勁, 好彩當初我沒有俾個仔入去讀, (當初優才小學話收佢, 但我驚佢應付唔到冇讀呢一間, 費是佢讀得有壓力辛苦時, 我又擔心), 但無論如何, 我地也為自己的小朋友努力加油  

但我都係想知道顏寶玲會不會好似傳統中學咁, 有冇家長知?

littlebee,

唔好意思,將你個topic離晒題。(因為聽到有人咁講(唔夠班),真係好嬲,忍唔住響你個topic發洩下。)

你仲煩緊比唔比個小朋友入顏寶玲?你個小朋友屬Band ??,
我覺得如果屬Band 1, 就可以博下出面D政府英中(因為唔洗$)。但如果小朋友係Band 2或以下,就不妨比佢入「顏」。
之前都有留意過呢間中學,間學校其實應該同一般英中差唔多。開學時主要係收Band 2學生,近年也有部份係Band 1學生,學生有一少部份係亞裔族人。其次係有法文讀(好似係主修),F.4同F.5有時裝設計讀。
無錯,我地要為自己既小朋友加油。祝你個小朋友能夠入讀一間好學校。

CHUCHU 寫道:
dabbycheung,

對唔住,我唔係想講壞話,我只係想講所見所聞炸. (相信一間學校總有好同唔多好的學生).

我姪優才F1, 佢係新界讀小學,程度係Band 2中左右,操行一般,因為常遲到.由於派位派得唔好,所以係最後67月找直資,佢申請咗李國宝同優才,李國宝in 咗唔收,優才就好易咁收咗佢啦. ~~~不過有日,佢唔記得穿PE 校服,我就送去學校,校務處叫我直接送上中學部,唔得咗係四樓還是五樓,踏入第一個課室係中學教員室,然後見到第二個課室,堂時老師不在,只聽到學生好大聲嘈,跟着聽到一把男仔聲說:[XXX母] 嚇到我死,我一直唔敢講比姪仔個呀媽知,有學生如此,因為我內疚~~~係我提議佢個仔考尼間,到而家我都唔敢講出嚟,係BK到講,我都想咗好耐好耐,因為我怕~~~~~    

CHUCHU,

唔緊要,你都係講你所見既野,我講我所知既野。我只係好唔認同優才同顏寶玲比唔夠班呢句說話,至忍唔住響呢度出聲。
我知道優才響第一輪收生真係好嚴要求好高,其後第二輪收生真係放寬左。因為上星期見家長,班主任同我講,第二輪收既學生有D質素真係欠佳,其中有一個自從入讀以來,品行同成績都唔達佢地要求,所以已經叫個學生自動退學(唔知係唔係你講果個)。我唔係幫學校講說話,學生講粗口,其實好多Band 1中學學生都會有。
Sorry!!我唔想再響人地個Topic講第二間學校,我覺得好唔尊重人。
‹ 上一主題|下一主題