用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 朱 正賢
go

朱 正賢 [複製鏈接]

朱 正賢

請 問 有 無人   朱正賢小學 ( 以前的上午校) 好嗎?
  深不深? 多功課 和 默書 嗎?

Thanks.
a :hammer: :yawn:

Re: 朱 正賢

我係以前下午校的,我自己認為比較深, 如小二上學期已經要學倉頡同英文身體性器官等, 我諗上午校應該差不多
:-)

dickyally

Thanks for your reply.

May I know how long ago that your kid studied in this school?

Thanks.

weiwei 寫道:
請 問 有 無人   朱正賢小學 ( 以前的上午校) 好嗎?
  深不深? 多功課 和 默書 嗎?

Thanks.

朋友的孩子今年插班轉了去朱正賢讀P.2.他說該校的程度都

頗深,常識科已有Science讀,是用英文教的.而數學科已叫學

生買定P.3上學期的書預備P.2下學期教定.雖然功課說每天大

約有7-8樣,但大多數都只是做作業及改正等,很少抄寫.他的

孩子都不覺辛苦沒有投訴.而每隔個星期中,英便輪流默一次

書.而令我朋友buy這所學校的原因,除了派位好之外,其次是

因為沒有宗教信仰,可以讀少科聖經咁話.

好不好就見仁見智,但我覺得若孩子是可以谷的話,程度讀深
一點,到時上到中學都會無咁辛苦.  

Re: 朱正賢

我個仔由小一到小三讀朱正賢,小四開始讀王賜豪, 但由於小四他在精英班,成績全級150人考第 19, 而個女就小一到現在小二,但個女比較不肯讀書, 成績為全級90人考34, 唉 ! 點攪 !

朱正賢視學報告
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1090
舊左D,但其他學校講得幾ARM。

Hello dickyally

請問王賜豪是否很辛苦,我指是否很多功課和默書,小朋友是否很喜歡返學.

都算多功課,我個仔同個女又做得慢! 都ok喜歡返學啦 ! (我問佢佢實話ok架啦) 不過間學校個校長好要有 Face (我諗你明啦) 老實講,我真係覺得而家d小朋友好慘

請問你插讀朱正賢小二的
朋友的小孩之前讀邊間 ?

Hello dicklyally

你覺得王睗豪是否一所好學校. 我的女兒今年K2, 我想今年選擇這學校.

都 OK 啦 ! 不過最好睇下今年派位情況, 以前朱下派的幾好, 而家始終算是新校, 所以睇定D先, 另外老實講, 我認為舊有田心谷的老師比較差, 我個仔個老師曾說過 " 係羅 ! 食多D糖呀, 薯片呀, 食死你地咪好羅 ! " 我認為不應用這樣的語氣跟小朋友說教 !!    

bowling68 寫道:
請問你插讀朱正賢小二的
朋友的小孩之前讀邊間 ?

Sorry! 唔方便講,怕講左會俾人鬧.

只可話你知係o向同區附近某二線小學. :idea:

他的小朋友在該校考全級10名之內.

謝謝.  因如果囡囡今年抽獎入唔到 朱正賢/ 沙呂,
可能將佢讀 St. Johannes 英文私小 (已收,
但怕谷得太利害),
再計劃到出年 學期中 / 學期尾 轉佢返 朱正賢 / 沙呂,
因為仲有個細佬 出年讀 K1. 跟尾.  

各位,

馬鞍山靈糧小學  好還是   朱 賢 好  呢?

蕭漢森 又怎樣?

Thanks.

BOWLING>>

唉!

BOWLING , 而家未派位又未讀 , 點解而家有咁諗定先 ??
你排位真係出左問題  , 搏得勇  

我有建意 , 你 CHECK PM 啦
‹ 上一主題|下一主題