用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 削跨區學額 油尖旺家長偷步向名校叩門
樓主: mission
go

削跨區學額 油尖旺家長偷步向名校叩門 [複製鏈接]

Re: 油尖旺300家長轟教局 減英中學額打亂部署

想知校長做左的乜野係'搞屎棍' 呢?   有意見表達是否不對呢?  

櫺囹桼 寫道:
[quote]
lomei 寫道:
櫺囹桼寫:
油尖旺居民罷填表!
離島學生咪要跳海?
--------------------------------------------------------唔係同意!
係好好好同意!
近日為家長「出頭」的油

冇錯, 突如其來ge改變, 確實係幾傷腦筋,
但係其他區ge學生咪仲慘, 佢地有好多成績都唔錯,
礙於唔夠英中位俾佢地, 講唔公平, 佢地仲唔公平la.

其實油尖旺區升讀英中的比例, 學額與往年差不多,
只係d家長唔甘心, 覺得入唔到佢地心儀ge名校啫,

身為校長, 咁高調行出黎, 好似潑婦罵街咁,
又應唔應該呢? 想像下佢地教出黎ge學生係點.....  

政府政策常變, 而家改少少已咁大反應, 如果之後將18區改為4區, 咁咪大件事過七一大遊行?

學生同家長肉在針板上, 係恆常已久嘅事實, 鬼叫個細路要讀書咩.....! 作為家長真係好無奈.....

vespa 寫道:
政府政策常變, 而家改少少已咁大反應, 如果之後將18區改為4區, 咁咪大件事過七一大遊行?

學生同家長肉在針板上, 係恆常已久嘅事實, 鬼叫個細路要讀書咩.....! 作為家長真係好無奈.....

Re: 油尖旺失六成跨區英中學額 有人歡樂有人愁

CHUCHU 寫道:
抽籤唔一定抽到名校,所以我覺得唔須要太過激動.(此終都係靠運氣)

但這件事對家長最慘係只有一個星期時間,要重新排過志願就真,好多家長可能一早做好準備,突然其來改變,確實係幾傷腦筋.
  完全同意                                   

英中學校校長一個都沒有出聲,對這些中學而言應該想收名校小學, MAY BE   他們都不想收那幾間小學乎?

校長心想:{終於不用收你們了,過去考第七十名也要收,拉低英語收生額.萬歲!

只是我的幻想,請不要誤會.

同意goody 的意見, 有意見表達是否不對呢?
身為一校之長, 若然發生咁大件事, 都唔表達意見,
為學校爭取,  唔知又會怎樣批評佢呢 ???? :tongue:

好想知佢地講左的乜野"好似潑婦罵街"呢?   係咪暗示油尖旺冇好學生呢?

uki 寫道:
冇錯, 突如其來ge改變, 確實係幾傷腦筋,
但係其他區ge學生咪仲慘, 佢地有好多成績都唔錯,
礙於唔夠英中位俾佢地, 講唔公平, 佢地仲唔公平la.

其實油尖旺區升讀英中的比例, 學額與往年差不多,
只係d家長唔甘心, 覺得入唔到佢地心儀ge名校啫,

身為校長, 咁高調行出黎, 好似潑婦罵街咁,
又應唔應該呢? 想像下佢地教出黎ge學生係點.....  

張校長係資小校長會主席, 有關於小學事情訪問他在電視新聞出現, 我認為亦無可厚非!  高調怕只是錯覺吧!

好想知佢地講左的乜野"好似潑婦罵街"呢? 係咪暗示油尖旺冇好學生呢?

我都好想知佢地講左的乜野"好似潑婦罵街",據理力爭,有何不妥?
1. 現行的中一校網已沿用超過十年,中學學位分配委員會因應每年各區學位供求的變動,編配各校網的他區學位的安排年復年亦可能會略有不同。然而,今年編配油尖旺校網的跨區學位安排並非據中學學位分配委員會所述的略有不同,而是大幅下降,比對2004-2005,油尖旺跨區被削九間英中,七間位於灣仔、兩間在沙田,較去年的18間減少一半,減少達124個。為何只針對油尖旺?

2. EMB事前未有任何通知,在人情及法理方面,俱難服眾,對油尖旺學生及家長有欠公平,亦對油尖旺學生及家長造成嚴重打擊!

3..教統局副秘書長甯漢豪解釋,油尖旺區升中一人數減少,加上灣仔區有兩所中學調遷和停辦,灣仔區不宜再調撥學位予油尖旺區。想問灣仔區的人數在增加嗎?近年,灣仔區學校收生不足,部分灣仔區學校縮班,有三校僅開設一班,其中聖瑪加利書院決定不再開辦中一班級,真正原因是收生不足!快搬遷的聖馬利亞堂中學開設兩班,收生亦不足。為何官員要避談灣仔區的人數亦在減少?

wilsonmun 寫道:
[quote]

3..教統局副秘書長甯漢豪解釋,油尖旺區升中一人數減少

main point 就在這里, 請甯漢豪解釋: 油尖旺區升中一人數減少的是3個BAND的學額, 而被削減的百多個却全是band 1英中學位, 何解????

main point 就在這里, 請甯漢豪解釋: 油尖旺區升中一人數減少的是3個BAND的學額, 而被削減的百多個却全是band 1英中學位, 何解????

教統局:每年在編訂學校網時,教統局會收集中、小學對學校網安排的意見,並按照中學學位分配委員會(成員包括各學校網內的中、小學的代表及中、小學議會代表)訂定的原則,盡可能減少學生跨區就學;至於因供求因素而需要調撥他區學位時,則主要考慮各區的整體供求及交通問題。中中或英中學位的多寡並不在考慮之列,這是中學學位分配委員會向來的共識。

1.        中學學位分配委員會向來的共識是否就是合理的共識,已是一個疑問。

2.        在向來的共識下,過去超過十年,均在此共識下編訂學校網,教統局一向在向來的共識下提供油尖旺區跨區學位,今年編訂學校網,為甚麼油尖旺不是向來的安排?

油尖旺家長遊行抗議學額風波 教局讓步拒「收貨」
教局:「借位」不保「長借長有」難保入跨區「名校」十拿九穩

【明報專訊】校網改動導致油尖旺區小學今年減少逾百個港島區英文中學學額,家長發起大控訴後,教育統籌局作出兩大讓步,包括延遲該區小學生遞交升中選校表格期限﹔居於油尖旺區以外的學生,可根據住所校網選報中學。不過,家長拒絕「收貨」,決定聯合區內19間小學家長組織關注小組,於月中舉行大遊行及發起向特首一人一信抗議。

特別為今次「學額風波」成立的「油尖旺區小學家長教師會(關注中一學額分配)小組」20名家長代表,昨日與教統局副秘書長甯漢豪會面超過兩小時,並在約70名家長到場支持下,召開記者會。

小組發言人鄧啟明指出,教統局承諾因應今年情
該用戶已被刪除

叫人8天內搬屋, 教署邊條友講架? 佢係唔係short架?

8天內報假地址都唔多夠時間 la.........

Re:
I agree with you.      

comama 寫道:
英中學校校長一個都沒有出聲,對這些中學而言應該想收名校小學, MAY BE   他們都不想收那幾間小學乎?

校長心想:{終於不用收你們了,過去考第七十名也要收,拉低英語收生額.萬歲!

只是我的幻想,請不要誤會.
                                                                                                                                                         <<      佢係唔係short架?  >>  

請問這是提議還是諷刺?

[quote]
Eddie&Sylvia 寫道:
油尖旺家長:

重唔la la lum去租個灣仔區

事實如此.不過不是全部.
‹ 上一主題|下一主題