用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快來救命!!!!!!!!!!!!!
go

快來救命!!!!!!!!!!!!! [複製鏈接]

快來救命!!!!!!!!!!!!!

阿仔係大埔區BAND-1頭的學生,原本佢學校今日搞了個選校座談會,不過我兩枝公都要返工,請唔到假出席,有無高人可指教一下應該點簡學校呀!     

Re: 快來救命!!!!!!!!!!!!!

大埔區都好易揀,因為區內既英中學位非常足夠,基本上所有大埔區Band 1既學生,絕大多數都可以入返區內果6 間英中。
舊年我仔個同學第五志願都派到羅定邦,所以你可以放心,將全部英中擺晒響頭6位。
你個仔屬Band 1頭,可以進取D擺莫壽增或者迦密做頭2位,之後可以揀王肇枝或者恩主教,再其次就沐恩,羅定邦,第7就救恩....。
放心,舊年大埔既派位情況非常理想,我個仔間學校有9x%(接近100%)都派到頭3個志願,今年既情況應該會仲好(因為出生率下降)。祝好運!

dabbycheung
Thank you very much!           

唔洗客氣!
唔記得提你,王肇枝盡量唔好擺太前(可以擺4,5,6),因為王每年都會留10個叩門位響放榜後用。咁如果你個仔大抽獎唔係太理想,可以試下去叩門,機會都幾大嫁。(不過今年唔知會唔會變)

dabbycheung
明天要交表了,想問多句,可否只簡8、9間學校,其余的廿幾個位唔填,因為其他的學校都簡唔落手,情願到時去王肇枝扣門可也!

我都知其他學校揀唔落手,不過最好填晒去喇。
因為萬一唔好彩,連第9位都抽唔中(雖然機會好微),咁政府就會幫你亂咁抽,萬一一個唔她彩抽到大光之類,咁就死火!

dabbycheung
大光係邊廚架?

係佛教大光呀,響錦山。我公司有個剛響呢間學校畢業既女仔嚟左,品行極差。
大埔區最差果兩間中學係慧遠同大光(兩間都係今年只係開得1班中1,仲要全班只係得1X人),呢兩間千其唔好揀。

dabbycheung
唔該晒!因為平時只留意一些好的中學,對差的反而一無所知!

聽日安心去交表喇!
‹ 上一主題|下一主題