用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙小學
go

喇沙小學 [複製鏈接]

喇沙小學

請問有無讀緊喇小的家長. 仔仔今年升喇小. 但最近聽聞有
關此校的消息.除了功課多;測驗多;壓力大之外. 老師仲好
惡. 打學生及講d說話傷害佢地. 令佢地冇自信.就算校長明
明知道是那個老師亦不去管. 有學生因為咁最後只好退學.
其實如果以上是真實,點解唔投訴教署? 真係有d擔心及驚.
大家有無知更多吖.

Re: 喇沙小學

你信嗎?

不如你打去教署問問有沒有此投訴?再告訴我.

如教署不理,不如叫那位家長找報館,頭條新聞,非常震撼

我不信, 我認識有幾位 喇小的家長和學生, 佢地小朋友都讀得很開心, 功課不是很多, 沒有很大壓力. 差不多85-86%可以升中學, 應該只要成績OK, 就可以升中學.

喇小難唔難入呀?幾時開始接受報名?入學要考d乜?有冇插班?駛唔駛一定住在本區?     

小學是派位入, 計校網及計分. 插班就不清楚了.

Pactrickyyc: 其實嚟個問題我都問過一個朋友,佢個仔
巳讀緊五年級. 佢話係真有老師係咁對小朋友. 而且仲唔
係打手咁簡單. 不過,佢個仔就未比老師打過.但其它不愉
快經歷都好多. 我問点解仲讀? 都因為名校及加上巳捱了
咁多年.而且個仔大咗d開始醒目. 所以我想知現在一年級
讀緊嘅有無咁情况.

wewerory: 你朋友個仔好彩.

冇壓力點成才?

咪咁傻啦
:-P

簽名被屏蔽

COWCOW2000 寫道:
請問有無讀緊喇小的家長. 仔仔今年升喇小. 但最近聽聞有
關此校的消息.除了功課多;測驗多;壓力大之外. 老師仲好
惡. 打學生及講d說話傷害佢地. 令佢地冇自信.就算校長明
明知道是那個老師亦不去管. 有學生因為咁最後只好退學.
其實如果以上是真實,點解唔投訴教署? 真係有d擔心及驚.
大家有無知更多吖.

我想問為甚麼你選擇喇小?

對學校認識不多,只憑道聽途說,聽到負面的說話便對學校失去信心,怎能支持你自己小朋友投入這學校生活?

很久沒有上來發表意見,因為覺得現時留言的人有很多都帶有目的,好像是要散播謠言、意圖惡意中傷一些辦得比較好的學校:如前一段時間的 XX局xx小學、最近的英x小學。

其實每間學校辦學的目的都是想將學生教好,手段及方法不可能每一個家長都認同。如果一又不同意見時就無限上綱,認為做法不合理、搞針對。那請問老師校長是否甚麼都不要理??

現在強調是家校合作,家長應支持學校。不應動不動上網、向傳媒投訴。

COWCOW2000 應該是一位很幸運的家表長,貴子弟可以升讀喇沙小學,可以在很好的學校環境成長是很幸運的。喇小最好的不是它的名氣,而是它家校合作的氣氛。家長對學校所有課內外活動的積極參與,為學校提供無限支持。而校長對同學的關心及支持我亦前所未見 。在如此環境下成長的兒童,你不滿意嗎?  ( 今天經過德褔廣場見到喇小學生參與樂施音樂馬拉松給我看到的就是這樣 !)

Pactrickyyc: 其實嚟個問題我都問過一個朋友,佢個仔
巳讀緊五年級. 佢話係真有老師係咁對小朋友. 而且仲唔
係打手咁簡單. 不過,佢個仔就未比老師打過.但其它不愉
快經歷都好多. 我問点解仲讀? 都因為名校及加上巳捱了
咁多年.而且個仔大咗d開始醒目. 所以我想知現在一年級
讀緊嘅有無咁情况.

wewerory: 你朋友個仔好彩.

仔仔都是高小,莫非他又是你口中好彩之一!

如果你對學校沒信心或有所埋怨,請作出明智的決定,別苦了自己也苦了孩子.

yuma: 從來無想過會讀喇小,所以一直無去了解或問人.
到要抽校及我又不是41校網.只有一次機會. 再加上我先生
想試吓.我想邊有咁易. 因每年都話好多人抽. 掂知咁好
彩. 之後未問個朋友有關喇小d情况. 因佢個仔讀緊. 所以
並唔係道聽圖說. 我都唔希望一間咁出名既學校有d咁惡
既老師. 不過,無論如何我都會試.到時話比大家知喇.   

老師打學生我未聽過, 低年級學生打老師我就聽過. d仔有時好拽架, 唔惡唔得, 我聽過有2年級學生對一個新老師彈橡根tim. d真野又唔傳出黎只係傳d假野.
校長就你咪睇佢個樣好惡, 佢對學生好好!
唉! 唔好亂聽人講啦!

Bambi 寫道:
老師打學生我未聽過, 低年級學生打老師我就聽過. d仔有時好拽架, 唔惡唔得, 我聽過有2年級學生對一個新老師彈橡根tim. d真野又唔傳出黎只係傳d假野.
校長就你咪睇佢個樣好惡, 佢對學生好好!
唉! 唔好亂聽人講啦!

我都知道呢單case.
其實真係唔明真野冇人講,d假野就周圍唱.

想試吓.我想邊有咁易. 因每年都話好多人抽. 掂知咁好
彩. 之後未問個朋友有關喇小d情况. 因佢個仔讀緊. 所以

既然對學校認識不多,就應從正式渠道找尋學校資料,譬如說學校網頁、新生家長會等,不應只靠聽某某講某某說。假如你朋友說的是真實個案,我相信喇小家長不會忍氣吞聲,教署也不會視若無賭。

對呀! 好多家長都係有學識既人, 家教會搞得好有系統, 如果學校真係o甘樣我諗d家長0會唔理.

既然對學校認識不多,就應從正式渠道找尋學校資料,譬如說學校網頁、新生家長會等,不應只靠聽某某講某某說。假如你朋友說的是真實個案,我相信喇小家長不會忍氣吞聲,教署也不會視若無賭。[/quote]

請問有冇人知喇沙小學上喇沙書院有幾多成?
聽講今年政府開始轉制得六成可上喇沙書院,唔知係唔係呢?

cclee66 寫道:
請問有冇人知喇沙小學上喇沙書院有幾多成?
聽講今年政府開始轉制得六成可上喇沙書院,唔知係唔係呢?

這已是去年的《新聞》,小學校長也就這事和家長開會講解。到頭來去年升上喇中201人,即是說喇中收喇小學生數目和過往幾年相約,但由於去年六年級學生較多,所以便有多些學生升不回原校。

Don't just listen to what your friend says. Let me put it this way, did your friend experience it by himself/herself? I bet he/she learned about the "truth" from his/her son -- and would you trust your son 100% when he tells you about how bad his teachers are? in a boys' school?

Do you think La Salle got her reputation by luck? If you're afraid that your son would be treated badly, I think you could simply give this opportunity to somebody else.

想試嚇.我想邊有咁易. 因每年都話好多人抽. 掂知咁好
彩. 之後未問個朋友有關喇小d情?. 因佢個仔讀緊. 所以
‹ 上一主題|下一主題