用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 要揀學校啦, 有無葵青區家長一齊傾下....... ...
樓主: rclamlam
go

要揀學校啦, 有無葵青區家長一齊傾下....... [複製鏈接]

Re: 要揀學校啦, 有無葵青區家長一齊傾下.......

以下是亞仔學校給家長的banding 指引, 給大家參考~
band 1:
佛教善德英文中學
中華傳道會安柱中學
天主教母佑會蕭明中學
保祿六世書院
聖公會林護紀念中學
順德聯誼總會李兆基中學
東華三院陳兆民中學
東華三院伍若瑜夫人紀念中學
東華三院吳祥川紀念中學

band 2:
中華基督教會全完中學
中華傳道會李賢堯紀念中學
葵涌循道中學
荔景天主教中學
保良局八三年總理中學
皇仁舊生會中學
石籬天主教中學

band 2-3:
佛教葉紀南紀念中學
迦密愛禮信中學
香港道教聯合會圓玄學院第一中學
裘錦秋中學(葵涌)
葵涌蘇浙公學
樂善堂顧超文中學
天主教慈幼會伍少梅中學
李惠利中學

band 3:
明愛聖若瑟中學
中華基督教會燕京書院
棉紡會中學
下葵涌官立中學
香港四邑商工總會陳南昌紀念中學
嶺南鍾榮光博士紀念中學
獅子會中學
樂善堂梁植偉紀念中學(unknown)

I have found the P.6 interview preparatory summer classes. Please have a look

http://www.e-quest.com.hk/summer.htm

binbindog,

我女學校所比既資料同你阿仔學校比出來有分別呀, 你地看下.

band 1:
佛教善德英文中學
中華傳道會安柱中學
天主教母佑會蕭明中學
保祿六世書院
聖公會林護紀念中學
順德聯誼總會李兆基中學
東華三院陳兆民中學...............Band 1-(即中中)
東華三院伍若瑜夫人紀念中學........Band 2+
東華三院吳祥川紀念中學............Band 2

band 2:
中華基督教會全完中學............Band 2+
中華傳道會李賢堯紀念中學..............Band 3+
葵涌循道中學...............Band 3
荔景天主教中學..............Band 2-
保良局八三年總理中學..........Band 1-
皇仁舊生會中學.............Band 2
石籬天主教中學....................Band 2

band 2-3:
佛教葉紀南紀念中學...............Band 2
迦密愛禮信中學............Band 3+
香港道教聯合會圓玄學院第一中學.............Band 3+
裘錦秋中學(葵涌)............Band 3+
葵涌蘇浙公學...............Band 2+
樂善堂顧超文中學.............Band 2+
天主教慈幼會伍少梅中學...........Band 3
李惠利中學.............Band 3

band 3:
明愛聖若瑟中學............Band 3
中華基督教會燕京書院..............Band 3+
棉紡會中學...........Band 3-
下葵涌官立中學..............Band 3-
香港四邑商工總會陳南昌紀念中學...................Band 3
嶺南鍾榮光博士紀念中學.............Band 3
獅子會中學.............Band 3-
樂善堂梁植偉紀念中學(unknown)............Band 2

binbindog,

Please check pm.

rclamlam,

please check pm.

要填30間真係好難, 而家都係暫定咗13間 :-|  :-|
大家諗掂未呀???

我攪掂咗啦,填曬30間.
老師話最緊要係頭10背 間.我填曬比咗老師幫我睇(30間)

Nymph_,

你宜家點樣揀頭5間學校呀? 我2/5就要交番份正式既比老師啦.

呢3間5糸band1東華三院陳兆民中學
東華三院吳祥川紀念中學,林護糸最好,簫明同保祿校風5差
[img] http://i26.tinypic.com/nn3bzl.gif[img]

rclamlam
我頭5間係咁揀
全中
李賢堯
顧超文
茘天
伍若瑜
:  :  :
老師睇過都話o.k.,我阿女屬band 2 生

Nymph_,

點解你放伍若瑜咁後既? 不過第一志願揀全中就多數入到, 但係第四志願揀荔景我個人覺得宜家個校風就麻麻, 可以揀皇仁舊生會/吳祥川.
多數係葵青既小學, 大多數都會叫揀李賢堯, 唔知點解.

che9,

吳祥川唔係band 1來喎, 你band 2架.

che9 寫道:
呢3間5糸band1東華三院陳兆民中學
東華三院吳祥川紀念中學,林護糸最好,簫明同保祿校風5差

大家好!
我是新加入的國民,請大家多多指教!
我仔仔是 band 1 尾 band 2 頭,現在心目中有以下選校排位:
1.  中華基督教會全完中學
2.  樂善堂顧超文中學
3.  葵涌蘇浙公學
4.  香島中學﹙直資﹚
5.  基督教祟真中學﹙直資﹚

因本區 band 1 學校聽老師說已沒有多大希望,而 band 2 學校心儀的只有上述 2 間;至於直資,唯有一試,希望絕處逢生!

最苦惱的便是,其餘 26 間不知如何填寫?請問各位有何高見?

Edmen,

你仔仔既老師係咪話佢宜家三次呈分試之後都係band 2? 如果係你第一志願只可以最多博一間band 1中中, 跟住葵青區就有以下既band 2可以揀.

吳祥川
顧超文
皇仁舊生會
蘇浙
梁植偉
李賢堯
石籬天主教
荔景天主教

Edmen 寫道:
大家好!
我是新加入的國民,請大家多多指教!
我仔仔是 band 1 尾 band 2 頭,現在心目中有以下選校排位:
1.  中華基督教會全完中學
2.  樂善堂顧超文中學
3.  葵涌蘇浙公學
4.  香島中學﹙直資﹚
5.  基督教祟真中學﹙直資﹚

因本區 band 1 學校聽老師說已沒有多大希望,而 band 2 學校心儀的只有上述 2 間;至於直資,唯有一試,希望絕處逢生!

最苦惱的便是,其餘 26 間不知如何填寫?請問各位有何高見?

補充一句:
我有朋友住石籬嗰边,佢都話叫我千祈唔好揀石籬天主教,佢話唔好架,佢話住嗰边D人就知,佢係石籬住咗好耐.

世德既老師教BAND 2都係揀全完第一(30%机會)跟住就揀BAND 2第二
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

是,三次加埋都係 band 2﹙平均全級58﹚。得30%可以入全中,那麼 band 中中有邊間機會大些呢?請指點!

Edmen,

其實間間機會都差唔多, 除非你報多人揀個兩間啦, 好似全完/伍若瑜咁, 多人揀既咪機會相對少左.

你小朋友既老師無建議你揀邊間咩? 你可以用來參考.

我想請問大家係5年級填FORM OR 6年級, 因我細佬讀世德5年級, 學校無聲無氣, 所以想問係幾時開始填FORM選學校嫁.

THANKS
我媽咪做陪月, 我們住青衣, 持有僱員再陪訓之專業陪月員証書, 經驗豐富, 收費合理, 有需要可pm我.

係到六年級先選校架, 唔會係五年級揀
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .
‹ 上一主題|下一主題