用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日正式與言語治療師告別
go

今日正式與言語治療師告別 [複製鏈接]

今日正式與言語治療師告別

個女跟不同言語治療師跟左年幾﹐初時一個星期一次﹐之後兩個星期一次﹐之後一個月一次﹐上次話見個女自從返學後進步好多﹐與同齡係有差距﹐但差別小﹐可自行跟進同可接受﹐話不如停一段時間﹐觀察係唔係仲需要言語治療﹐幾個月後再assess﹐今日就係assessment喇﹐都預左係最後一次﹐因好耐之前已有意無意想叫我地走﹐留番d資源俾更有需要既人。

今日評語同上次大致一樣﹐話要改善發音﹐如5歲仍改唔到就要留意。我地話個女一想唔到點講就口窒窒﹐重複好多次﹐又分唔清時間觀念(e.g. 所有過去左既都係尋日﹐無論係1日﹐1星期﹐1月...)﹐佢話口窒係normal disfunction﹐唔知點解﹐總之係好平常﹐時間觀念就要我地自己慢慢教...

咁我地都欣喜個女被人踢走既﹐但又覺得有d擔心﹐驚自己唔識教﹐又冇左支盲公竹。

Re: 今日正式與言語治療師告別

Hi, justjust,

Long time no see!  It is a good news to hear about your girl 被人踢走 as I am expecting too.  However, I don't think my girl will be 被人踢走 within a short time la.  Her expression is quite close to same age but her comprehension is still lagging behind especially when she does not pay attention to the questions.  We need to work more harder.  

After that, you may enrol her into some playgroups or find a private speech therapist to follow?
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

JJ

恭喜晒你, 我都想軒軒比人踢走呀, 幾時輪到軒軒呀

justjust,

都好呀~~~!起碼同同齡o既小朋友接近.不過如果你有咩擔心o既,咪上嚟問吓稚姑娘囉~~!佢都好樂意答你o既~~!稚姑娘--呵?!   
我都等緊呢日呀!!但係承少o既理解都仲差咗一年,表達就唔使講,超過一年,不過我都知大家o既小朋友都努力緊o架啦!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

gigi2, hinma,

Thank you ar.

我想我地唔會找私人ST跟進啦﹐就係初期跟私人﹐跟到個好既又話太忙唔跟我地個case﹐找同事follow﹐結果同事話唔follow就冇左會事﹐咁岩又排到政府ST﹐咪跟政府囉﹐當慳番私人ST錢去上其他課外活動。宜家冇心機同時間再去重新找岩既ST同夾時間啦﹐我反宜想睇下點樣令個女學多d中文﹐因為佢越大個﹐就越發覺其他人講野佢唔明﹐或佢講其他人唔明﹔學校都係﹐上英文班就開心d﹐bilingual班就一時時﹐最叻認生字(其實係圖)﹐對話就真係冇﹐頂多答﹕係﹐唔係﹐有同冇﹐呢個﹐我要...。可能我要拎番以前ST副圖咭出黎用。
‹ 上一主題|下一主題