用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華德小學(聯合道)好不好?
go

華德小學(聯合道)好不好? [複製鏈接]

華德小學(聯合道)好不好?

請問華德小學(聯合道)好不好?上午好些或是下午好些?老師會不會很嚴?功課多嗎?請分享, 謝謝.

Re: 華德小學(聯合道)好不好?

你好!!
我本身就讀華德學校上午校
聽見有人問關於華德學校,,,喜上眉梢
讀了6年了
今年6年級,,,,
至於你想知道上午好些或是下午好些
其實上午校的校風較下午校好
上午校的學生怎樣壞都有個譜,,,不會太過份
上午校的老師不會很嚴
除卻訓導主任林老師,,,
個個"華德仔"都驚佢.
還有一老師要留意--
羅紹文老師
羅老師比較"吋"
不太懂得尊重學生
功課不多,,,但注重抄寫
至於中學方面
以名校拔萃女書院為例
今年有8人考拔萃女書院,,,(包括我在內)
3人考入,,,(包括我在內)
派位成績也算很好
2003/2005年度中學派位,,,
有近50%屬第一組別(Band 1)
CapriMa 寫道:
請問華德小學(聯合道)好不好?上午好些或是下午好些?老師會不會很嚴?功課多嗎?請分享, 謝謝.

簽名被屏蔽

I'm so happy! My son will study in this school at september. Can you tell more about this school ?
Many thanks !

Hi vivi_chan,

Can you tell me why this school good for boys?

Is it a traditional school?

Thanks

Hi love_BWS

這裡係好少女拔家長留言,如果是小朋友便更少回應,你今年考到女拔,而一些家长仲等緊消息,你一定有個人之處,如游泳,讀書方面,可否講下面考過程,而華德既讀書風氣好嗎?而你學校既WEBSITE有無其他中學既派位情況.

love_BWS 寫道:
你好!!
我本身就讀華德學校上午校
聽見有人問關於華德學校,,,喜上眉梢
讀了6年了
今年6年級,,,,
至於你想知道上午好些或是下午好些
其實上午校的校風較下午校好
上午校的學生怎樣壞都有個譜,,,不會太過份
上午校的老師不會很嚴
除卻訓導主任林老師,,,
個個"華德仔"都驚佢.
還有一老師要留意--
羅紹文老師
羅老師比較"吋"
不太懂得尊重學生
功課不多,,,但注重抄寫
至於中學方面
以名校拔萃女書院為例
今年有8人考拔萃女書院,,,(包括我在內)
3人考入,,,(包括我在內)
派位成績也算很好
2003/2005年度中學派位,,,
有近50%屬第一組別(Band 1)[quote]
CapriMa 寫道:
[/quote]

請問如果在第2輪大抽獎, 選第二 ‘聖家’ 定 ‘華德’ 容易入D? 又或者選第二兩間都不易入?

謝謝

camma 寫道:
請問如果在第2輪大抽獎, 選第二 ‘聖家’ 定 ‘華德’ 容易入D? 又或者選第二兩間都不易入?

謝謝

哈哈 我諗'華德’ 放在第四都入到, 好多人吾鐘意個環境

Dear all,
有無下午校的家長,講講下午校的情況呀!Thanks...

之前post咁耐都沒有回應,因我兒子在29/4要考華德,以為無人認識此校;而很多天都沒有上BK,今天一開竟有回應,十分開心.

我是朋友介紹的,其實我是為兒子轉校,朋友有親友的女兒讀上午校而派往華英,說它是+分不錯的學校.而我兒子今年參加校際合唱團就是華德取了多個獎.

此校勇於參加校外比賽,為學生建立成功感,到目前為止,我+分喜歡此校.

囡囡今年九月入讀華德下午校小一.
我係淑女, 唔好欠我 8-) 8-)

愛美,
你對該校有何看法?我派位放第二,好想知到多d該校的comment.Thanks a lot.

simsim
我係該校舊生, 對學校有情意結, 所以不太中肯.  不過我都畢業多年, 當中都轉變很多.
舊年xmas, 華德有要請將入學既小一生參加聖誕嘉年華, 囡囡係一個慢熱既小朋友, 佢都玩得好開心, 老師, 主任和同學都好有愛心.  囡囡回家路上都話好鐘意呢間學校.  

簽名被屏蔽

容許我以過來人身份講一下, 我係一個十分怕鬼既人, 連小巴經過大酒店都要合上眼睛既人.
係6年既小學生活, 一至四年級既課室都唔會係向墳景. 五,六年級先會係近墳場既課室.  不過, 老實講, 向墳景反而真係好清靜, 上堂時間冇人叫你望出街唔聽書.  同埋呢一個係天主教墳場, 唔會有叮叮查查聲, 嘈住上堂, 就算真係有出殯既隊伍都唔會知道, 基本上好安靜, 如果硬要講有問題係心理既問題.  我覺得總比一些係公屋隔離既小學環境好..

以上係個人經歷加感受,講出黎分享一下.

我也是華德既舊生, 我四兄弟姊妹也在這學校就讀至小六畢業!

講開中學派位,仍記得當年我果屆, 瑪利諾小學, 上下午班各派了一人, 而聖家一共只有27個位, 華德上下午班, 一共派了17人(我是其中一個), 而喇沙都唔少!雖然我讀下午班, 我亦覺得上午班既學生成績好似好少少, 但老師,主任同同學就真係下午班好多D噃!我四兄弟姊妹由上至校長, 下至各工友都完全認得晒, 真好!

仲有就係我果班同班畢業既同學, 至今仍有聯絡,一數之下,原來係講緊22年前既事(1984年畢業!)

如果唔係有其他選擇係手, 其實華德都係41區內唔錯架喇, 我亦因為派到好中學, 至可以完成大學, 依家都叫做係一位註冊社工, 有份好安穩既工作而有一個安定既生活!

‹ 上一主題|下一主題