用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 臻美小學家長
樓主: gongonma
go

臻美小學家長 [複製鏈接]

Re: 臻美小學家長

陶陶,維維,迦迦之老豆
佢地仲未call我呀,吾知會吾會同線呢.

tommy
做女仔係著數d架啦,我個女在幼稚園都好多同學"石"架,可能因為佢係全班最細(粒)掛,個個叫佢小寶架(baby).

gongonma
你點知道晒d小朋友咩班架,勁呀!

New member- just say Hi to everybody!
my son attend class p1A
Hi Rain28bow : my son has a same problems with your son. keep in touch.
Hope you and all unemployed  can looking for a new job so soon.
And hope all your children have a happy learing.
I don't know to type chinese word- Pl. forgive my English is no good.
Rain28bow 寫道:
大家好,很久沒有同大家交流,近來我心情唔好,因為我進入失業大軍行列,好頭痛,好無耐.
我仔仔將會讀 1A 班, Melvinma,HermioneMaMa,Sue & Tommy, 你地3個小朋友同一班真好啦,小朋友如果有什麼做漏可以問其他媽咪.唔知有冇人同我個仔一班呢?我好擔心個仔會經常唔留心聽,做漏野,又冇人比我問.

個女醒左,遲些再談.

Hi melvinma ,

the list was prepared by Tommy, I'm just for the update work only!

"Just" your boy was added into 1A.

Anybody want to take a look the list, go to the first page, first topic.

Have a good day!  I need to go to school now.  My interview around 1:30pm.  Any NEW info fm school will leave message here after my interview.

gongonma     
該用戶已被刪除

gongonma- thanks for you updated and hope gongonba change his mind to stay here.
And I also satisfy the nos. of student in the class :1A-26, 1B -25, 1C - 25 & 1D - 23

Hi 陶陶,維維,迦迦之老豆,

見完麥老師知道"D"只有23人,非常好!其他班25-26人不等,"D"是最小人的 考分班試當天見到一班約24-25人,就問未來一班人數,老師話因還有人正在申請中,所以估一班約28-29人啦!似乎後來無乜人可再考到啦!人小小非常好丫!

校服

陶陶,維維,迦迦之老豆
你無溫書啦,活動教學一大特色係每班吾可以多過32人架.而且果陣話正選100個,4班OK晒.

gongonma
我都會係九月一日送番學喎,你認下我啦.
*細細粒黃色大書包 ......仲有好靚女......我小女呀!

Dear All,

你們鬧哄哄的,真令我羨慕!
希望你們入學後順順利利,並繼續和我們分享你們的經驗和感受,讓我們更了解學校的情況。
亦希望在日後的聯校活動中,有機會結識大家!

Re: 徵求臻美小一課本 (急)

我又報錯料,原來今年P1只開四班,而唔係五班。

陶陶,維維,迦迦之老豆,just, gongonma, melvinma,

平均每班廿五人,的確好理想。不過我唔敢開心得咁快,請容我唱下反調,做下反對派。九佰蚊學費其實係好難維持每班廿五人,小班教學又無可能收九佰蚊咁「平」,除非老師人工好低,我擔心臻美有好大財政壓力。大家要有心理準備可能學期中會有插班生,或到時要收嘜費物費。長遠而言,我個人贊成臻美要提高學費。唔使怕醜喎,大家一齊鬧我啦!

Tommy

Aimee,

好耐無同妳傾計了。隨著開學的日子迫近,心情真係好興奮,我地呢班準小一家長現時只會關心實務的問題,好似買書包呀,校車呀,校服呀,暫時唔得閒同妳討論理念上的問題,如果無人睬妳,請唔好見怪。

孩子已經準備就緒,不過有點遺憾,九月一日我唔會在臻美出現,公司有要事我需要外出,九月一日至六日整個星期我都不在香港,不能和兒子一同渡過小學的第一個星期。

Tommy

Tommy,

老朋友,唔駛客氣!理念光是講是不行的,而且講得多也頗悶,還要這些實務去支持,只可惜這些「實務」沒我份兒。
看見你們為孩子的一些生活瑣事,你一言,我一語的說著,讓我看到一幅幅幸福的圖畫。讓我們把煩惱暫且閣下,回到往日我們開課的童年歲月中...sorry!我又發神經啦...   
該用戶已被刪除

其實而家都變相加左三百蚊啦,麥tommy你吾覺咩!

I always misinterpret Pegasus' policy.  So, I made this forecast, hoping that it doesn't come true.

gongonma,

Can you introduce me how to make your son bigger?  You know, my son cannot fit in the shorts of the smallest size.  He need to wear those for Pegasus Kindergarten.  It's so funny.

Hi,

我老公訂衫時帶他real size only, 校服公司以為係要的size。所以件衫咪似腸衣一樣包著!要換羅!

至於肥仔,我有特別方法!要講好詳細,因我仔未足月only 2.2kg!十二分瘦小,但現在standard已是75%小朋友!但家長要好有心機同耐性,比

Tommy.

直資每校每童津貼$2500,再加$1200家長比,$3700了。好多私校都只收$2000's-$3000's,臻美收到己唔算小,牧愛(私校)都只$1800's

gongonma

gongonma
尋日我見左miss呂啦,佢話果300蚊巳包晒所有課外活動,吾駛再出錢喎. 至於d校服就超大啦,條褲5號都大到跌落嚟,吾知量size為麥,   講細粒相信都無人及我小女啦,一號果日睇下見吾見你,我會8:15分前到,因為仲要番工架,到時見啦!

Melvinma:

My son tried it this morning and found same case with you.Have you changed it. No answered the phone of school uniform company up to now And I haven't recieved a call from school bus company.

just
校服果度要自己去kwun tong間廠換(吾係幾好相語),約左sat 10:00am,校車都未找我,好彩我第一日自己帶.
時間無多.........唉!(仲要影相添,無校服點影?)

昨晚回校見兩位老師,特別是讓老師認識小兒,亦講出我們的期望。家校合作,大家都是為小朋友成長及學習而努力。學校亦貼出每班的學生名單,讓各家長知悉。回想起去年小女升小二,第一天回到學校,才知道自己是什麼班別,可見是如何混亂。今年讓家長先認識班主任,又進入子女的班房,這措施較去年肯定又進一步。

GONGONMA
據我所知,九龍塘宣道(私校)約$2,500學費,每班學生人數約40人;聖保羅(直資)約$4,000,每班學生人數不詳,但相信是30多人。港大同學會(直資)$1,500,每班學生人數不詳,但相信也是30多人。
臻美是直資,每月是1,200,小三是30-31人一班,小一是23-26人班。
只用每班人數比較,未計師生比例及其他設施,相信已是其中一間最便宜的一間直資小學。希望可以幫到妳說服妳的大爺。

Melvinma
若不介意,我可以借件校服給妳的小朋友影相。

未收到校車電話的家長,請儘快聯絡校車公司,過往兩年,他們的服務不錯,都儘量滿足家長們合理的要求。在此亦希望第一天自行送返學的家長通知司機,以免他們在站頭等侯,影响随後站頭的時間。

第一天上課,校車一定混亂及遲到,所以我們亦親自送小女及小兒返學。希望可以在閘口相見。
‹ 上一主題|下一主題