用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 臻美小學家長
樓主: gongonma
go

臻美小學家長 [複製鏈接]

Re: 臻美小學家長

Tommy, HermioneMaMa
好開心同你地一班.
記得叫d仔女,當佢見到果個用好"大個"黃色書包嘅小朋友.
就係我個女啦.同佢講---"乖d呀!我識你呀媽架."

p.s.我改了名,大家留意下.

Hi All,

My appointment on Tue (26/8) at 1:40pm with Ms Mak, my boy is in “1D” anybody are in 1D?!

gongonma
該用戶已被刪除

Dear melvinma,

文字無語調,我自已的表達能力又唔好,好怕因為一些誤會而得失人。     
我自己的學前教育都是在新加坡渡過,家人到現在都會經常回去。不知是否華人特別注重孩子的學業,但有時卻讓小朋友承受了一些不必要而過大的的壓力。
講起"小孩不笨",我以前有個讀N4(未夠6歲)的學生,在一次平常的默書中,得到95分,卻躲在洗手間內哭,真的令我很心痛,還因此失眠了多晚。

melvinma and Sue&Tommy,

Very glad to know that my son is in the same class as your kids.

I will take two weeks' vacation leave and please don't mind if there is no response from me.   

傾左咁耐,等我同大家點下名先。

P.1A 班同學:
Rain28bow (仔)
Jackie (仔)

P.1C 班同學:       
Melvinma (女)
HermioneMaMa (仔)
Sue & Tommy (仔)
Hoi (仔)

P.1D 班同學:       
Gongonma (仔)
陶陶,維維,迦迦之老豆 (女)

P3同學:       
Jackie (女)
Pcpl

K2同學:       
Aimee (女)       

歡迎其他家長勇躍發言,留名留班別與否絕對自由。

HermioneMaMa,Sue & Tommy
好閞心可以同你地個仔一班呀.
e,我個女有兩個同班"男"友喎,好

Melvinma,

係呀,我太太去過British Council 做過一些research,套Cambridge English 真係好正嫁,唔係學I go to school by bus 嫁,係學D比較正統和地道的英文。出面學要$200一個小時,我地臻美的全部學費加雜費都只能學到八個小時咋,真係好底嫁。況且,能夠成為Cambridge English 的approved teaching centre 真係好唔容易嫁,唔信臻美都要信Cambridge 呀。

至於壓力,又唔可以唔比既,不過要順住小朋友的性情、志趣和能力;逆水行舟只會事倍功半,又傷大家感情。

Tommy

大家好,很久沒有同大家交流,近來我心情唔好,因為我進入失業大軍行列,好頭痛,好無耐.
我仔仔將會讀 1A 班, Melvinma,HermioneMaMa,Sue & Tommy, 你地3個小朋友同一班真好啦,小朋友如果有什麼做漏可以問其他媽咪.唔知有冇人同我個仔一班呢?我好擔心個仔會經常唔留心聽,做漏野,又冇人比我問.

個女醒左,遲些再談.

Rain28bow
你就好啦,一聽個A字,人都開心d,吾同班都可以做朋友嘅.遲d有機會約晒d小朋友出嚟玩,一定好開心.

tommy & all
你話係咪!

Hi All,

Rain28bow不用灰心,有我陪你做"官"哈哈!  我個仔成日講"希望在明天丫馬" 難的日子一定會過去!而且不單你一人,很多人陪你呢!

今早打電話去校車公司,佢地話已全部家長聯絡上。但我就至今還未收到通知上落點。若有人仲未收到電話就要電:東 陽旅運(24318228)

這間學校不是沒有分grade的嗎? 好似A班不表示最top,E班最差的!沒有em3這會事 :)

melvinma, 我個仔 - "1D", 明天(26 1:40pm)見Ms Mak. 你呢?

gongonma

各位你們好 !

看完各位的留言後, 對學校信心亦增加了, 我的囝囝會讀1C,
以後請各位多多指教.

HOI

New name list :

大家點下名先。

P.1A 班同學:
Rain28bow (仔)

P.1C 班同學:
Melvinma (女)
HermioneMaMa (仔)
Sue & Tommy (仔)
Hoi (仔)

P.1D 班同學:
Gongonma (仔)
陶陶,維維,迦迦之老豆 (女)

其他P1同學:
Jackie (仔)

P3同學:
Jackie (女)
Pcpl

K2同學:
Aimee (女)

歡迎其他家長勇躍發言,留名留班別與否絕對自由。

有關校車資料:

今早電校車公司至今未有來電,又再打去。  原來他們打了一次後要另外一星期後才再打,第一次無人聽就算要多等一星期!最遲本星期五會再聯絡。因上落點由司機決定,請各位注意!

東陽旅運 : 2431 8228

gongonma

好!我個女又多一名同學仔.

gongonma
校車果度佢話司機會在星期五前通知,不過第一日我都親自送返學,以表支持. 我要番工,所以約了27號夜晚.見吾到你囖.  

小兒是被編進1A班,班主任是蔡老師;還跟兩位幼稚園的好同學一起,所以他很開心。
因為返工,我都是約了27號晚7點幾。

他們在班上有班名稱,班口號,甚至班歌等等,各位家長可跟子女們研究,引導他們創作,以便他們的作品脫穎而出。

PCPL君,非常認同你的說話。
四月中回校幫助全校大清洗,發覺有建築工人在吊船工作,為學校外牆打針補救裂痕。尚有廣播電台屋項漏水的情況至今還有沒有修補好呢?可見校長在校舍建築期間,勞心勞力與建築公司幹旋,付出時間與精神實不少。
據悉保良局蔡繼有是有兩位校長,分別負責校務及建校的,如有誤報,希望有家長可以加以指正。

Jackie

Gongonma,

好唔好麻煩你將我地個點名簿copy到第一頁你第一段留言上呢?以後就係果度update,唔使佔用咁多版面,又可方便新來的家長查看。

Tommy

Rain28bow,

歡迎你歸隊,不用太擔心,經濟真係好番D,我公司都開始請番人,真係唔夠人做野嘛。不過只請fresh grad,唔係要慳錢,而係我地既公司文化著重人的內在能力,多於經驗、技能和本科知識。呀!同臻美的理念都幾似喎!

Melvinma,

暫時都係我地C班最人強馬壯,好快我地可以組織班會選班長喇。睇尼臻美都係陽盛陰衰,Melvinma, 你個女好矜貴啊!

HermioneMaMa,

祝旅途愉快,玩開心D啦!

Hoi,

歡迎你加入我們的討論,我都好開心識多一位C班同學仔。這裏有那麼多高質素家長與你風雨同路,真的不用太擔心呢。參考「人本教育」在外地推行多年的經驗,其實有問題出現的個案,大都是中途加入的學生或者是他們的父母,年紀愈大才加入的,問題就愈難解決。一般而言,從小便接受這種教育,而父母又真正理解和認同這信念的,失敗的例子極少。我要強調,這是外國的經驗,香港的個案太少,我唔敢評論。至於臻美有沒有條件達至這理念,其實好睇你同我。

Tommy
該用戶已被刪除

Hi All,

已將我地個點名簿copy到第一頁,第一段留言上呢。以後就係果度update,唔使佔用咁多版面,又可方便新來的家長查看。 Jackie 個仔仔已加入 P1A班了。

gongonma
‹ 上一主題|下一主題