用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教 DWE(迪士尼美語)用戶
go

請教 DWE(迪士尼美語)用戶

請教 DWE(迪士尼美語)用戶

我買了一套二手DWE,我囡囡現在6個月,應如何開始呢?我一 d 都唔識用,睇完 guilde book 都一舊雲o甘,我真無用,買了兩個星期了,都未開始用。平時BB婆婆帶她,婆婆又不懂英文,我應該怎樣做?

有無人好心可以教o下我呀?     

醒目開學勳章

Re: 請教 DWE(迪士尼美語)用戶

有CD咪俾佢聽先囉!有冇閱讀咭?有就燙吓,每次3張左右俾佢聽。有冇Playalong?
我女2001年1月8日QE出世  

preciousstone ,
呢個就係你買二手貨的壞處!有新貨唔買,走去幫人買垃圾(舊貨),買左無人同你跟進、無會籍服務、無人教你點用.........就等於得"物無所用"!!!
唉.....愈諗你愈蠢,你浪費左D錢之餘,最大問題係幫唔到你個囡囡,真係好唔值得幫人買垃圾嫁!!
最差都係賣俾你o果個,佢自己個細路就用得好,你就兩頭唔到岸,我就"鄧"你煩,"鄧"你唔底o拉!我覺得俾你o果個人直頭搵你笨,都唔係想你個囡囡學好英文,只係想幫佢自己清垃圾,正一無陰公
希望你經過呢次後,第日要醒目D!同時希望你呢次唔係買得好貴o拉!我都想問下你買左幾多錢呀?

我呢套係 Super Mickey Set全部有齊,係個同事賣比我o既,佢買o左比個仔用,點知個仔唔鐘意用,所以我套用具差不多全新,連 poster, stickers 全部都齊,有許多 VCD, CD都仲未開膠紙,全套買了 $14,500,個同事仲送了幾套其他教材比我(e.g.Thomas, Cliff the Big Red Dog 等等)。我o念唔算貴啦,我都唔覺得比人搵笨o既。因為買之前問過其他用戶,其實 d consultant都唔係真係好幫得手,家長可以自己按子女進度編課程。

不過我看完 guide book後就唔係好識用,所以在這裏 post 個 topic希望有人可以幫到我。

請問 6, 7 個月大 bb 可以開始看 VCD嗎?

我應該用play along 先還是 sing along 先呢?還是應該兩樣一齊用? Main programme 應該由什麼時候開始用呢?

其實 6月細個月 聽住 CD 先啦!  PLAY ALONG 1 & SING ALONG 1.   
到佢 10-12個月先俾睇 VCD (PLAY ALONG 1 & SING ALONG 1.), 食飯時睇最好, 坐定定.

再慢慢換  PLAY ALONG 1 & SING ALONG 2.   

** IF 14,500- 全套 唔係貴, ok 啦!

*** 附帶: 妳朋友仲有無會員, 因的書 / CD / 咭 可能會俾妳 BB 整爛, 到時要妳朋友  去一換一

二手價只係原價 25%-35%, 有頭髮邊個想做(棘利)?

鬼唔知買全新一手好咩!

做法就係不停播第一隻cd啦。我都係 bk 問人攞咗張使用紙一張, 就係一張就列晒個表出來啦, 就係咁簡單, 有幾難。

For 6 to 7 months baby, I suggested to listen the cd first you may play the play along CD1 for a week and then play along CD2 ....etc. finish play along CDs you can start with singalong CD 1,2,3&4. For sing along each CD contain about 40s song I think for better result each CD you can divided in 2 or 3 parts, and continuely play that part for least a week. Because to be familiar with the song is very important. Or even to let her listen the spoken version for nap and sleeping time. In spare time you can listen the CD with baby and with book together. Don't let her to see the VCD until she quite familiar with the songs. I think after 9 months or even 12 months old of age. Then you can show her with the VCD's also start with Play along then sing along. You will find out your baby love those songs very much and so impress that she can watch the songs on TV.

千萬0吾好比BB習慣食飯時睇電視, 你將來會後悔, 飯在口但係0吾食, 只會看著電視, 如果好看的教材, 0吾一定要食飯時看.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

preciousstone~

你真係捨得買呀~

如果你係二手,我建議你先COPY一份做BACKUP,花再可以再燒來看嘛~

我都係自己先COPY一份做BACKUP, 書都係先 scan 咗, 花再可以再燒來看嘛~如果係會員, 都只係包碟disk 同書, 其他消費品不可以更換。

pinkylee 寫道:
preciousstone~

你真係捨得買呀~

如果你係二手,我建議你先COPY一份做BACKUP,花再可以再燒來看嘛~

唔該晒各位,o甘請問 story book 是幾時開始用呢? main programme 又幾大個用適合呢?

唔該你地o甘好人。   

If you buy from a friend, can she join the membership for you? For disc, back up is OK,but for books and posters, I don think scan copies is workable, how can you bind the loose pages to replace the broken pages in a book? Even for adult, do you think you are interested in books with loose pages which may scattered around when you open the books? Also, the playmate machine is easily damaged by young kids as they always drop on the floor, you will need repair services.  

preciousstone 寫道:
我買了一套二手DWE,我囡囡現在6個月,應如何開始呢?我一 d 都唔識用,睇完 guilde book 都一舊雲o甘,我真無用,買了兩個星期了,都未開始用。平時BB婆婆帶她,婆婆又不懂英文,我應該怎樣做?

有無人好心可以教o下我呀?     

聽多d singalong / playalong. 一歲後才開始睇少少.

各位, 我bb仲細得3個月, 請問係咪都係聽singalong cd先???

各位, 我bb仲細得3個月, 請問係咪都係聽singalong cd先???

洗唔洗咁話人呀   二手幾好呀,平,靚,正,又夠環保   又唔洗比人當水魚,你咕一手dwe & et 好平呀,佢地嫌到笑呀

CSL1010 寫道:
呢個就係你買二手貨的壞處!有新貨唔買,走去幫人買垃圾(舊貨),買左無人同你跟進、無會籍服務、無人教你點用.........就等於得"物無所用"!!!
唉.....愈諗你愈蠢,你浪費左D錢之餘,最大問題係幫唔到你個囡囡,真係好唔值得幫人買垃圾嫁!!
最差都係賣俾你o果個,佢自己個細路就用得好,你就兩頭唔到岸,我就"鄧"你煩,"鄧"你唔底o拉!我覺得俾你o果個人直頭搵你笨,都唔係想你個囡囡學好英文,只係想幫佢自己清垃圾,正一無陰公
希望你經過呢次後,第日要醒目D!同時希望你呢次唔係買得好貴o拉!我都想問下你買左幾多錢呀?

二手最大的問題通常是"無會籍服務", 即無得換.

而買二手價一般都 $1xxxx, 卻要面對萬一書爛了或DVD花了, 就要靠Backup (Scan  或 Copy). 當然會籍都要俾錢. 我自己買o左兩年, 換過四五隻 DVD.

有朋友買了二手, 而上手肯幫我朋友keep住個會籍 (當然是朋友俾錢), 朋友就可以有會籍服務.

至於會唔會用一手的小朋友會學得好d? 我相信是父母同小朋友自己的問題, 不是教材問題.

大家各取所需姐, 你做咩話人地買垃圾咁偏激?

kixeoa 寫道:
洗唔洗咁話人呀   二手幾好呀,平,靚,正,又夠環保   又唔洗比人當水魚,你咕一手dwe & et 好平呀,佢地嫌到笑呀

[quote]
CSL1010 寫道:
[/quote]

原來你地講緊買〔二手〕好還是買〔全新〕好。

〔二手〕價 : $13,000 左右 disk + books 可以自己 back up.
〔全新〕價 : $42,000 (只係 disk + books 可以替換)

咁請問買〔二手〕好還是買〔全新〕好呢 ?????