用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴--如何糾正拿弓和提琴手勢?
go

小提琴--如何糾正拿弓和提琴手勢?

小提琴--如何糾正拿弓和提琴手勢?

拉左成年,右手尾指成日飛出黎,得5歲,唔知點教佢改.

有何高見?

thanks!

Re: 小提琴--如何糾正拿弓和提琴手勢?

我都想知呀!
另外小朋友5歲半,剛開始學有咩要注意?

該用戶已被刪除

茵茵,
係呀!隻母指伸了出去.呢幾日無伸了,但母指依然很直,唔能夠同2手指做到個圈,其實係咪唔應該用母指及中指夾住支弓?咁其實是靠哪幾個支點固定支弓呢? 點样教佢放鬆?

謝謝!

各位,

有無辦法教到放鬆?

thanks!

支弓其實唔係拎住 / 夾住

佢只係俾隻手掂住, 支弓會俾個琴托起, 所以唔使用力o家
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu
該用戶已被刪除

茵茵,kaka,

thanks!
老師話係就係冇咁好,但係個個小朋友都係咁--拿得好硬. 住先wor! :cry:  但我都見老師有同佢執,而佢在開始前都喳啱,只是一開始拉,隻母指就直哂,佢保持唔到!都唔知點幫佢,佢話因為慣左,其實1,3手指是否做個圈讓支弓放在內,穴而不應輕輕地夾着弓呢?