用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文小六學生如何過渡到英文中學
go

中文小六學生如何過渡到英文中學 [複製鏈接]

中文小六學生如何過渡到英文中學

其實英文中學的數量應該遠比英文小學多,所以很多家長都會面對過中小升到英中的困難,你們是怎樣協助小朋友面對這難關的呢?可否分亨一下?     

Re: 中文小六學生如何過渡到英文中學

我個仔既情況比較特別。
因為舊年3月,佢依家間中學收佢時,學校已經有功課(英文,普通話同IS)。每個月要交功課一次,而且每個月都要返學校上銜接課程(每次3個鐘)。所以由舊年3月開始,我個仔已經開始接觸中學既英語課程,再加上學校響7月頭已經幫所有學生買書,所以我叫個仔響暑假時,每日抽少少時間睇下D書,到佢9月開學時,佢總算能輕鬆面對。

Dabbycheung 的小朋友是很幸運的一群﹐多數學校都是九月才開始幫學生的。

如果你孩子升的英中沒這類型的幫助﹐那你除了多帶你小朋友去看課外書外﹐還要看看他的ORAL 可不可以應付英中上課時的簡單對答﹐也要看他有沒有能力可以聽得懂英文的同時學到新的知識。

如果你的小朋友能從中文學校升到英文中學﹐我想﹐他基本的GRAMMAR應該已經不錯﹐但他寫文章如何﹖夠不夠快﹖
我認識一個小朋友﹐就是這個例子﹐她寫英文還可以﹐但真的非常慢﹐結果﹐每次考試時﹐就因怕不夠時間而緊張﹐到最後﹐每份PAPER的最後幾題都做錯。。。

這﹐可能是需要小小的時間來鍛煉﹐也可能是心理因素影響﹐都需要多一點時間。

跟小一升英中的不同的是﹐孩子到了這個年紀﹐可能自尊心會強一點﹐也可能會容易放棄一點﹐因為怕失敗﹐你要小心這個問題。

最後﹐奉勸你一句﹐千萬不要找一個回家會用中文把課文翻譯一次的補習老師﹐有很多孩子一開始怕了﹐想找個人把歷史﹐科學﹐地理等等等等的全都有個中文版本才覺得自己明白﹐到最後﹐沒人在旁就覺得不明白﹐在考試時也因為不能寫英文而導致就算明白課文都寫不出來。要補﹐也要老師用英文解析﹐必要時才用一兩個中文字﹐這樣孩子才會真正克服學校上課時的困難。

加油﹗

It is really quite difficult for P.6 students from Chinese primary changing to English secondary, especially using all English in Maths, geography, history and Science subjects.  In the past, teachers of EMI in fact use Chinese to explain the English text books.  Is this still happening now?

I think it would be better to prepare for the change at P.5.

Vernique2005,

成日響度見到你對有關英文各方面既意見,我地家長真係獲益良多。
其實大部份英中,響8月尾都有一個禮拜既升中銜接課程,只係我個仔比較幸運,早人地半年接觸英語課程。
我個仔間學校開學時,已經要用全英語上堂,只係9月時每堂臨結束果5分鐘,同學有唔明既地方,老師會用廣東話解釋,但10月之後,已經唔可以再用廣東話。而又因為有某D科目係由外籍老師任教,所以老師唔可以用廣東話解釋,我個仔話如果有唔明既地方,就小息問返同學。
我朋友仔女D英中,有部份真係老師上堂時用廣東話上堂,因為有D學生跟唔上。

dabbycheung:

我多意見﹐因為我八卦嘛﹗哈哈

但有個問題真的想問一問你﹐我知道你小朋友有跟NET 學英文﹐(從你介紹老師給人而知道)﹐想問的是﹐你是一開始從頭到尾都是讓孩子全英文去學英文﹐還是等他有一定程度時才跟NET 學﹖

我自己其實有點矛盾﹐有些CASES 是孩子很小﹐四五歲到就跟我全英文去學﹐好處是口音和PHRASES 都跟的很快﹐但MISCOMMUNICATION 真的是常有的。。。
  有時我在想﹐我能跟孩子用英語溝通﹐會不會是我以前學教書時學過把語氣和表情豐富些來表達。。。

但另一方面﹐一些大一點的孩子﹐跟我用全英文上課﹐溝通上沒問題﹐但有永遠都好像欠了一點自然。。。

問題是﹐你覺得﹐孩子大概要到什麼英文程度﹐才能把一個NET用到盡呢﹖畢竟﹐老師都是教學資源之一﹐不要浪費嘛。。

他就讀小學時,讓他參加學校由外藉老師教授的課外英文班。

高年級時,覺得他旳英文程度可以就讀英文中學,鼓勵他多閱讀英文書。

確定進入英文中學後,在暑假時做英及數的英文作業;早些購買課本,溫習各科的生字,並參加該校在暑假為中一新生舉辦的了中、英及數的適應課程。

(英文中學課本的英文生字很多,若能讓孩子多記熟生字,可
  令他開課後學習順暢,因不懂生字就難解題 )。   

各位家長:

要討論 “中文小六學生如何過渡到英文中學” 這題目前,希望大家先要了解中文小六和中一英中的過渡究竟是甚麼的一回事。

數年前小弟曾到一間書店隨便看看小六與中一的書,比較了一會,心裡有點兒發寒。為甚麼呢? 因為發現小六和中一書本的深度根本是個大斷層,如果說小一與小六課本的深度之差距須要用 100 個單位的努力去克服的話,小六與中一之差距大概要用200 個單位才能解決。前者用上足足五年時間去適應;後者馬上便殺到。可憐莘莘學子!

所以我對各位的忠告是,當小朋友讀小學時,他們的英語目標不應只能應付小六,而是要在小學畢業時能看懂中一的英語教科書。

Eviepa

小囡考個間英中, 八月頭有個適應班比佢地上
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

天地有兩本書:
輕輕鬆鬆上英中--科學篇(附雙CD) /輕輕鬆鬆上英中--數學篇(附雙CD) ...適合中文小學生升英中,書中介紹中一有關學科之用詞及課程內容...
而且說話方式已經脫離了小學生式之會話速度,適合小朋友暑假作出準備!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

dabbycheung, sorlo,

請問可唔可以話比我知,你地個孩子讀邊間中學呀?咁好可以提早有適應班,我都想呀,謝謝!

多謝各位家長的回應和建議,(尤其是櫺囹桼介紹的書的資料,很管用),bridging course是有的,但只是1星期,而且上完後差不多即開學了,恐怕比較倉卒。據知British Council也在暑假辦一些升中的bridging course,唔知有沒有人參加過,及效果如何呢?

WYmom 寫道:
It is really quite difficult for P.6 students from Chinese primary changing to English secondary, especially using all English in Maths, geography, history and Science subjects.  In the past, teachers of EMI in fact use Chinese to explain the English text books.  Is this still happening now?

I think it would be better to prepare for the change at P.5.

Why not prepare for the change at P1 or P2?  

From my observation, starting from P5 would have certain difficulty for catch up. On the other hand, if we plan ahead from junior primary school, it would be much easier.

But parents, don't panic if your children's English standard cannot cope with the transition yet.  The success or failure of secondary education largely depends on the hardworking/achievement motive of the kids rather than how much they had learnt from primary schools.

Eviepa

我的囡囡現在讀form 4, 以前她的小學(是中文教學的)上英文堂已經全英文, 絕無半句cantonese. 平日可多d睇書, 最好就深小小..因為我發覺依家d textbook 越來越淺.. 睇深小小可以學多d深d既vocab, 作文時候唔洗成日用住果幾個字..例如sad可以用下upset, unhappy等
睇圖書可以俾小朋友自己read一次, 最好唔好查字典, 自己估下d 字既meaning. 之後睇多幾次可以加深對個字既印象, 又可開一本簿記低d vocab..
呢d最好就由細訓練啦..因為讀EMI school 英文差真係好蝕底!
到P5, P6時 可以試做一些英文數, 又可以睇下Young post.
咁樣可以學多d vocab~
至於IS, history的vocab 有d真係好難. 唔係睇多d書就學到
所以可以先買textbook , 把深字記低.. 查左字典先. 再默..
或者 英文程度高少少可以 自己上網search下d網..學多d野同時識多d vocab~
暑假得閒可以參加d international school搞既summer program, 我囡試過上cdnis果個.. 幾好. 可以講多d英文.
又有野玩..  

Vernique2005,
我個仔5歲時曾經跟過Net, 學左3個月,其後覺得實在太貴(7年前$180一個鐘,1對4),之後停左。到佢6年級,
因為要預備佢升英中,所以再搵Net上門單對單教佢。
個人覺得其實小朋友由約5歲,開始搵Net教會比較好同較易吸收。
Sorlo,
我個仔依家讀緊優才。

什麼是Net,有web-site嗎?地址在哪裡?謝謝!

Net係外籍老師既簡稱。

dabbycheung, thanks!

我個女依家重係小六, 但係近呢一年來我地都預備左的英文數學比佢練, 晚上食飯時間開始大家用英語溝通,同埋每日看半小時英文台 等佢早的適應下, 我囡只係自行分配揀左間葵涌英中女校(蕭明)
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

細仔讀緊英中F.2。

"萬事起頭難",所以我同細仔係暑假時巳將中學嘅Maths & I.S.課本頭幾個chapter備課先,同佢默晒d生字教佢點讀,仲買了一些升中暑期Maths練習(vocab有中文註解)俾佢做,等佢易d 上手,所以每次默Maths & I.S.佢都差不多攞full marks。學識備課,上堂吸收易好多,事半功倍。

有d小朋友怕講英語,唔識拼音,唔識用字典,係升中前,細仔已學識拼音同查字典。細仔由小學P.5開始參加學校課外外籍老師嘅英語課程,平時睇明珠台西片唔開nicam,假期一家大細租西片睇,經常陪d細佬行書局買適合嘅英文書(最好依細佬d興趣或有趣味,例如笑話),起初買d較薄嘅英文書,然後再加碼。好似佢鍾意科學,就買d英文科學書俾佢,起初我兩夫婦陪佢哋看,睇到一半,就由佢哋自己睇。暑假期間,細仔除參予英中學校嘅summer course, 都有參加工聯會升中英語課程。

上到中學,細仔已經懂得自動自覺係學校library借好多英文fiction睇。現在唸F.2,學校嘅外籍老師負責教佢英語,細仔仲鍾意,同外籍老師交談毫無懼色,英文科、IS同通識嘅成績仲好過中文科,係全級top ten 之內。

教孩子釣魚,好過成世等父母釣埋魚俾佢食。

純粹個人分享。

‹ 上一主題|下一主題