用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 「殘疾人士登記證」
go

「殘疾人士登記證」 [複製鏈接]

「殘疾人士登記證」

稔住同仔仔去海洋公園玩,打電話去check吓資料,點知原來有殘疾人士登記證持證人同一位親友可以以半價買入場券,海洋公園都算係有良心嘅機構,我都打算幫仔仔攞番個證

「殘疾人士登記證」申請表click here
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 「殘疾人士登記證」

you mean being autistic is regarded as 殘疾人士? What about only with autistic features?

Pamam

kmwun

有殘疾人士登記證持證人同一位親友可以以半價買入場券,呢樣我都知 ,仲有持證人同一位親友可以以半價可以享用康樂文化事務處設施及活動(包括泳池及觀賞文娛節目),另外,持證人乘坐三間渡輪服務都可享用半價.仲有百佳及惠康超市提供免費送貨.最重要係羅湖出入境安排可以有優先通道   

所以大家有需要都申請下啦,因為我知有家長組織機構爭取緊乘車優惠,遇多數據爭取有力d ga
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

pamam

喺申請表係有自閉症一項選擇,當日仔仔做評估醫生同我講為咗方便日後申請服務所以幫仔仔寫自閉症,而非自閉傾向所以我可以用評估中心個report,如果無現成報告可以填一份CRR4嘅表格,喺條link度有埋張表架啦。

pamam 寫道:
you mean being autistic is regarded as 殘疾人士? What about only with autistic features?

Pamam

個證除左有實際的優惠外,對自閉症人士更是多一種保障!

若自閉症人士在街上遇上變卦/突發情況時,有時都幾難表達自己的意思,以被誤會偷野為例,有時佢地會怕左俾人問話而可能答/做出一些難以理解的表現,若果佢有張證晌身 (最好夾在身份證背後!) 當有關人士 (如police)見到,都可以作出一些應變,以減低自閉症人士的不安!

而家的證已加入相片,咁就更穩陣!

小朋友是可愛的!

kmwun

我有d唔係幾明你話 <當日仔仔做評估醫生同我講為咗方便日後申請服務所以幫仔仔寫自閉症,而非自閉傾向所以我可以用評估中心個report>

咁是否<自閉傾向>唔計入< 殘疾人士>內?
<自閉傾向>同 AS仔是否攞唔到 <殘疾人士
登記證>?    

另外,你講緊CRR4嘅表格,要比政府e生
簽名左,咁政府先發證?
Melody :sleep:

要是小朋友的話就搵醫生/評估中心寫紙~~~

大個仔的話,仲可以搵就讀的技能學校的入學report 都得!
小朋友是可愛的!

我都有D問題。我阿仔已經17歲,手頭只有一張評估中心的報告,N年前的,而且只有號碼無名字,咁多年都沒有在政府跟 case,只在私人機構治療,現時如果申請殘疾人士登記證,是否要再看政府醫生呢?普通家庭醫生簽名得唔得呢?又或Dr. T 和稚姑娘等專業人士簽名都得呢?(表格欄上指名要「醫生、專業醫療人員」簽名)有無人可以解答?我都好想申請,還要申請傷殘津貼呢!

我都想問如果是發展遲緩的小朋友, 是否合資格申請? (申請表沒有列出發展遲緩一項)

謝謝!

delay係吾屬於殘疾人士, 有問題的, 可以打去問返做評估時的醫院的醫務社工查........................

我就係在軒軒覆診時, 拿埋張form, 叫醫生簽名..................

跟住自己寄返去中環

HelloMelody2007

因為選項只有「自閉症」一欄,「自閉傾向」得唔得就要問吓,表格後面有說明部份,其中有查詢電話。CRR4表格無列明要政府醫生簽,穩陣d可以問吓。

HelloMelody2007 寫道:

kmwun

我有d唔係幾明你話 <當日仔仔做評估醫生同我講為咗方便日後申請服務所以幫仔仔寫自閉症,而非自閉傾向所以我可以用評估中心個report>

咁是否<自閉傾向>唔計入< 殘疾人士>內?
<自閉傾向>同 AS仔是否攞唔到 <殘疾人士
登記證>?    

另外,你講緊CRR4嘅表格,要比政府e生
簽名左,咁政府先發證?

kmwun,唔該哂你 & 各位!  打電話去問吓先。
Melody :sleep:

思佳媽咪 寫道:
我都有D問題。我阿仔已經17歲,手頭只有一張評估中心的報告,N年前的,而且只有號碼無名字,咁多年都沒有在政府跟 case,只在私人機構治療,現時如果申請殘疾人士登記證,是否要再看政府醫生呢?普通家庭醫生簽名得唔得呢?又或Dr. T 和稚姑娘等專業人士簽名都得呢?(表格欄上指名要「醫生、專業醫療人員」簽名)有無人可以解答?我都好想申請,還要申請傷殘津貼呢!

只要你的評估報告係由政府認可的機構 & 臨床心理學家寫出,就可以這份報告申請殘症人士證。幾多年前都唔怕的!

傷殘津貼方面,真係間間醫院/個個醫生也有不同準則,加上最近幾年縮減資源,好多子女到了初中就開始cut津貼了~
小朋友是可愛的!

各位,

今天剛同囡囡去完日本旅行回來, 我都有用將殘疾人士登記證在TOKYO DISNEYLAND申請了一張GUEST ASSISTANCE CARD, 真的好方便! 大部分的遊戲都可以直接經FASTPASS ENTRANCE進入或給我約定時間回來玩便可以(不過俾亞囡發現了張殘疾人士登記證, 她都好大反應,她話自己都不是殘疾, 為甚麼要拿這張證, 要費一番唇舌向她解釋。 :cry:

講番張殘疾人士登記證, 我之前都是把申請表格交給兒童評估中心的醫務社工再加一封信解釋申請的原因, 當然最重要是聲明不是用來申請傷殘津貼的, 聽社工講如果智力正常,醫生是不會批傷殘津貼的, 後來社工找回亞囡6歲時幫她做評估的心理學家簽署CRR4表格, 好快就收到證了。

照我所知一般私人執業的醫生或心理學家都未必得, 我也曾拿過表格給囡囡的家庭醫生(由出世跟到現在), 他看完份表格都不願意簽呢因為政府文件恐怕有法律責任。

最近我曾打話到油麻地精神科要求補回一份書面證明亞囡是甚麼時候在油麻地接受服務, 那裏的姑娘好好人幫我叫之前跟進的心理學家簽署證明。姑娘仲話雖然亞囡現在不用回來覆診但因為仍有亞囡的record(佢地叫"排板"), 如需要任何協助可以隨時打電話回來或預約面見的。

思佳媽咪,

雖然仔仔已17歲, 我想您仍然可以搵番仔仔最後接受政府服務或評估的中心要求協助補回自閉症的證明文件。

如果係政府醫療紀錄, 其實可以申請番一份COPY, 不過要收費, 不妨打去問下手續, 仔仔在PWH精神科同遺傳科我都有攞番COPY, 但未必去寄去同一處攞, 要打電話問下.

思佳媽咪,

雖然仔仔已17歲, 我想您仍然可以搵番仔仔最後接受政府服務或評估的中心要求協助補回自閉症的證明文件。
Carson's birthday in January 2000.

我想問,要申請這張證搵醫務社工填寫可以嗎?
同埋自閉傾向的小朋友會否難申請呢?

As far as I remember, the social worker can fill in the form for you but still need the doctor's signature.

On another form for special allowance (傷殘津貼), the doctor must sign and he/she will decide how long your child is entitled to such allowance.

My kid is an AF child also and fortunately, he gets all what I apply for him.

Justin2002

yu03,

除非我們仍有政府心理學家或精神科醫生跟進緊就順便叫他們幫我們填表, 否則就嘗試同之前跟開的政府中心的醫務社工講需要申請的原因, 通常他們會較有耐性聽我們的要求, 社工會幫忙將有關表格交心理家或醫生簽署, 醫務社工應該是不能簽表格的。我之前都是這樣做的。
‹ 上一主題|下一主題