用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家校合作?
go

家校合作? [複製鏈接]

家校合作?

以下既野純粹係我既個人意見..唔好咁介意
我睇倒而家一d家長,對學校好多不滿,例如話:佢地d小朋友,坐禮堂地下等午禱,d家長就投訴地下唔衛生,又要坐凳,又要人地幫佢地搬,幾百人就浪費好多時間架啦,以前個個都係咁坐架啦!又例如:聽miss話有一次家長日,有個一年班家長,一坐低就同個miss講,話:唔好鬧我個仔呀!
咁如果個小朋友做錯事又點呢?而家d大少/大小姐真係......
又例如:而家d家長,小朋友講乜佢地就信乜,跟住又走去同校長投訴,又上網亂講野,搞到間學校好似好差咁

我唔係針對家長or學校,只不過我個人認為家校合作係好重要既,有問題應該一齊解決,唔係搞到好似對立咁。 :

Re: 家校合作?

的確,家校合作,要互敬互諒.
各家長向學校反映意見之前,要花些時間了解一下自己子女,問題的根源是甚麼?
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

(家長 + 小朋友 + 學校) + 合作= 棟樑 :

PS 排名有分先後。  
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大家都要反醒反醒,學校要反醒一下點解會有人投訴,又點解要上網亂講野,我相信一定事有原因既.....

家長又要多同仔女溝通,多跟學校保特聯絡......但又唔可以縱容自己仔女....否則弄巧反拙......

但我又多口講一句,可能大家又唔啱聽,可能係有些家長怕人亂講野怕人整衰間學校,影响埋自己d仔女掛.....一間學校如果係好既,自不然清者自清啦........一間學校係唔係好既人地家長仔女讀落自然心知肚明,如果係我,有乜問題校方唔理既話,我一定會上網講出嚟揾人幫....呢個就係討論區既好處....
莫非bk媽咪or daddy or 學校真係只聽好既說話

唔好既唔鐘意聽........人地講多D出嚟都係想喺到讀緊或想入讀D人了解多D啫,如果學校咁驚人上網亂講野咪做好D,人哋咪唔會亂講啦.....又怕人亂講影响間學校,又要管家長既言論自由,又唔肯比心機搞好D,呢D學校入唔入都罷喇

其實好唔好既我都鐘意聽,最緊要係事實,唔係(亂講)同是非不分,言論自由唔等於(亂講),所以我唔會買x果小說日報同東x散文日報黎睇

咁你又真係慳好多報紙費喎...唉....我就慘啦...日日睇幾份..睇到我窮呀...咁 ....呢度既言論...有時...都會...好似....x果同東x咁o架啵.....咁....我諗bk會唔會.....又唔係咁啱你黎睇.... ...

不過大家討論姐....事件誰是誰非,外人跟本就唔知道,要當事人至知,只不過人家上嚟bk吐下苦水咁解姐......討論區如果威力咁猛可以整跨間學校的話...呢間學校就真係有問題.....同埋D報章雜誌可以執笠喇
‹ 上一主題|下一主題