用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 跳芭蕾舞是否會令隻腳粗壯??
go

跳芭蕾舞是否會令隻腳粗壯?? [複製鏈接]

跳芭蕾舞是否會令隻腳粗壯??

有個朋友同我講...叫我唔好再比囡囡學芭蕾舞,因為會令雙腳好粗, 因芭蕾舞主力靠雙腳,d力墜晒雙腳,便令雙腳變得粗壯。 是否真實呢 ?

Re: 跳芭蕾舞是否會令隻腳粗壯??

我之前都有擔心,不過我有個朋友跳芭蕾舞好叻,佢話on-point先會令腳粗,所以9歲前都唔駛擔心呢個問題,即管俾佢試下,可能跳落佢唔鍾意呢!我諗未必一定會腳粗,我見廖碧兒對腳都幾靚丫!我諗對腳粗定幼係天生,有d冇跳芭蕾舞對腳都好粗呀!

唔會ga...你用錯肌肉先會ge

ar!重有!跳ballet 個時d力係唔會墜晒係雙腳度, because we need to Pull Up our body when we are dancing.

唉.......我未見過跳左好耐芭蕾舞女孩子的腳,
淨係見過楊千樺對腳,真係又肥又粗,
但我囡囡好like芭蕾舞,,,,
其實有無實則正據正實會腳粗呢???

你地小朋友係邊到學呀, 我想帶我個女學 (4歲), 又吾知邊度好.

but好多人都係咁講, 係唔係真係有影響?

可參考以下網站:
http://hk.geocities.com/mcc29/leg.htm
http://www.cwsballet.com.hk/faq.htm#學習芭蕾舞會否腳粗?會變`豬仔腳’`甲組’?

Little_cy 寫道:
你地小朋友係邊到學呀, 我想帶我個女學 (4歲), 又吾知邊度好.

我女係羅培丹學,人唔多,又有幾個老師(助手?)一齊教,
我女跳得勁開心,上堂似玩遊戲又學到跳舞,個人覺得好適合較小的孩子上,佢地有免費試堂

agree,on-point先會令腳粗

NO. You can see the ballerian. How beautiful they are!

其實就算on-pointe對腳都唔一定會變粗ga,
d人學芭蕾導致腳粗只係因為用錯肌肉or用錯力

教得好既老師會教學生正確的用力點及用力方法,
最緊要搵到個好老師,咁就冇問題ga lar...

rose,sara 寫道:
agree,on-point先會令腳粗
你睇我囡囡幾勁!!! [img align=left]http://www.micheldancingstudio.com/ku2.jpg[/img]

就係好o既老師好難搵,係吾係應該同囡囡報名之前睇睇個老師對FOOT粗吾粗先至好去報呢  

我聽D Friend 話用錯力先至會令隻腳變粗Ka...如果跳Ballet會令隻腳變粗,又邊會有甘多人學呀???     

strenching before and after dancing is very important. it helps prevent "thick legs" a lot!

咁攪笑!    

jjhwong 寫道:
就係好o既老師好難搵,係吾係應該同囡囡報名之前睇睇個老師對FOOT粗吾粗先至好去報呢  

點為之係on-pointe??
我細細個到宜家都好想學嫁...不過媽咪就總係覺得我坐唔定比左我去學琴...
其實本身自己對跳舞好有興趣...但係...唉....
宜家甘大個想學都冇得學lu~ :cry:

wingbebe~你而家幾多歲ar 我都有學琴o架~~ 你學到幾多級同學o左幾耐ar~~ 如果你十幾歲而未學過ballet 你就可以學住成人班先... 老師認為你可以去到某一個grade 佢就會轉你上返去grade o架啦... 其實我知道有D Mummy都有去學ballet o架 有二十幾,三十幾,甚至四十幾歲都有人學o架 正所謂有心唔怕遲ar~~ 我都有學ballet o既... 不過遲D要去外國讀書唔知有冇得學返上去lu~~ 因為唔知果邊會唔會太貴ar ma......

kayan_329 ~
我學琴學到G 3冇學啦~因為我呀媽成日迫我練~成日都鬧..話我唔去練琴果D....搞到我冇心機學....
再者....我彈果D 歌好悶=.="練心指果D ...後咪考完G3冇幾耐就冇再學啦...~宜家唸返都覺得有D 可惜...~

我宜家18LU~你幾歲??你係WHERE 學嫁!
同埋學一學要買衫果D 要幾錢呀???

wingbebe~ U CHECK PM LA ^0^
‹ 上一主題|下一主題