用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學
go

聖若瑟英文小學 [複製鏈接]

聖若瑟英文小學

Any one know about 聖若瑟英文小學? Is it a good school?

Re: 聖若瑟英文小學

1/ is it a private school?
2/ school fee?

Re: 聖若瑟英文小學

It is Private School and the fee is around $1900.

is it a good or band 1 school?

原文章由 alimaleung 於 06-4-25 07:22 硐表
It is Private School and the fee is around $1900.   

school fee $2200, lunch $17 per day
是一間十分著重英文的傳統小學,
除了中文是中文書,其餘全部是英文書,不過可以放心,
小朋友適應力很快,課文完全難不到他們,反而日日見著都是
英文,他們很快接受了.
至於紀律,學校是有獎有罰.
課外活動有一樣指定,$1000包全年,可選擇性參加,
其他自費.

hi:

我想知道升中派位情況, 多數英文中學嗎

我想問中文科係用廣東話或普通話教?

原文章由 tongtracy 於 07-10-12 14:46 硐表
hi:

我想知道升中派位情況, 多數英文中學嗎

Me 2....

Dear 991129,

中文科係用普通話教學,但初頭中文老師都會用廣東話及普通話教學,待同學適應後才逐步逐步加多d普通話。

原文章由 991129 於 07-11-19 08:42 硐表

Me 2....

原文章由 cheukcheng 於 07-11-19 09:53 硐表
Dear 991129,

中文科係用普通話教學,但初頭中文老師都會用廣東話及普通話教學,待同學適應後才逐步逐步加多d普通話。

hi cheukcheng:

我想請問學校有一位外藉老師,他是否負責教IPA呢?
同埋一星期他教小一有幾多堂呢?
thanks

我想知道聖若瑟英文小學升中派位情況

我想知道升中派位情況

Hi! ycdy,

其實我都唔係好清楚St. Jo有一個定兩個外藉老師,但IPA肯定係外籍老師教的。

原文章由 ycdy 於 07-11-19 10:15 硐表

我想請問學校有一位外藉老師,他是否負責教IPA呢?
同埋一星期他教小一有幾多堂呢?
thanks

原文章由 cheukcheng 於 07-11-19 15:37 硐表
Hi! ycdy,

其實我都唔係好清楚St. Jo有一個定兩個外藉老師,但IPA肯定係外籍老師教的。

Thanks

今日去交註冊費,我問校務處職員,今年收咗幾多個小朋友,他望我冇答,我再問,因我想知我小朋友入讀時會有幾多個學生一班,他答小一會有三班,40人一班 赫親我 ,我真係比佢赫一赫,佢再答預30幾40人一班啦,是否真係咁多人一班呢

係, 不過初期會有一兩個退學, 可能其他學校突然有位收, 又或讀到中途退學, 間唔中又會有一兩個中途入讀, 反正最後約有36, 37人一班, 如你想要小班教學, 佢地暫時一定做唔到.

原文章由 ycdy 於 07-11-23 07:31 PM 硐表
今日去交註冊費,我問校務處職員,今年收咗幾多個小朋友,他望我冇答,我再問,因我想知我小朋友入讀時會有幾多個學生一班,他答小一會有三班,40人一班 赫親我 ,我真係比佢赫一赫,佢再答預30幾40人一班啦,是否真係 ...

ycdy,

我囝囝今年小一,開學時,阿仔個班有35個學生,好似fling咁講,上個月尾有一個同學仔退學,宜家就34個學生,至於其餘兩班小一都係35個學生。

原文章由 fling 於 07-11-24 13:25 硐表
係, 不過初期會有一兩個退學, 可能其他學校突然有位收, 又或讀到中途退學, 間唔中又會有一兩個中途入讀, 反正最後約有36, 37人一班, 如你想要小班教學, 佢地暫時一定做唔到.

...

你哋仔仔讀邊間幼稚園?因為我都想我仔仔讀呢間小學,佢有無聯繫幼稚園呀?

Hi mickychow,

無聯繫幼稚園, 我仔讀基督教服務處的其中一間幼兒園, 只係好普通的屋村學校, 無native teacher教英文, 無普通話....

原文章由 mickychow 於 07-11-29 03:58 PM 發表
你哋仔仔讀邊間幼稚園?因為我都想我仔仔讀呢間小學,佢有無聯繫幼稚園呀?

Fling,

Thanks! 咁會唔會好難考入呢間小學?你仔仔初頭會唔會好難適應?因為大多數都會用英文上堂?

mickychow,

因為我個仔的幼兒園係活動教學, 比傳統教學的規範少, 無默, 無測, 無考, 加上我仔係活躍型, 初初大人同細路都幾慘, 但小朋友適應快, 老師又會幫手, 如小朋友真係唔明, 會加中文解釋. :loveliness:

難唔難考就唔知, 好似約六百人選一百二十人. 聽聞佢地喜歡乖, 聽話和有紀律的小朋友, 但我個仔都係一個例外啦. 主要看小朋友面試時的表現吧, 得半個鐘interview, 邊睇到乖唔乖, 有無紀律呀!

原文章由 mickychow 於 07-11-30 10:00 AM 發表
Fling,

Thanks! 咁會唔會好難考入呢間小學?你仔仔初頭會唔會好難適應?因為大多數都會用英文上堂?
‹ 上一主題|下一主題