用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一個為了女兒讀幼兒園不知所措的媽媽想找各位幫手比意見 ...
go

一個為了女兒讀幼兒園不知所措的媽媽想找各位幫手比意見﹗ [複製鏈接]

一個為了女兒讀幼兒園不知所措的媽媽想找各位幫手比意見﹗

個女今年8月就2歲,想於今年9月入幼兒園有以下問題:

1)現在才找是否太遲?
2)家在TUEN MUN有什麼好推介?
3)家人想佢出九龍或香港讀?甘細舟車勞動是否不太好?
4)有無BK家長帶個仔或女出九龍或香港讀幼稚兒園?有邊間好?有什麼意見?
5)會否在TUEN MUN讀幼兒園,到出年才出九龍或HK讀幼稚園,小孩會比較易適應?

對不起太多問題,但找不到朋友或家人比意見,惟有希望各位BK家長幫忙俾下意見。萬分感謝﹗           

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 一個為了女兒讀幼兒園不知所措的媽媽想找各位幫手比意見﹗

Hi! Sanna

1) 少少遲,不過應該都仲有D幼兒園有位的。
2) 不知道,我住TKO。
3) 當然近屋企會好D,但如果小朋友平時已經習慣出得街多 (我個囡就是已經習慣舟車勞動),應該無問題掛。
4) 我個囡都將會係8月讀幼兒園,係我返工附近(上環),致於邊間好,我都不太知道。
5) 當然好啦,小朋友無咁辛苦你都開心啦,依家開始search定出邊好D幼稚園,今年8/9月大家要努力報幼稚園這項辛苦工程啦!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Re: 一個為了女兒讀幼兒園不知所措的媽媽想找各位幫手比意見﹗

1)Not too late since some nurseries will only have interview after BB is 20 months old.
2)Sorry, I don't know as I live in TsingYi
3)My two kids all went to Wanchai (my office is in WC) for nursery when they were two years old.  OK wor.
4)Do you need to work?  If so, where are you working?  I think it's better have the nursery nearby your office so that you can pick her in and out by yourself
5)OK la.

SANNA,
1. 唔遲, 但如果又平, 或又好就一定沒
2. 試下挑天水圍區

首先多謝各位的意見,其實我是在尖沙咀區工作,請了個賓賓在家照顧個女。我又有以下問題,想請大家俾些意見:

1)如果尖沙咀區有什麼好推介呢?
2)通常一間學校是否有幼兒及幼稚園班的?

做人PARENT真的不是一件易事,樣樣都擔心,又怕做錯決定對個女不好,唉﹗希望大家再俾些意見。       

you can look at
HungHom or Ho Man Tin

+3金熱血 貢獻勳章

Sanna,

其實在哪一區讀幼稚園/幼兒園對升小一應該係無乜關係.

你不如諗清楚想佢讀幼稚園定幼兒園先.

不過我會比小朋友在住所附近讀幼兒園.

如果想於今年9月入幼兒園, 你應該要打電話問吓佢地仲有無位, 有就報咗先至再詳細考慮.

幼兒園 - 近屋企, cos still toooo young
幼稚園 - 可以遠d都接受

For me, the Nursery school that I choose with walking distance only, and where for K1 will be a bit far from home, shaukeiwan to Mid level Central.

Sanna 寫道:
個女今年8月就2歲,想於今年9月入幼兒園有以下問題:

1)現在才找是否太遲?
2)家在TUEN MUN有什麼好推介?
3)家人想佢出九龍或香港讀?甘細舟車勞動是否不太好?
4)有無BK家長帶個仔或女出九龍或香港讀幼稚兒園?有邊間好?有什麼意見?
5)會否在TUEN MUN讀幼兒園,到出年才出九龍或HK讀幼稚園,小孩會比較易適應?

對不起太多問題,但找不到朋友或家人比意見,惟有希望各位BK家長幫忙俾下意見。萬分感謝﹗           

1.現在才找幼兒園的確是遲了一點,因為許多幼兒園都會在一歲至歲半接受報名排waiting list的,有些較好的可能還會在出世時已報名,eg救世軍。不過現在出生率低,有些幼兒園應該仍然會有位的。

2.若屯門區來說,三聖救世軍、青山聖彼德堂都是不錯的選擇。

3.2歲已經要出九龍讀書就真的不太好,你自己也不放心吧!
而且我個人認為2歲班都是學習一些自理、與同輩相處的經驗、唱歌遊戲等等。和一些playgroup一樣,所以我認為無需辛苦自己的小朋友。

4.九龍/香港都有很多好的幼稚園/幼兒園,視乎你自己喜歡那一類型吧!若果明年07-08要讀幼稚園的話,你就要開始做研究了,因為今年九月就會開始報名的。買本幼稚園天書參考一下啦。

5.我覺得沒有問題的,小孩子的適應能力很高,而且2歲就係自己附近讀書的話,佢地的安全感會大些,對將來離開較遠也沒有太大問題。

Sanna,

我囝囝都是今年8月就2歲, 我自己也是住屯門的.  你所考慮既問題, 我都有考慮.  但最後我都安排左囝囝今年8月到九龍塘返幼兒園.  點解我會這樣決定呢?  因為反正佢都要出九龍讀k1, 點解唔早一年俾佢適應呢?  雖然路程可能遠左少少, 但我相信小朋友會習慣成自然, 唔會有d咩問題. 3.  我對屯門d幼稚園無信心.  關於你既問題, 答案如下:

1.  遲就遲左d, 快d去打電話問下心水幼兒園有無位啦, 應該仲有chance.
2.  tuen mun既心水幼兒園, 本人覺得新一代ok. 係新屯門中心, 我囝囝係個度返緊playgroup, d老師有愛心, 又有外籍老師教英文.
3.  以前答左, 本人覺得問題唔大, 但本人office同九龍塘好近, 坐的士6-8分鐘便到學校.
4.  我target既幼稚園有st cat / kentville / st johannes / pui ching.
5.  no comment.

大家交流多d呀!

fion
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

多謝各位的寶貴意見,對我這個新手及什麼都不清楚的媽媽十分有用。
‹ 上一主題|下一主題