用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長送孩子讀兩幼園 朝9晚6谷兩文 街上換校服 專家斥虐 ...
go

家長送孩子讀兩幼園 朝9晚6谷兩文 街上換校服 專家斥虐兒 [複製鏈接]

家長送孩子讀兩幼園 朝9晚6谷兩文 街上換校服 專家斥虐兒

社會要聞
A26 香港經濟日報 王明瑜

獨家報道
離譜家長 送孩子讀兩幼園 朝9晚6谷兩文 街上換校服 專家斥虐兒

家長望子成龍的心態「走火入魔」,有中產家長為使子女中英兼善,並期望增加升讀心儀小學的機會,竟安排幼兒在上、下午,分別就讀兩間不同的幼稚園;亦有幼稚園為增生源,主動游說上午班的家長再報讀校內的下午班。這種「全日制」令小朋友失去午睡時間,甚至要在街上換校服以趕及下午的課堂。

幼稚園界批評「全日制」等同「虐兒」,小朋友身心疲累,最終會失去學習興趣;教育心理學家則擔心不同幼稚園的教學及規則不同,會令幼兒無所適從而容易犯規,產生挫敗感。

分身兼讀 傳統及國際學校

為使子女自小掌握兩文三語,不少家長在教育網站的討論區中,透露自己已安排子女就讀兩間幼稚園,更互相交流「心得」。他們大多選擇兩間教學方法及辦學形式大為不同的幼稚園,例如上午就讀英語教學的國際幼稚園,下午則到中文教學的傳統學校。

有家長在子女完成兩間幼稚園的課程後,再安排課外活動,至下午6時才完成一天的學習,較成年人的「朝九晚五」工時還要長。

幼園招徠 促同讀上下午班

由於兩個半日制課程與全日制的編排差異極大,有關家長都坦言子女再無午睡時間,午膳也要匆匆完成,甚至要在街上換校服。

有幼稚園業界人士向記者透露,有幼稚園為增生意,將上下午校分開兩個註冊牌照,游說上午班學生的家長為孩子再報讀下午的國際部,吹噓說可強化英語。

教協幼兒教育發言人翁巧香接受記者訪問時指出,近年的確出現幼兒同時讀兩所幼稚園的情況,她形容這等同「虐兒」,嚴重窒礙幼兒的成長及學習:「如此操練,長大了就更會反抗,最終考不上大學的就是他們!」她難以接受校方為增加生意而這樣做:「這太短視!為了多幾個學生就『傷天害理』!」

大埔區學前教育園長會主席郭楚翹校長對此亦不敢苟同:「完全沒考慮小朋友身心都會好疲累……兩間幼稚園教法唔同,會混淆……最後會無心機學!」

教學不同 容易犯錯感挫敗

她強調家長必須明白,就讀兩所幼稚園,與就讀全日制幼稚園完全不同:「全日制會有午睡,下午較輕鬆,是興趣活動……(見另文)」

兒童心理學家兼中文大學心理學系講師林少

Re: 家長送孩子讀兩幼園 朝9晚6谷兩文 街上換校服 專家斥虐兒

噤樣太急進啦, 噤樣晒$$法, 不如留返比小朋友第時出國啦...

Re: 家長送孩子讀兩幼園 朝9晚6谷兩文 街上換校服 專家斥虐兒

唔好咁啦 佢地咁細就要咁辛苦,遲d讀小學咁點算呀

最重要係睇個小朋友既能力, 無需用虐兒來形容

我覺得幾攪笑, 份報紙係咪PRINT OUT左BK討論區內容       

無需用虐兒來形容,國際幼稚園通常無功課做,只有K1和K2,無K3,之後5YR入國際小學,小朋友唔會太辛苦,最辛苦係佢媽咪,由早到晚接返學,我朋友仔個都係甘,無問題,上午kington,下午o果間幼稚園係活動教學,都係返去玩,只是中午無得訓,月學費同校車費一萬,E+中英都好勁!考到男BUT。我個仔之前返上午幼稚園,下午叫佢訓都唔訓。如果我有甘既人力財力,我一定會甘做。好睇小朋友,無需用虐兒來形容!語言係最好細細個學,留返D錢第二時出國,都係補飛!

咪係.......我仔下午都唔訓的,有錢我都會比佢返國際班玩下

catcatmom 寫道:
無需用虐兒來形容,國際幼稚園通常無功課做,只有K1和K2,無K3,之後5YR入國際小學,小朋友唔會太辛苦,最辛苦係佢媽咪,由早到晚接返學,我朋友仔個都係甘,無問題,上午kington,下午o果間幼稚園係活動教學,都係返去玩,只是中午無得訓,月學費同校車費一萬,E+中英都好勁!考到男BUT。我個仔之前返上午幼稚園,下午叫佢訓都唔訓。如果我有甘既人力財力,我一定會甘做。好睇小朋友,無需用虐兒來形容!語言係最好細細個學,留返D錢第二時出國,都係補飛!

AGREE, 我覺得報導太偏激

excatly, 我個仔下就係可以唔訓, 如果有能力我都會比佢返多間, 不知幾開心, even比佢自己揀, 我估佢都想, 佢1個人對住工人不知幾悶, 成日都話掛住我    

再講, 如果話家長谷2文3語, 係邊個既問題, 最終唔係香港教育問題? 可以的話, 邊個唔想日日同個仔去wet    

Agree,每個小朋友魄力不同,我試過cut左阿仔下午個Art班,佢果日一早就套定件Art 圍群, 下午又call我d快帮佢報番!
不過,在街上換衫就不好了,我見過賓賓在公園咁做!No good.
PRINT OUT左BK討論區內容?
如果係,以後chat要保留d.
心心 寫道:
最重要係睇個小朋友既能力, 無需用虐兒來形容

我覺得幾攪笑, 份報紙係咪PRINT OUT左BK討論區內容       

朝9晚6           

我認識有家長就是安排小朋友上午讀傳統幼稚園, 下午讀國際幼稚園.  該家長明知小朋友一向有午睡習慣, 仍硬要他上兩間學校. 結果該小朋友脾氣變得很差, 後來他更經常病, 甚至入了兩次醫院, 最後才被迫在上學期尾退了國際幼稚園.

他在退學後經過一段時間身體才好轉, 很明顯是受到沒時間午睡影響. 他在語言上得著有限, 成績表卻因經常請病假缺課, 加上行為問題而"花"了.

雖然每個小朋友都不同, 但對於3幾歲小朋友, 午睡是生理需要, 很重要的, 有此打算前要想清想楚.

我都覺得讀兩間唔同學校,對咁細人仔

我認識一位今年開始讀兩間的小朋友......最近幾次見到她都是雙目無神加黑眼圈, 已很久沒見她笑了!

I believe the kid will feel tired if going am + pm classes in different schools, no matter he needs nap time or not. Because even studying in the international school, no homeworks, just playing ,, kids still need to concentrate on listening, following instructions.

而家D家長有D真係好變態,佢地D仔女真係好慘,我個fd呃政府錢去谷個女,又讀英文拼音,記憶法,普通話拼音,珠心算等,個女全級第一都話佢冇用.話佢懶,攪到1年班7歲女已经唔識笑,成日嬲咗成村人咁,又成日打比我問我個仔考試考成点,我個仔細佢8個月,專家都話男仔細個冇女仔讀書咁叻,佢個係大女,我個係細仔,雖然大家都1年級,又唔同學校,死都要比較,我個仔讀本區出名深的傳統學校中等成績,佢個女讀本區普通的活動教學學校全級第一.咁可以証明佢個女一定叻過我個仔咩?成日話我唔捨得比錢個仔學呢樣嗰樣,越講越
:wave:  :wave:  :wave:

雖則話有d小朋友唔需要午睡,家庭有人力物力可以支持小朋友返2間幼稚園冇問題, 但係, 我就寧願小朋友返同一間幼稚園的全日班or 係返一間半 day 的幼稚園, 留番半 day 比小朋友參加課外活動好過. d 時間會有得走盞, 而且, 可以視乎小朋友的體力 & 興趣而安排活動. 總好日日過被2間學校 'HIN' 住鼻子走, 趕頭趕命, 冇覺好訓, 冇啖好食.

我都覺得讀兩間幼稚園對小朋友來說是很難適應的,若小朋友有精力,你又有財力,不如參加一些興趣班,發展一下多元智能啦!!! :

I would say, if you have the "money", what about employ a private tutor at home. Then you can teach the kid whatever you want.

[quote]
工廠妹 寫道:
我都覺得讀兩間唔同學校,對咁細人仔

sindy and other parents who support attending two kindy at one time:

Your claims on the pros are totally not established. When I first came across this topic at BK some days ago, I was sorry for those children.

money is not even a matter to consider if you are going to do it or not. This is the first time I am so impolite to make a criticize on others but I just have to express my view.

��邊間幼稚園咁賣大包放六點????��

繼續
朋友個仔讀兩間都係4:00收工,4:30返屋企。平日無MUD課外活動,星期六日去郊外玩下,MUD野既PHONICS COURSE佢都話曬氣,讀多一間國際幼稚園,主要係想個仔操英語會話,佢話個仔讀3個月國際幼稚園,好過去讀果D所謂xx國際英文幼稚園讀三年喎!因為佢讀果間大部份都係鬼仔,所制造語言環境,係好難係LOCAL 幼稚園搵到。

每個小朋友發展係唔同+!我個仔E+學緊8樣課外活動,之前9樣,cut左佢一樣,佢同你死過,彈琴係佢迫我比佢學,最近靜靜雞cut左佢學緊既圍棋。當初想訓練佢既思維,但最後發覺可能訓練到小小既,但係荷包就大出血,咪話學校開唔到班。
最近佢又話中文差左,又同爸爸講要補中文,媽咪就宣佈破產啦!   
‹ 上一主題|下一主題