用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Yanni & 各位 Miss,

有問題想請教..

在每本 Scales 書內第一頁段文字內有一句,

'Metronome marks shown here indicate minimun recommended speeds for the examination.'

如果考試時彈得快, 會否影響成績? 因
您, 是我一個遙遠的夢~~~

考試有人1、3、5級咁考;有2、4、6咁考,二種都得,2、4、6較多。但我唔贊成一考考4、5級。
其實真正好的手型因人而異,因每人的骨架都唔同,有些國際鋼琴家手型有如反面教材,但他同樣彈得一手好琴,只是對初學者要有一些具體指引。是否要似揸雞蛋?如掌太細就未必,(有時兩隻手指彈落同一個音度)偶然出現,問題不大,當然提醒下佢。重要係手指不可"凹"。

Venus's媽咪 寫道:
Yanni, 我個女今年六歲,學了年半琴,老師叫佢考一級琴,後來聽朋友講根本不用考一級,只是浪費金錢及時間,請問是否真的?又我發覺囡囡不但手勢無話似揸雞蛋,有時兩隻手指彈落同一個音度,老師都唔會話佢,老師話小朋友仲細,遲些仲有得改,請問這個老師教法是否有問題?

Mao Mao:

*拍子機响一下彈4個音

快不會扣分,但不如彈得高技術D,取高分。如:每四個音要有節奏,legato touch,音色要平均,要少少漸大漸細。

Yanni,

*拍子機

[quote]*拍子機

Sorry 我睇錯左minimum 做Minim ,係每响一次2個音,你考Grade2 or 3呀?
[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
[quote]*拍子機

Yanni,

我今年年尾考 Grade 3

[quote]
ChunMaMa 寫道:
我仔5歲, 學了差不多一年, 每次練新歌, 一彈唔倒就喊,發脾氣. 如中間彈錯唔肯

Chumama
(如中間彈錯唔肯
該用戶已被刪除

有關手型問題....
當我們站著或行走,雙手在身旁自然垂下時,留意一下,我們的手指是彎曲的,那個就是彈琴時的手型。

我是這樣教學生的,比起教他們拿雞蛋容易掌握一些,若是拿雞蛋,手指可能會過份向掌心彎曲!

Venus mama:
小朋友見人地彈琴當然有興趣,但彈琴係一種學術,要練習才成功,正所謂'台上一分鐘,台下十年功',這點一定要明白,人對困難正常反應是逃避,不單止是學琴,就算讀書、在社會做事都要學習點去克服,所以唔好放棄呀!

你可以請老師教佢一些兒歌、卡通片歌、學校音樂堂的歌、淺D的曲目,先引起興趣先,讓困難減低,千祈唔好趕進度、趕考試、追級數。可能令佢自動自覺,家長要多些讚賞。

Hi Yanni,
想請問考二級試,學生是否雖另報'Aural'班上堂,而不是老師在上堂時會教??
Thanks!

高級學生會須要,二級應夠時間在課堂教,除非學緊三十分鐘或者進度太慢
ice-cream88 寫道:
Hi Yanni,
想請問考二級試,學生是否雖另報'Aural'班上堂,而不是老師在上堂時會教??
Thanks!

Hi Yanni,
謝謝你的回答!我仔仔今年就要考二級,他每堂上45分鐘,昨天老師說要另外報讀琴行的'Aural'班,整個course要成$1800,因為我有朋友的兒子都在學琴,但他不用這樣!我是否一定要報呢?如果我唔報又擔心老師不會在課堂教,我應該点做?好煩呀

好老實講要教識garde2 aural,無須要上$1800course,(有可能是為賺錢),咁piano lesson幾錢一個月?我有興趣知係邊間琴行,你pm我。
如你驚老師上堂上唔教,你可以揾第二間琴行學aural,應該無咁貴(ref.我自己收$400/4 lessons 30mins一堂),及在坊間買aural 書連CD自己練。
ice-cream88 寫道:
Hi Yanni,
謝謝你的回答!我仔仔今年就要考二級,他每堂上45分鐘,昨天老師說要另外報讀琴行的'Aural'班,整個course要成$1800,因為我有朋友的兒子都在學琴,但他不用這樣!我是否一定要報呢?如果我唔報又擔心老師不會在課堂教,我應該点做?好煩呀

Thanks for your reply! I will try.

[quote]
Yanni 寫道:
Chumama
(如中間彈錯唔肯

Yanni,

想請教考 sight-reading 時點樣可以善用那短短半分鐘睇譜時間?

現在 Miss 上堂時做

‹ 上一主題|下一主題