用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

各位家長,好高興你們都是關心子女的學習,很多家長只比較學費,有時做老師都要教導家長既觀念,其實學琴係一門學術,並不是人學我學、當普通興趣班般,大家繼續努力。

Hi Yanni

我囝囝三歲半開始學琴,到現在已

Hi Yanni,

My sister suggested me to buy some classical music CDs for my son to listen, so to increase his interest in piano as he would have heard those music before he plays them.

My son is now G.2, can you recommend some CDs for him ? With those songs that he would probably play in the coming year ? I don't know piano or classical music at all so it's really a difficult task for me.

It would be great if you could also tell me where I can find those CDs.

Many thanks in advance.

Ruby

Hi Ruby,

其實任何類型音樂都可以,包括看DVD

初階不須要買名演奏家的CD,一些雜錦古典入門CD都唔錯
Disney Music (內裡包含Classical music)的DVD,小朋友會喜愛。HMV, Hong Kong Record,大型CD鋪都有售。不忘帶小朋友去音樂會。

記住,唔好學每首歌前都聽CD,這會降低學生數拍子的能力。

Hi, Yanni

我女女5歲半grade 1,  當她學琴的時候琴完上堂的歌,學新歌的時候, 她就會週身痕癢、眼瞓 或發脾氣,但回家再教她
一次两次,她可以跟得上,這樣是否代表無興趣,請分析一下。

我想問下搬屋的話, 搵人搬琴要幾多錢呀?

同埋我個琴唔知係咪俾隻貓抓過,
琴蓋有三條淺淺既痕, 唔知有無得救?

sorry, 唔算係學琴既問題...

搬琴要揾專門搬琴公司搬,雖較貴約$500不等,但安全。$200-$300都有,可能無咁pro.

琴蓋可折去維修(痕),其實問調音師都可以介紹。如琴身就較麻凡。

Yanni 寫道:
搬琴要揾專門搬琴公司搬,雖較貴約$500不等,但安全。$200-$300都有,可能無咁pro.

琴蓋可折去維修(痕),其實問調音師都可以介紹。如琴身就較麻凡。

oh, thanks a lot!
多謝yanni的回覆~
原來條痕都可以有得維修...那就好了~
見到個琴蓋有傷痕...很心痛呢...

Thanks a lot Yanni.

Ruby

[quote]
ryancat 寫道:
Hi Yanni

我見之前有 POST 話 children pieces
d level 不是 HK 既標準,咁其實 children pieces既 G.4 , 又即係HK 既 GRADE 幾 ??

四歲幾既小朋友,要他只彈3首歌不免有些沉悶,但可試吓用獎品'引誘'下,待他出了成績再鼓勵,要他明白到要付出才得到成果。如果他的考試歌已準備好,不須過份練習。[quote]
ryancat 寫道:
Hi Yanni

大約Grade5
Rachel000 寫道:
我見之前有 POST 話 children pieces
d level 不是 HK 既標準,咁其實 children pieces既 G.4 , 又即係HK 既 GRADE 幾 ??

[quote]
ilej 寫道:
[quote]
ryancat 寫道:
Hi Yanni

Hi Yanni

他明天下午便要考了,我比他緊張得多,畢竟他年紀太少,怕他臨

唔好咁悲觀,低級考試好少會fail,除非好差,我本身唔會讓學生fail,這會令孩子十分depress,因第一次exam好影响心理。[quote]
ryancat 寫道:
Hi Yanni

他明天下午便要考了,我比他緊張得多,畢竟他年紀太少,怕他臨

yanni:
我囡囡現在5歲佢學了七個月私人老師教嘅,我見你話初級不適用step by step 同john thompson's,但miss同佢用呢两本書,我對琴同樂理真係一D都唔識,由唔係咁好意思同miss講,請你俾D意見我.thx
還有想問本身學鋼琴miss會唔會教埋樂理,請問大概幾$一堂.
del

千祈唔好誤會,其實各施各法,只係本人唔用這些書,因這些只較舊而且現事有很多method book較有系統,而且顧及樂理、Aural....,唔須要step by step先學某一個hand position或concept、John thompson又唔同次序。

你可以加插一些樂理書,如'我愛樂理'........。其實我細個都是學(step by step....)但年代唔同,教材都會進化。如你小朋友彈音能夠handle,就加些樂理書吧,我都同意要miss轉書會有些尷尬。

其實由day one學琴,學生都會學到樂理,視乎老師有否重視,及是否了解學生是否真正明白,而且同一個理論是要不斷重提,因學生絕不會教一次就記得。

正常平日有教樂理,到Grade4-5才額外學(考試形色、答題技巧、重温),唔會好吃力。如真的想Garde1-2額外學,$6xx/4堂 (各處不同)。
該用戶已被刪除

Yanni,

Any suggestion to improve: One will be very frightened when attending the piano examination. And even making a lot of mistakes that have not made before. How to improve?
‹ 上一主題|下一主題