用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Yanni,
Thank!

Hi Yanni:
他可以有時連中間c在那裡都不知道!!有時叫他數可能數到的?還有學了一年一級,他的miss有時三堂才完成一首歌,我覺得好似慢左d是否呢?

我想問下如果學琴時間由45分鐘加至60分鐘,學費是應該點計。照比例加,或是只加少許。如果照比例加會很貴,點開口叫老師加少d呢?好似很難開口咁!

學了二年(中間c在那裡都不知道)是有些誇張。
(學了一年一級)無問題。
(三堂才完成一首歌)要將一首歌彈到演奏/比賽/考試水平,彈幾個月都不為過,高級既歌甚至以年計。重要係老師有無講要改善的地方,還有,如學生缺乏練習,老師都無辦法。

以你既情況,要盡快改善認音能力,否則會一路慢落去。
ks-321 寫道:
Hi Yanni:
他可以有時連中間c在那裡都不知道!!有時叫他數可能數到的?還有學了一年一級,他的miss有時三堂才完成一首歌,我覺得好似慢左d是否呢?

一般都是照比例或照比例減少少,我想每人做法唔同,好難講,我未試過教上門學生,無遇過。
為甚麼轉60mins?幾級呢?
yoshi 寫道:
我想問下如果學琴時間由45分鐘加至60分鐘,學費是應該點計。照比例加,或是只加少許。如果照比例加會很貴,點開口叫老師加少d呢?好似很難開口咁!

URGENT

Please see pm.  Thanks.

其實我有8級琴和8級樂理,在多年前都教過琴(私人)。不過好耐無教,且bb出世後,更很少操琴,故琴技一落千丈,相信只有5至6級倒
我想問以我的case,琴行會唔會請
請指教

囡囡現正學八級,本來一直學45分鐘,但個miss要求上60分鐘,話要學多些歌。但現在的學費已經唔平(比通利琴行貴),如照比例加,一個月學費會很貴。點叫個miss收平d好呢?

如開口講價有點難為情!大家有沒有這些經驗分享下?

Hi Yanni,

請問學了9個月, 完成Alfred Basic1A&1B, Book 2完成了3/4, 算快定慢!

Yanni

你好!
老師打算幫囡囡報名考二級綱琴試,計畫明年07年四、五月考。
老師說可用2005-06年的考試書內的指定曲目。真有點不明白,
請問是否真的可以?
謝謝!

Pricessma

05-06年的考試曲目,可用多一年,即07年都可以用。
princessma 寫道:
Yanni

你好!
老師打算幫囡囡報名考二級綱琴試,計畫明年07年四、五月考。
老師說可用2005-06年的考試書內的指定曲目。真有點不明白,
請問是否真的可以?
謝謝!

Pricessma

幾多歲?
ilej 寫道:
Hi Yanni,

請問學了9個月, 完成Alfred Basic1A&1B, Book 2完成了3/4, 算快定慢!

Dear Yanni,

My friend's daughter is now playing up to "Doll's dream" in Children Pieces.  Do you think she can take the Grade 5 exam next year? Or should she aim for a higher/lower grade?  Any advice?  Many thanks!

Hi Yanni:
其實之前以前學過tomlee的jmc一年半.前後三年多.miss好似好小教他認音.其實三堂教一首歌不是比賽歌,只是一級的歌.他天天練大約45分鐘.是否練得小時間?
謝謝!
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然啦 ! 我覺得父母期望當然是可以考到merit or distinction啦 ! 邊會話合格就算 !

更何況,作為老師是有責任培養小朋友勤於練習和小心閱譜的習慣,在Scales上的功夫做得好,日後也在findering上也會做得好和得心應手。

您不如同老師好好談一談啦 !

Venus's媽咪 寫道:
嘩!你的小朋友肯每日練45分鐘咁好,我個女要考琴了,每日只肯埋位練15-20分鐘,考試歌亦未純熟,Scale仲成日錯,問Miss,Miss只話放心罷,合格應該無問題的,講真,我覺得如果真係要考試,當然希望可以取高分,而且考琴可以說一點都不平宜的。大家覺得Miss講得啱嗎?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心
該用戶已被刪除

Winnie:
每次出版的考試曲目(piano)都可以用多一年,以防一些考生fail要重考,即05-06的曲目,07都可以考,當然,非重考生都可以。
至於07-08新的考試歌係未出。

好難咁樣去衡量,都係問番該導師。
wendylamac 寫道:
Dear Yanni,

My friend's daughter is now playing up to "Doll's dream" in Children Pieces.  Do you think she can take the Grade 5 exam next year? Or should she aim for a higher/lower grade?  Any advice?  Many thanks!

天天練大約45分鐘是非常好,亦好夠。
要改善認音係有方法,但好難在這裡講,試下同老師相量下,抽多些上課時間練習。
其實有好多家長post上嚟既教學問題,我都好想幫手,但我始終未見過學生,好難去具體教,我唔介意免費同你吔上一堂,比些意見你,如有須要可pm我。
ks-321 寫道:
Hi Yanni:
其實之前以前學過tomlee的jmc一年半.前後三年多.miss好似好小教他認音.其實三堂教一首歌不是比賽歌,只是一級的歌.他天天練大約45分鐘.是否練得小時間?
謝謝!
‹ 上一主題|下一主題