用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Sight-reding不可只是exam前先練。
1)先由頭至尾看一次
2)試彈困難的部份
3)練開始和結尾
4)定怎數拍子(一路彈一路數)
5)如音準及拍子都好緊張,不要理tempo(照自己能力的速度)
放鬆點[quote]
Mao..Mao.. 寫道:
Yanni,

想請教考 sight-reading 時點樣可以善用那短短半分鐘睇譜時間?

現在 Miss 上堂時做
該用戶已被刪除

Yanni,

甘其實在 sight-reading 一 part, 雖然我知道兩者同樣重要, 但究竟音準重要, 還是 tempo marking 重要D? 我相信我做到大細聲, 但是如果我慢慢'篤'岩D音, 而篇樂曲由原本 allegretto, 俾我'篤'到變 andante, 甘會否都會 fail?

我都知道平日的練習好重要, 但平日可以在無限時, 毫無壓力下地練習, 彈錯左又可以再來過, 但考試時要半分鐘'食'左份譜, 彈錯左都要照去, 無得停下返轉頭, 諗起都大壓力啊~~~

您, 是我一個遙遠的夢~~~

MaoMao

For Grade3-完整咁彈晒全首比較重要,當然速度不可過份慢,如allegretto彈到lento就唔太好。

現在你的練習要計時,彈錯不可返轉頭,每日練一定會有進展。

不如試下轉老師,不請老師上門教,去琴行感覺令佢認真D同脾氣無咁放肆。甚至比佢停一個月先,請問你住哪一區?
Venus's媽咪 寫道:
Yanni,
我個女現在連上堂時間都無心機,每堂只識發脾氣,什至乎開口叫老師走,一堂三十分鐘,實際上正式上了只是五至十分鐘時間,簡直浪費金錢及時間,請問有什麼方法可改善?

Yanni,

多謝你的提教!  
您, 是我一個遙遠的夢~~~

Dear Yanni,

請問如老師不著重Sight-Reading & Aural Test.自己如何幫女兒

Flowerlam:

Aural Test係聽力測驗,聽音係要訓練,雖則Grade5以下的aural test話難又唔係好難,但partD包括義大利名詞、musical period的分辨....等,要學生在三個月學晒,考完試後是否真正為自己的知識呢?一些聽音弱的學生,聽唔到就聽唔到!

相信好多Grade7、8既學生都覺Aura好深,就正因為低Garde既時候缺乏練習。平日聽多D自己彈咩(大多學生只是彈音而沒有聽自己彈成點),聽下CD都可以練到。

至於sight-reading,每當學一首新歌都巳經係練習,在學琴上,家長好難跟足每個step,只好靠老師check up。
該用戶已被刪除

Dear Yanni,

請問可以聽什麼CD可以練到
Aural Test?

Thanks!

For exam:Abrsm(即皇家考試)有出書及CD,不過多數是老師買;何司能教授亦有編一套aural書,各大琴行有售。
另一方面,可以請老師介紹一些適合的古典音樂CD,e.g 古典音樂的雜錦碟,tomlee都有。
Flowerlam 寫道:
Dear Yanni,

請問可以聽什麼CD可以練到
Aural Test?

Thanks!

Venus's媽咪
報咗名考一級,即是學緊一級程度,就交一級學費。pass咗一級,就交二級學費,如此類推。就算無考試,都會升級(因為通常會跳級考),因應學生學緊既程度。[quote]

Hi Yanni,

唔好意思我對鋼琴一D都唔識既,我想請問你呢,因為我仔仔現在才開始學,我想問一般教琴老師一開始應怎樣教呢??是否應介紹了鋼琴我琴鍵或教其他先呢??!!

Hi Yanni:

我的小朋友學了鋼琴差不多兩年,現在開始二級課程,但是不會睇普,有無問題?

Yanni,
有關考琴一問,宜家彈緊Children pieces 嘅 Fur elise、crenzy599第50首、Bach first lesson、burgmuller,第一次考琴,出年考四級會唔有D困難呢?多謝

kamen
曲目符合三至四級,出年考應無問題。

ks-321
不會睇普是甚麼意思?是慢還是...?
不會睇普,當然有問題。

不同老師有不同教法,學生的年齡亦有關係,(介紹了鋼琴我琴鍵或教其他先),我覺得先後不太重要,最緊要切合學生。
Jayce 寫道:

Hi Yanni,

唔好意思我對鋼琴一D都唔識既,我想請問你呢,因為我仔仔現在才開始學,我想問一般教琴老師一開始應怎樣教呢??是否應介紹了鋼琴我琴鍵或教其他先呢??!!
‹ 上一主題|下一主題