用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

west_west 寫道:
我把玩具雞蛋給我的仔仔,就好像琴書教的一樣要他hold住;然後我把蛋拿走,換上一隻"隱形雞蛋"(即扮有蛋)要他拿住,然後彈琴。他覺得很有趣,很小心翼翼的保護那隻隱形蛋彈琴,彈完我就"狂"讚他,他表現得很開心。

當然,他不是每次都記得,但我會在他彈琴前提一提。
如果彈彈下中途唔記得維持手形,我不會馬上話他,待他彈完琴我就會好婉惜咁話,"隻蛋爆左lu!!" 他就會意識到手要提高了。

你可以試下對你的小朋友有沒有幫助

[quote]
SL123 寫道:
想請問我小朋友學左4-5個月琴,但係d手指都係唔夠曲,成日都要提佢,轉頭又係唔記得,可以有咩辦法呢?
       [/quote]

其實真係好難架~~~~小朋友隻手仲好柔軟, 我諗慢慢train都得既....

好似我而家先開始學鋼琴, 老師成日都話我對手硬, 唔識放鬆, 好多時用左手腕同手肘既力....我自己已經留意住, 但好多時顧得睇音符又顧唔到個姿勢....唉~~ :cry:

我覺得自己對手真係好硬, 再加上打左0甘多年字, 對手lazy左, 慣左放係keyboard, 突然間要彎起對手黎彈琴, 真係好唔慣. 不過我已經好努力0甘練習架啦.....

另外我覺得有d奇怪, 我囡囡4歲半, 佢學左3個月, 一路都學得好好, 不過老師就無教佢隻手應該彎起. 我問過老師, 佢話囡囡仲細個, 對手又細, 唔駛0甘快要佢跟足姿勢, 可以慢慢先教佢....

其實0甘樣係咪得架? 我怕囡囡慣左而家既姿勢, 第日會好難改番好...

Hi Yanni,

小囡準備考Grade 7 in September.每年除咗校際和柏斯鋼琴比賽外請問你還有邊啲比賽呀?   

Tom Lee/劉思錕.....都有比賽,你留意各大琴行,不過不須全部參加。
MissQuestion 寫道:
Hi Yanni,

小囡準備考Grade 7 in September.每年除咗校際和柏斯鋼琴比賽外請問你還有邊啲比賽呀?   

Yu Yu Mother:

小朋友手型有問題一定要提佢,但唔須要針對住這一點hold住所有嘢,否則小朋友會好無自信。有時要提,有時要'隻眼開、隻眼閉'。

阿仔學了兩年多鋼琴,最近Miss話要彈scales, 我當然無意見,因根本吾知乜叫scales,後來她代買了一本琴書叫'Scales & Arpeggios' Grade 2, 本書只得兩頁紙,但竟然要收$47,早知問人借來影印啦!
其實乜叫'scales'?

如我冇記錯,scales中文叫音階

如要考皇家的考試,一定要買考試書,scales,sight-reading三本書,三本都係得幾頁and價錢都唔平,越高level就越貴,不過要考試就冇辦法,一定要買[quote]

scale係音階,即音樂樓梯。
scale要不同既key,如C大調、D大調,每首歌都有Key,彈熟Scale對認譜、分析曲譜、技巧都有幫助。
雖然貴D(Abrsm既書一般都貴),但有copyright嘛,我教學生會自製教材,比較好用。
ksmami 寫道:
阿仔學了兩年多鋼琴,最近Miss話要彈scales, 我當然無意見,因根本吾知乜叫scales,後來她代買了一本琴書叫'Scales & Arpeggios' Grade 2, 本書只得兩頁紙,但竟然要收$47,早知問人借來影印啦!

Yanni,
其實類似的scales 書在大陸書店可否找到,一般他們書名會怎樣寫,可否介紹一兩本哩!
謝謝!  

Yanni 寫道:
scale係音階,即音樂樓梯。
scale要不同既key,如C大調、D大調,每首歌都有Key,彈熟Scale對認譜、分析曲譜、技巧都有幫助。
雖然貴D(Abrsm既書一般都貴),但有copyright嘛,我教學生會自製教材,比較好用。[quote]
ksmami 寫道:
[/quote]

Ksmami:
我諗內地叫'音階練習'。

Thanks!

Yanni 寫道:
Ksmami:
我諗內地叫'音階練習'。

Yanni
之前見到你的講解,真o係令我獲益良多。      

我想請問 Alfred & Bastien 的教材在那裡可以買到?香港通利琴行好似只有 Bastien 沒有 Alfred。 :cry: 我上網 check 台灣好似已經出了中文版的教材,唔知你知唔知邊到有得訂呢?

Thank you!!   

Cherry
你可去大間分行,如尖沙咀Tom Lee。黃埔、又一城柏斯,應該齊。

如想訂香港無的台灣教材,可上網http://www.musiker.com.tw/

Yanni

Thank you!!   

Yanni
你有冇試過向這間台灣網上書店訂書?信得過嗎?落訂單後大慨要多久回收到貨?

我仔5歲, 學了差不多一年, 每次練新歌, 一彈唔倒就喊,發脾氣. 如中間彈錯唔肯
該用戶已被刪除

Cherry:
我有試過,運輸分水陸和空運($不同),水運起碼一個月,你可e-mail問佢地。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題