用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關學習鋼琴的問題
樓主: Yanni
go

解答任何有關學習鋼琴的問題 [複製鏈接]

Re: 解答任何有關學習鋼琴的問題

Dear Yanni

Thanks.  I may better look for another one.

Regards
JeffB

Thanks!
Yanni 寫道:
ilej
進度都ok

Yanni,

請問YAMAHA M112T-PE3 , U1 ,YM5-PE3, 這三款琴有什麼分別, 我剛是一級, 大女和細女都會學琴, 我應該揀那個比較合適呢? THANKYOU !

Hi Yanni

My daughter 5yrs old who has learning few months piano, if buy second hand, please commend.

Yamaha second hand C108 yr 1999 costs $15000, is it expensive ?

Please help.

Twinstar

Hi Yanni,

仔仔學了5個月, 老師教用middle C,D,E,F,G,A,B音, 仔仔學得好好, 但因轉老師, 新老師教用d,r,m,f,s, 仔仔混淆, 其實, 現在學琴是用"MiddleC,D,E,F,G,A "or "d,r,m,f,s" , please advise??

angel   

angelangel

it should be 用"MiddleC,D,E,F,G,A "
but not "d,r,m,f,s"
因為轉調後 "d,r,m,f,s" 不再= "MiddleC,D,E,F,G,A "

我估老師為方便小朋友去記, 所以先用 "d,r,m,f,s"去教, 遲下會改用 MiddleC,D,E,F,G,A

我而家自己學緊彈琴。         
該用戶已被刪除

請問皇家音樂學院之Grade 5 Theory Cert, 聖三一有無用, 考聖三一試需唔需要考Theory架

twinstar 寫道:
Hi Yanni

My daughter 5yrs old who has learning few months piano, if buy second hand, please commend.

Yamaha second hand C108 yr 1999 costs $15000, is it expensive ?

Twinstar

Hello! Twinstar,

我屋企租緊部琴都係C108. 我聽琴行老闆講呢個model好耐無出啦, 最新0個批都成10年前.... 我係Tom Lee聽d staff講既都係一樣.

其實C108即係而家Tom Lee賣緊既LU90!!

個賣家有無出世紙比你睇? 照計應該唔會有1999年既C108......不過我都唔係好肯定係咪真係10年無出, 你最好check清楚先買.....

Dear all,

買二手琴的確要好小心架, 睇到呢度有d揀二手琴o既資料, 唔知

我覺得太貴,c108係yamaha最低model而且不是原廠日本,如想平D,你可考慮$10000既大陸新琴,Kawai-kx-21,ottostein。因為second hand質素好難講。
twinstar 寫道:
Hi Yanni

Twinstar

Trinity同Royal school既cert大致上互通。是否要theroy視符考哪一級考試。你可上trinity web site看看。
sweetmum 寫道:
請問皇家音樂學院之Grade 5 Theory Cert, 聖三一有無用, 考聖三一試需唔需要考Theory架

同是日本做,u1是最矮身。u3 & u5同樣高,u5有三角琴的pedal(高級的曲目有用,但好少用)u5弦線間是特制地穿着,較穩定,太detail的構造最好問調音師。
winnie~ 寫道:
請問yamaha U1,U3,U5有咩分別?係邊度制做等等呢???

其實各有好處,d r m f s通常一路彈一路唱,對aural好,要認音就用c d e f g 。老師多數用c d e f g。
angelangel 寫道:
Hi Yanni,

仔仔學了5個月, 老師教用middle C,D,E,F,G,A,B音, 仔仔學得好好, 但因轉老師, 新老師教用d,r,m,f,s, 仔仔混淆, 其實, 現在學琴是用"MiddleC,D,E,F,G,A "or "d,r,m,f,s" , please advise??

angel   

Yanni ,

幫朋友問:

有冇分那類型的小朋友較适合學琴呀?記性好/專心/聰明的孩子會否進度會好一些呢?如果5歲孩子(初級),每週練琴1次,每次專注40mins,有以上特質,OK嗎?

另外例子: 如果興趣只屬一般,學習能力普通但肯勤力練習,係咪一樣能追到水平呢?

Thanks for your reply! :

Yanni,

5歲開始學piano, 一般由初級升上一級, 要幾耐架 幾多級起要由學30mins change to 45mins架?唔該哂。
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題