用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】 [複製鏈接]

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考

工人並不屬你的家庭人口之一. 故你並不是1家4口, 是1家3口.

ShinTeresa 寫道:
pls help
if 2公婆都有份正職 屋企得個bun姐同阿女 1家4口 又可否申請呢 ? 本人心儀soka kg @kln tong

我想問如果父母沒有工作,但有比家用,但不是全部,可不可以報

莎也加~~

以下有幾條問題,煩請幫忙解答~

1>如托嬰院每月$4350,咁半額係米$2175呢?定係有上限呢?延時收費有無得減費?
2>入學開始申請要幾耐先可獲減費呢?
3>如bb出世後先註冊結婚,咁家庭收入係計之前既財政年度我單身時既收入同家庭人數,定係計入學當時的家庭人數同收入x12個月呢?
4>配偶母親不同住,她住在自己物業,靠本人配偶支付生活費,是否可計入家庭成員呢?
5>配偶父親不同住,他住在自己物業,他有低收入工作,其餘生活費靠本人配偶支付,咁又可否計埋他呢?如計埋他,他的收入計嗎?他的收入需要證明嗎?
thanks~~

莎也加,

我都有個問題想你幫幫手, 我仔仔而家返緊全日際幼兒園, 舊年申請唔倒減免, 但我老公係今年4月開始失業, 到而家都未搵到野做, 而我又只係做緊兼職, 唔到102個鐘, 如果用舊年(4/05-3/06)既收入計算就一定申請唔到, 但如果到咗8月新學期開始, 我老公都未搵到野做, 都成半年冇收入, 咁又會唔會申請倒呢? 請指教!!!

莎也加:
請問是不是全港的幼稚園都可以申請學費減免呢?不論是私立獨立/私立非牟利,另外請問如果申請學費減免大約要幾耐先知道是否申請成功?thanks!

莎也加 :

請問申請減免學費資格, 如我兩公婆入息為16,000.- 一個月, 咁資產上限是否有限制不能超過幾多架? 如果有股票又是否計算在內呢? 因為我個女今年讀 n1 全日制,
煩請回覆, 謝謝 !

evon

莎也加,

我先生份工係唔洗報稅,如果我報佢失業只係報我自己人工$12000申唔申請到呢?

沙也加:

想問「供養父母」一欄,可否計埋祖父母?

可以!

放心!只計申請月份前三個月!

可以嘗試填報

yee618 寫道:
我想問如果父母沒有工作,但有比家用,但不是全部,可不可以報

1) 是有上限的, 上限是$4676, $4350並沒有超出上限, 資助一半便是$2175. 延長服務收費是不能獲得減免的.

2) 一般需時2個月.

3) 仍是以現時的家庭人數計, 因申請時並不需要出示結婚證書, BB出生前或後註冊並沒有關係, 你仍是需提交你兩夫婦在指定財政年度的收入證明.

4) 受供養父母是指申請人╱配偶的父親及�或母親,並須符合下述規定:
-他們沒有領取綜合社會保障援助;
-在提交申請前的12 個月內至少有6 個月:
a.他們與申請人的家庭同住;或
b.他們在申請人�配偶自置或租用的另一單位居住;或
c.他們在其自置單位或安老院居住,並由申請人�申請人的配偶提供全部生活費。

5)抱歉! 未能回答! 或者你可致電2150 6188查詢.

cmancman 寫道:
莎也加~~

以下有幾條問題,煩請幫忙解答~

1>如托嬰院每月$4350,咁半額係米$2175呢?定係有上限呢?延時收費有無得減費?
2>入學開始申請要幾耐先可獲減費呢?
3>如bb出世後先註冊結婚,咁家庭收入係計之前既財政年度我單身時既收入同家庭人數,定係計入學當時的家庭人數同收入x12個月呢?
4>配偶母親不同住,她住在自己物業,靠本人配偶支付生活費,是否可計入家庭成員呢?
5>配偶父親不同住,他住在自己物業,他有低收入工作,其餘生活費靠本人配偶支付,咁又可否計埋他呢?如計埋他,他的收入計嗎?他的收入需要證明嗎?
thanks~~

絶對申請唔到. 因為其中一方面沒有工作, 即不符合社會需要.

2706 寫道:
莎也加,

我都有個問題想你幫幫手, 我仔仔而家返緊全日際幼兒園, 舊年申請唔倒減免, 但我老公係今年4月開始失業, 到而家都未搵到野做, 而我又只係做緊兼職, 唔到102個鐘, 如果用舊年(4/05-3/06)既收入計算就一定申請唔到, 但如果到咗8月新學期開始, 我老公都未搵到野做, 都成半年冇收入, 咁又會唔會申請倒呢? 請指教!!!

凡在教育統籌局(教統局)轄下的註冊幼稚園就讀, 或在教統局�社會福利署(社署)轄下的註冊幼兒中心(即幼兒園及育嬰園)接受全日制託管服務便可申請.

大概需要2個月時間.

billman 寫道:
莎也加:
請問是不是全港的幼稚園都可以申請學費減免呢?不論是私立獨立/私立非牟利,另外請問如果申請學費減免大約要幾耐先知道是否申請成功?thanks!

並沒有設定資產上限, 但指引中有指出需要申報股票利息或投資利潤, 以計算在收入的一部份.

evon688 寫道:
莎也加 :

請問申請減免學費資格, 如我兩公婆入息為16,000.- 一個月, 咁資產上限是否有限制不能超過幾多架? 如果有股票又是否計算在內呢? 因為我個女今年讀 n1 全日制,
煩請回覆, 謝謝 !

evon

如果報失業, 即是沒有社會需要, 如讀N1必不能申請, 如讀N2-N4, 則只可當作讀半日申請.

szenam 寫道:
莎也加,

我先生份工係唔洗報稅,如果我報佢失業只係報我自己人工$12000申唔申請到呢?

我不太肯定, 但我認為可嘗試填報, 因報稅亦有祖父母免稅額, 你或可致電2150 6118直接查詢.

jsbaggio 寫道:
沙也加:

想問「供養父母」一欄,可否計埋祖父母?

在新制下是需要申報指定財政年度全年的收入, 除非在此期間失業, 便可申報由有工作開始至申請時的收入.

estherhu2000 寫道:
放心!只計申請月份前三個月!

莎也加~~~
thank~~     

莎也加 & 其他媽咪,

請問想問

1) 我囡下年2歲入讀全日制N1, 到時在社署申請津貼, 對嗎?

2) 今年幼兒園幾時開始接受申請(為大b係社署申請開的)才趕到8月新學, 不需日後refund$$給我.

Thanks.

‹ 上一主題|下一主題