用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】 [複製鏈接]

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考

一般新學年學費減免表格會於每年約7月開始分發予各幼稚園和幼兒園, 家長應向所屬幼稚園或幼兒園查詢派發及遞交表格日期.

MavisNg 寫道:
另有疑問......是否知道新學期06' 8月之學費減免, 幾時開始接受申請?

凡現正領取綜合社會保障援助(綜援)的人士,將不獲考慮,以避免雙重福利。除非有特殊需要, 由社工推薦, 否則一般綜緩家庭的小朋友, 社署都不會讓其入讀全日制幼兒園.

Yannass 寫道:
請問綜援家庭小朋友讀N1可否申請學費減免?

莎也加

用全家收入 / 供養人數+1之外
係唔係可以扣除供樓開支?

即總收入-供樓/租金 / 供養人數+1 = ?
◤萬花筒流動店~護膚品小賣店♬請按BK個人網頁◥
◣貨品來源以(大百貨公司/藥房/專門店/一般商店)◢
∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽∝∽

我朋友係香港人,佢的bb04年7月份係香港出生,佢先生 係大陸人,係大陸做野只有幾百蚊一個 月,而我朋友同bb係香港攞緊單親綜援冇野做,想問下
1. 佢bb如果想入n1(全日or半日)是否學校吾收及吾可以申請資助呢?
2. 如果07年入k1,以佢家庭狀況可吾可以申請資助呢?可否入讀全日學校?
3. 想問一問父母都是大陸人,個bb係香港出生,可到香港讀書嗎?可申請資助嗎?bb的爺爺是香港人!

不可以!

kylam100 寫道:
莎也加

用全家收入 / 供養人數+1之外
係唔係可以扣除供樓開支?

即總收入-供樓/租金 / 供養人數+1 = ?

1及2. 不是"學校吾收", 而是綜緩家庭根本不能申請資助, 以免接受雙重福利, 且社署亦不接納綜緩家庭的小朋友2歲入學及入讀全日制幼兒園, 因母親沒有工作, 有足夠時間在家中照顧子女, 故社署只會接受該類兒童3歲後入讀半日制幼稚園, 並會替其負擔"半日"的學費, 但亦有學費金額上限.

除非該家庭或該兒童有其他特殊的情況及需要, 由社工推薦入讀全日制幼兒園.

3. 可以, 如申請人不是申請學生的父或母, 則須以書面解釋原因, 如父母都是國內人, 由爺爺在港供養兒童, 在信內詳述便可.

fanchun1981 寫道:
我朋友係香港人,佢的bb04年7月份係香港出生,佢先生 係大陸人,係大陸做野只有幾百蚊一個 月,而我朋友同bb係香港攞緊單親綜援冇野做,想問下
1. 佢bb如果想入n1(全日or半日)是否學校吾收及吾可以申請資助呢?
2. 如果07年入k1,以佢家庭狀況可吾可以申請資助呢?可否入讀全日學校?
3. 想問一問父母都是大陸人,個bb係香港出生,可到香港讀書嗎?可申請資助嗎?bb的爺爺是香港人!

我個女外國出世, 持外國Passport加簽証留港, 伸請有冇問題?

莎也加 : 我都有問題想請教

我係3人家庭, 2個都有做野, 今年想俾仔仔(2歲)入讀學前班, 可以申請嗎 ?  睇返你之前既解答大致上都明白, 有個問題係究竟 "入息"點計算.  
1)  我睇過你資料應該係 : 如果我仔今年入學, 就以上年度05-06年既全年度收人既平均數去計, 我理解對嗎 ?

2) 疑問係 : 有朋友話報入息. 係請公司出證明申請我地依家既每月人工 , 即係以現時為準.

請問以邊樣計法為標準, 因為如果係以(1)計法, 我地係合資格申請的, 但如果以(2)計法我地就無資格去申請, 因為今年都加左人工, 超過左限額.

莎也加
我係5人家庭, 現得1個有做野, 今年9月佢地入讀幼稚園全日班,我先生得7500元個月,到時入讀我需唔需要有社會責任出去做野先有資助,如找倒份工有3000元個月,家庭收入11000元到,如三個一齊入讀幼稚園會唔會全免.

如果兒童沒有香港出生證明書, 或香港出生證明書最後一欄內有 “Not Established” 字樣, 請提供其他居港證明文件, 例如: 簽證身分書(第一至三頁)、回港證、單程通行證、香港居留許可證、入境許可證、香港兒童身分證、護照(連同有效簽證)等.

Chenita爸 寫道:
我個女外國出世, 持外國Passport加簽証留港, 伸請有冇問題?

1) 你的理解是對的

2) 按以前社署的申請方法, 的確是以最近三個月的收入證明為準, 但現在轉了新制後, 一切必須依從新制的方法, 如06年9月入學, 所提交的必須是4/05-3/06這一個財政年度的全年收入證明, 如果在這個財政年度期間沒有工作, 才需提交最近的收入證明.

pretty05 寫道:
莎也加 : 我都有問題想請教

我係3人家庭, 2個都有做野, 今年想俾仔仔(2歲)入讀學前班, 可以申請嗎 ?  睇返你之前既解答大致上都明白, 有個問題係究竟 "入息"點計算.  
1)  我睇過你資料應該係 : 如果我仔今年入學, 就以上年度05-06年既全年度收人既平均數去計, 我理解對嗎 ?

2) 疑問係 : 有朋友話報入息. 係請公司出證明申請我地依家既每月人工 , 即係以現時為準.

請問以邊樣計法為標準, 因為如果係以(1)計法, 我地係合資格申請的, 但如果以(2)計法我地就無資格去申請, 因為今年都加左人工, 超過左限額.

需要! 你必須要有工作, 才可以同時為三名子女申請資助, 如果你沒有工作, 則只可以有一名子女獲得資助,

5人家庭
每月收入$9666以下----全免(100%)
每用收入介乎$9667至$14052---3/4免(75%)
每月收入介乎$14053至$25815---半免(50%)
每月收入$25815以上不獲減免

如你的入息是每月$11000, 你所獲得的資助是減免75%.

191919 寫道:
莎也加
我係5人家庭, 現得1個有做野, 今年9月佢地入讀幼稚園全日班,我先生得7500元個月,到時入讀我需唔需要有社會責任出去做野先有資助,如找倒份工有3000元個月,家庭收入11000元到,如三個一齊入讀幼稚園會唔會全免.

請問n2可唔可以其中一方冇做野,都可以有資助?

hi : 莎也加

4人家庭 ~~ 是否同5人家庭差不多??? 計法如何呢??

是否兩人都要工作???  or 一人也可??

tks!

[quote]
莎也加 寫道:
需要! 你必須要有工作, 才可以同時為三名子女申請資助, 如果你沒有工作, 則只可以有一名子女獲得資助,

5人家庭
每用收入介乎$9667至$14052---3/4免(75%)

如你的入息是每月$11000, 你所獲得的資助是減免75%.

[quote]
:-)

莎也加
如一齊讀係咪2個全免1個減免75%.定係3個一齊減免75%.如3個一齊減免75%就負擔唔起.

莎也加 ,

唔好意思我想問舊年我已經申請左資助,今年新學期應該幾時申請定他們會寄信比我呀.

many thanks

TOPIC中的第一個發表已清楚列出.

莎也加 寫道:
3人家庭
每月收入$6444以下----全免(100%)
每用收入介乎$6445至$9368---3/4免(75%)
每月收入介乎$9369至$17210---半免(50%)
每月收入$17210以上不獲減免

4人家庭
每月收入$8055以下----全免(100%)
每用收入介乎$8056至$11710---3/4免(75%)
每月收入介乎$11711至$21512---半免(50%)
每月收入$21512以上不獲減免

5人家庭

6人家庭
每月收入$11277以下----全免(100%)
每用收入介乎$11278至$28104---3/4免(75%)
每月收入介乎$28105至$30117---半免(50%)
每月收入$30118以上不獲減免

7人家庭
每月收入$12888以下----全免(100%)
每用收入介乎$12889至$18736---3/4免(75%)
每月收入介乎$18737至$34420---半免(50%)
每月收入$34420以上不獲減免

如讀全日制, 父母都必須工作!
若讀半日制, 則只需一人工作, 只限(K1-K3或N2-N4),
N1半日制不會獲資助.

wongs 寫道:
hi : 莎也加

4人家庭 ~~ 是否同5人家庭差不多??? 計法如何呢??

是否兩人都要工作???  or 一人也可??

tks!

3個一樣是減75%, 你須支付每人25%的學費.

191919 寫道:
莎也加
如一齊讀係咪2個全免1個減免75%.定係3個一齊減免75%.如3個一齊減免75%就負擔唔起.

‹ 上一主題|下一主題