用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你要資優兒童嗎?
樓主: Po_Lo_Ko_
go

你要資優兒童嗎? [複製鏈接]

Re: 你要資優兒童嗎?

pigpig
其實最大問題係,個困可能會唔返學,因為佢覺得自己好勁~點先好?
Anna :-P

Po_Lo_Ko_:
       所以未要多啲睇住個囝~
:party: :-o :-D ;-) APPLE~~~

冬日勳章

Po_Lo_Ko_ 寫道:
pigpig
其實最大問題係,個困可能會唔返學,因為佢覺得自己好勁~點先好?

Po_Lo_Ko_,
係呀!我囡囡樣樣都覺得自己好勁好叻.....一日起碼講自己幾十次叻呀 上堂時,如果老師講D佢未知既野,佢就好D,好專心,但相反,一講D佢無興趣而佢又知道既野,佢就會搵藉口去洗手間、著衫.....一講到感性既野,佢又唔得,佢會想到好遠好遠.....喊晒口 :cry:
所以,係要用較多心機同時間去解畫,你做每一樣野時,同要說清楚,心理學家都講得好岩,佢話要“用理同情”去說服佢地,唔係你話點就點,你要當佢係一個大人甘傾,情況會好好多呢
我囡囡依家仲細,所以未至於唔鐘意返學,但有時上堂都會經常出現悶樣.....

我個仔仔 都係咁丫  
pigpig 寫道:
[quote]
pigpig

Po_Lo_Ko_,
係呀!我囡囡樣樣都覺得自己好勁好叻.....一日起碼講自己幾十次叻呀 上堂時,如果老師講D佢未知既野,佢就好D,好專心,但相反,一講D佢無興趣而佢又知道既野,佢就會搵藉口去洗手間、著衫.....一講到感性既野,佢又唔得,佢會想到好遠好遠.....喊晒口 :cry:
所以,係要用較多心機同時間去解畫,你做每一樣野時,同要說清楚,心理學家都講得好岩,佢話要“用理同情”去說服佢地,唔係你話點就點,你要當佢係一個大人甘傾,情況會好好多呢
我囡囡依家仲細,所以未至於唔鐘意返學,但有時上堂都會經常出現悶樣.....[/quote]
JOY

PIGPIG,

你囡囡好叻呀!!!聽你講我都好覺得你囡囡係一個好醒目好聰明好有主見既人!我覺得係件好事!至於我囝囝就真係無你囡囡嗰種求學心喇!我個仔係吾認輸吾鐘意自己輸/吾係第一名,但呢種心態亦吾會令佢會有求學心,吾會自己私下不斷練習然後練成威俾人地睇,連睇書佢都係只係睇圖,D字吾識佢索性吾去睇去問(問都有問既...但真係好少好少...),有時我主動教佢認嗰D字,佢都即刻轉頁吾俾我教佢,所以對於俾書佢睇/帶佢去圖書館已經失左信心,無左個動力去叫佢閱讀...因為去親圖書館,佢都係就咁坐响樹自己同自己玩,書又吾睇,再吾係睇睇下就叫我自己睇,佢都係吾睇...

至於我既自卑心...可能呢樣真係自己生成...由細到大我都係全個家族至無鬼用/最俾人睇吾起甚至貶低嗰位,所以你話俾我知我個仔可能係資優?我個心就好矛盾囉!一方面真係幾想自己個仔係資優/聰明仔,但另一大方面又覺得自己諗多左,個心就係咁踩自己同自己講:"你吾好睇到自己咁高啦!你咁既質地,邊會生得出一個資優既小朋友?!吾好發夢喇!"所以,我都吾敢俾自己發咁耐夢,你叫我俾個仔去做評估,我又怕評估出黎又係話佢中下智能,但個治療師又話佢好聰明...如果係咁,倒不如見到個仔鐘意學乜就俾佢學下接觸下,以我既能力去當佢係一個好普通既細路黎教,我諗咁樣我同個仔都會好過D...     
pigpig 寫道:
點解你會自卑心作怪呢?若你的囝囝真係一個資優兒,我覺得無咩特別問題,你只係要比平事多時間去指導佢....我想你呢個諗法要改一改呢
我覺得有幾本資優兒童的書,好值得推介
1)資優兒童親職教育
2)協助資優孩子展翅高飛
你試下睇睇,一定會有所得著
鬥心好強ga....佢明知自己做唔到既野,就唔會係人面前出醜,會返屋企不停練習,到做到時,先肯表現出黎,佢讀圖書都一樣,佢唔識讀的話,就會不停問你,問到佢自己識讀為止,依家佢可以自行閱讀十幾本簡短句子的圖書.....
我囡囡軟皮蛇,係在於你叫佢做野,佢又唔想做,你讚佢佢又唔做,你罰佢,就更加唔做;但佢都非常介懷別人叻過佢,佢成日同我講“媽咪,我同其他小朋友唔同ga....”我問“咩唔同?”佢答我“我聰明好多,都唔明D小朋友係度做咩野?” 你話死唔死?甘答我
有時我好討厭佢成日認叻,我借本圖書返黎,想藉故事內容叫佢謙虛,故事中的白鵝太自大,自以為是,最後俾馬踏死了;我囡囡竟然同我講“我就唔會甘蠢蛋,有隻馬黎都唔走 ”完全扭曲左故事的目的,俾佢激死我呀....
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

冬日勳章

JAY媽,
我囡囡就係太有主見,好多時都唔聽人話,對於佢黎講,絕對唔係一件好事.....
以你為講,你囝囝會唔會唔多鐘意文字呢?其實,以圖像方式學習,都未嘗不可,不過,學校就未必肯接受....你屋企多唔多圖書?係咪放係當眼處,佢一拎就拎到黎睇呢?自小有無閱讀的習慣?
我囡囡好細個就好鐘意睇書,初初睇圖,大大下就學睇字.....
你點解會覺得自己係全家族最無用既人呢?你唔應該有呢個諗法,你都有自己的長處,人人十隻手指都有長短啦!係咪?我相信你一定有某方面優勝過人,只係你自己唔知
如果你再話自己無用,我唔同你玩ga

野~~~~吾同人玩~~~~吾准吾同我玩架!(扮下細路先)     

查實我由囝囝出世到依家都成日買好多圖書俾佢睇架...佢初時都好鐘意睇,但係吾知係咪我地真係少同佢一齊睇既關係(呢樣我到依家都幾內疚),同埋我地同佢睇書嗰陣又成日迫佢認字,搞到佢失左樂趣,依家真係吾多願睇囉! 不過佢間吾中都攞學校d書俾我地睇,仲讀俾我地睇或者要我地同佢一齊做課本裡面d堂課...頭先我又問佢鐘吾鐘意睇圖書,佢都仲話鐘意,不過剩係鐘意睇'地震與火山'(次次去親圖書館都一定要睇呢本),我問佢鐘吾鐘意去圖書館,佢又話鐘意,,,都吾知佢係咪又是敷衍我...咁我咪同佢講過幾日或者一陣間同佢去好吾好,佢又話好... 唉...有時連我都好難理解囝囝! 雖則我係同佢最好朋友( 佢成日都強調我同佢係好朋友黎),但係有時我真係吾知我咁做佢會吾會覺得有壓力或者對佢有吾好既影响...始終佢都係有學習障礙同專注力不足嘛...我迫得佢太嚴,又怕會弄巧反拙,治療師一方面係咁叫我吾好迫佢寫依家學校俾d功課,因為佢真係吾掂;但另一方面又話佢好聰明,話如果我地好好培養同埋幫佢解決埋學障既問題,佢既智商一定好高,將來係一個好有成就既人... 你話,究竟我應該點做?點樣培養佢至係正確...     
pigpig 寫道:
JAY媽,
我囡囡就係太有主見,好多時都唔聽人話,對於佢黎講,絕對唔係一件好事.....
以你為講,你囝囝會唔會唔多鐘意文字呢?其實,以圖像方式學習,都未嘗不可,不過,學校就未必肯接受....你屋企多唔多圖書?係咪放係當眼處,佢一拎就拎到黎睇呢?自小有無閱讀的習慣?
我囡囡好細個就好鐘意睇書,初初睇圖,大大下就學睇字.....
你點解會覺得自己係全家族最無用既人呢?你唔應該有呢個諗法,你都有自己的長處,人人十隻手指都有長短啦!係咪?我相信你一定有某方面優勝過人,只係你自己唔知
如果你再話自己無用,我唔同你玩ga
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

細果啲~只睇圖畫~
Anna :-P

細果啲~只睇圖畫~(po_lo_ko_)

yes~小朋友有啲唔睇字
:party: :-o :-D ;-) APPLE~~~

但係你地d小朋友會吾會成日睇黎睇去都係嗰本書架?仲要係睇好多次都照睇...問既問題又係同上幾次一模一樣???如果你地小朋友有咁既情況,查實係好定係吾好?因為有時佢咁重複性去睇同一本書,仲要係淨睇圖畫吾睇字,問既問題又係重複又重複咁問,搞到我覺得佢好無聊又成日明知故問...有時就係因為咁,我又唔好脾氣就會發炆憎~~~我都知衰,但係我份人真係頂吾順嗰d明知故問又要我成日重複又重複咁講同一個野,亦好頂吾順無聊....如果你地遇上我個仔咁既情況,你會點做同點去接受呢樣野???我個仔家下都七歲半...小一喇喎....     
apple*** 寫道:
細果啲~只睇圖畫~(po_lo_ko_)

yes~小朋友有啲唔睇字

dear  JAY媽:
小朋友好有求知慾,雖然會問好多次,都一定會有一次明白。個個都一定會有嘢唔記得,當您三歲,學一加一,點都唔記得,一定會問人,係唔係?一定有次記得^^脾氣唔好,沒耐性,就想方法...例如佢唔明,用圖畫,小朋友既然鍾意圖畫,不如就住e方面去幫佢,一定有印象。
:wink:

問題就係佢係記性極好,佢次次咁問同一個問題,我到第二第三次叫佢自己答番佢自己個問題,佢都可以一字不漏咁答番之前我教過佢嗰d,甚至同佢去一次陌生既地方,到過左成個月,我地再去,已經變成係我個仔帶我去,我專登行第二條路或者我吾記得係邊楝大廈甚至幾多樓,佢都識得拉番我去行之前第一次行嗰條路線同話得出係幾多樓,出左lift係轉左定轉右 仲要話番我轉頭話我:"無記性!"      所以我至咁覺得佢係明知故問囉!!!呢樣先激氣!
isabellalee^^ 寫道:
dear  JAY媽:
小朋友好有求知慾,雖然會問好多次,都一定會有一次明白。個個都一定會有嘢唔記得,當您三歲,學一加一,點都唔記得,一定會問人,係唔係?一定有次記得^^脾氣唔好,沒耐性,就想方法...例如佢唔明,用圖畫,小朋友既然鍾意圖畫,不如就住e方面去幫佢,一定有印象。
:wink:

不過我睇完本講資優既書...睇左反而仲吾清析添!

但睇完總結黎講,查實如果照本書去分析,基本上差吾多每一個人都係資優,只係有無被人發掘到出黎仲要得到培養去教育而已,可能我要睇多幾本甚至要問番治療師既意見,咁我至知我個仔究竟係咪資優,因為就咁睇一本書,我一時睇又覺得佢吾係(尤其佢功課真係跟吾掂),但呢頭覺得自己個仔吾係資優時,嗰頭又睇到D比較/分析同裡面講緊既野,有D我個仔真係有咁既特徵...不過吾理佢係吾係資優都好,家下最大前題都係解決左個仔既學障問題,否則,就算佢真係資優,但搞吾掂學障,佢日後都只係一個學乜都吾成既人...呢樣我都幾擔心...

你數少一樣
係學習困難
我個仔仔就係資優加學習困難
我教到想死
我情願佢係一個普通o既小朋友
我個仔資優係藝術同埋數學 :
淋雨 寫道:
[quote]
你有一個囝,你想佢資優嗎?

兩睇!
資優、智障和自閉症的家長通常都比正常孩子的家長承受較多壓力。
資優的孩子不一定聽話、不一定成績好。父母若沒有好好栽培資優孩子,將來的問題可能很大呢!
我們倆公婆,六年來只去過一晚夜街。其他所有時間全部給了孩子,言教身教,改善脾氣,建立做功課習慣、一起玩lego,一起創作遊戲,付出是很大的,但又好開心呢!
資優孩子比一般孩子領悟力強,他們一講就明,再講就悶。有次跟兒子講解「真份數」「假份數」和「帶份數」的分別,本人怕兒子不明白,於是講多兩篇就給他回應一句:「你唔好係咁講d我已經明
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題