用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你要資優兒童嗎?
go

你要資優兒童嗎? [複製鏈接]

你要資優兒童嗎?

你有一個囝,你想佢資優嗎?
Anna :-P

Re: 你要資優兒童嗎?

Po_Lo_Ko_ 寫道:

兩睇!
資優、智障和自閉症的家長通常都比正常孩子的家長承受較多壓力。
資優的孩子不一定聽話、不一定成績好。父母若沒有好好栽培資優孩子,將來的問題可能很大呢!
我們倆公婆,六年來只去過一晚夜街。其他所有時間全部給了孩子,言教身教,改善脾氣,建立做功課習慣、一起玩lego,一起創作遊戲,付出是很大的,但又好開心呢!
資優孩子比一般孩子領悟力強,他們一講就明,再講就悶。有次跟兒子講解「真份數」「假份數」和「帶份數」的分別,本人怕兒子不明白,於是講多兩篇就給他回應一句:「你唔好係咁講d我已經明

Yes ah...

They are so cute....haha~~~

淋雨,
我個女都係一樣唔鍾意「叫人」,even上學見到老師都係黑起塊面,老師講十次早晨佢都唔應,對任何事都要求完美,情緒有易失控,講真我費了很多精神教他,甚至做了全職媽媽也幫助不大,假使有得選擇,我寧可佢normal d.

唔想 普通最好
:party: :-o :-D ;-) APPLE~~~

simsim 寫道:
淋雨,
我個女都係一樣唔鍾意「叫人」,even上學見到老師都係黑起塊面,老師講十次早晨佢都唔應,對任何事都要求完美,情緒有易失控,講真我費了很多精神教他,甚至做了全職媽媽也幫助不大,假使有得選擇,我寧可佢normal d.

有些人羨慕我們的孩子是資優,但有時真是你睇我好,我睇你好。
總之係自己的孩子,就要盡力教好。

我想問那樣才知自己的小朋友是資優兒童??   
JOY

我很認同淋雨所説:[資優、智障和自閉症的家長通常都比正常孩子的家長承受較多壓力。]但是資優生的家長很多時不會給社會人仕諒解,只會給人家說資優還要撥錢幫?........個小朋友咁無家教ga!.........或是以為你在認叻.........唉!真的有苦自己知!

其實我在想,如果把"資優"名字改為"行為與思考模式異常症",開辦異常特殊教育的學校,專收這些學生,並由精神科跟進。咁就會得到多一些人諒解,亦會無咁多家長有興趣去check下自己的孩子是否是"行為與思考模式異常症"       

JOY_JOY 寫道:
我想問那樣才知自己的小朋友是資優兒童??   

參考這網頁
http://www.gifted.org.hk/

小孩子的天空 寫道:
其實我在想,如果把"資優"名字改為"行為與思考模式異常症",開辦異常特殊教育的學校,專收這些學生,並由精神科跟進。咁就會得到多一些人諒解,亦會無咁多家長有興趣去check下自己的孩子是否是"行為與思考模式異常症"       

有創意!
有許多資優孩子的人際關係均存在某程度上的問題,這些問題並非家長有能力獨自解決。
雖然他們IQ高,但往往EQ不高,而我們這個社會所需要的人多數是EQ高的人,IQ一般但人際關係良好,懂得為別人設想又能有效地控制個人情緒,這些人往往比只得IQ高的人更優勝。
所以,我們這些有資優孩子的父母所受的壓力不是旁人所瞭解。
各位資優孩子的家長,努力做個EQ高的父母,立個好榜樣給孩子學習!

唔咪有創意....只是用盡方法.....想無可想......發下白日夢啫...

........

如果iq高eq又高.....咁就可以回主流學校"融合教育"

如情緒要加強教育的話...便開個E位

如人係溝通有問題的話......便開個C位

兩者皆是的話就開個M位......

很多一級重犯都好高IQ架....我只是希望佢地少D機會長大走錯Y路,不會為禍社會,並可做福人群.......我成日同佢講,掃街都幫到人GA.....千萬不要做壞事.......

小孩子的天空 寫道:

如果把"資優"名字改為"行為與思考模式異常症"

你係咪都資優架?    咁都諗到

Sindy:

Anna :-P

可唔可以要高成就情緒穩定的資優孩子, 最好唔好被老師投訴同學排斥返學開心咁就好啦.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

其實唔可以唔要,自己生架! 只好盡力,最重要提升自己EQ先!
~easybring~

冬日勳章

palmchristy 寫道:
可唔可以要高成就情緒穩定的資優孩子, 最好唔好被老師投訴同學排斥返學開心咁就好啦.

我都想呀!可惜呢個情況實在少之又少呢!
我絕對有理由相信自己的EQ會有用盡的一天....
天呀.......

I like normal. Because you must have much knowledge and time and good ways to teach him. I don't care to spend all times for my son, but importantly, I don't know which way is the best way?

ha ha ha~~

Do we hv the choice really..???
My sharing is ....to accept whoever they are...and stop being a stupid parent .....giving them spaces to grow....support their silly thoughts.....since life is suck!!.....agree..?

無既就羨慕人地有, 有既就煩惱到噁.
資優呢個名堂真係............唉............好多時成為 孩子<>父母<>學校 既矛盾

初初就好想...但家下吾太想....都係做番個普通快樂小朋友好咯... 查實家下我都吾係好firm自己個仔係咪豬優( ),好耐之前响政府度評估,佢都仲係中下智能...咁嗰刻我都無咩所謂,至緊個仔乖乖地又可以叫做照顧到自己就安心喇... 之不過依家去左私家治療師度做training,個治療師一再強調隻曳貓(我個仔)係好聰明,收野(學野)好快又勁好記性,又話如果佢搞掂埋學習障礙呢家野,佢個智商一定吾會咁平庸...只係.................................治療師一直都吾敢用'資優'黎形容我個仔,仲要補多句:資優都要父母識得培育(教),如果吾係就算係資優,最後都係走左去'斬叉燒'---> 之前有個大陸數學神童,因為父母吾知點培育佢,最後黎到香港都走左去斬叉燒,個治療師話如果佢父母好好培育到佢,家下佢已經响矽谷度做i.t...~~~     

我自問我都無太大信心我可以教得稱職...如果我真係失手,個仔真係淪為斬叉燒甚至更衰,咁到時真係喊都無謂...

同埋其他媽咪都講得岩,就算iq係有但無eq,仲要係lost control(我個仔過度活躍加專注力不足)...咁我真係寧願佢係一個普通既百厭仔好過...至少吾會日日接到投訴同遭人白眼...     

p.s. 再一次強調我仲未知道隻百厭星係咪豬優...     
Po_Lo_Ko_ 寫道:
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息
‹ 上一主題|下一主題