用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 一波未平,一波又起,媽媽覺得好徬徨...!
樓主: babymaggieleung
go

一波未平,一波又起,媽媽覺得好徬徨...! [複製鏈接]

Re: 一波未平,一波又起,媽媽覺得好徬徨...!

babymaggieleung,

加油呀!
我個仔仔而家三個半月, 因婦科醫生疏忽, 產前冇評估bb體重, 估唔到胎過大, 冇建議我開刀, 結果胎過大(出世重9.2磅), 加上面向天, 胎位難出, 要用真空吸盤吸出嚟, 以致腦出血, 因大量出血, 左腦好大範圍腦細胞受損, 我同我老公知道消息後亦幾近崩潰, 之前一直只係擔心bb腦會唔會自己吸收積血, 諗都冇諗過後果會咁嚴重, 只係怨自己點解會遇到個衰醫生, 害到個仔!
而家都係見步行步, 實在唔知仔仔會點發展, 唯一慶幸係下個星期可以開始去大口環做物理治療及職業治療, 希望會有幫助!
我深信只要爸爸媽媽唔放棄, 比多d愛心, 必會要回報!

babymaggieleung,

好明白您內心感受,老實講相信現時沒有一位尊家可以確診您女女的病因,但一定跟腦神經有関.既然找不到問題根源,倒不如試吓些另類治療,針灸,重金屬測試及bio-treatments等等.

我知公立醫院也有重金屬測試做,試吓問番您女女主診醫生.

Aidenmom,

睇到你的經曆,回想八年半前,我由98磅,到仔仔出世時我體重148磅,仔仔超重,因婦科醫生想在聖誕去旅行,我的預產期在1月初,他在12月初要我入院催生,照過十多次超聲波,從來沒有透露BB有幾重,只是不停食他給我的維他命和營養品, 估唔到胎過大,要用真空吸盤吸出嚟, 以致腦出血,手仔掘倒,唔識將手舉起,私家醫院沒有特別照顧小兒,出世不停哭,終於哭到缺氧,要轉至QE深切, 住院住了一個月,很多後遺症,由於真空吸盤吸出嚟拉傷頸的韌帶,做左大半年物理治療,腦出血令黃胆度數高要全身換血,照過幾次腦仔,開始吸收積血,滿月時離開QE,之後三年腦科,兒科,內科,骨科,聽覺和視力,到處要覆診,三歲做了評估,一切正常,放下心頭大石,怎料上小一時,惡夢開始,唔專心,沒有自理能力,唔肯做試卷,多動,不停被老師投訢,做左IQTEST, 讀寫障礙,都沒有問題,再找腦科,精神科醫生,最後得出結果是,可能大腦層經缺氧,腦細胞受損, 所以他患有專注力缺損和過動症,今年仔仔三年班,好辛苦才找到真相,但未來的日子真是考驗我們一家.

COW仔,

你仔仔有照過磁力共振嗎, 如果有腦細胞受損, 照MRI應該會睇到嫁?
我最近翻查一些剪報, "舌針"對一些腦細胞受損的小朋友會有幫助, 如果你有興趣, 我可以EMAIL那份剪報給你.

Cow仔 寫道:
Aidenmom,

睇到你的經曆,回想八年半前,我由98磅,到仔仔出世時我體重148磅,仔仔超重,因婦科醫生想在聖誕去旅行,我的預產期在1月初,他在12月初要我入院催生,照過十多次超聲波,從來沒有透露BB有幾重,只是不停食他給我的維他命和營養品, 估唔到胎過大,要用真空吸盤吸出嚟, 以致腦出血,手仔掘倒,唔識將手舉起,私家醫院沒有特別照顧小兒,出世不停哭,終於哭到缺氧,要轉至QE深切, 住院住了一個月,很多後遺症,由於真空吸盤吸出嚟拉傷頸的韌帶,做左大半年物理治療,腦出血令黃胆度數高要全身換血,照過幾次腦仔,開始吸收積血,滿月時離開QE,之後三年腦科,兒科,內科,骨科,聽覺和視力,到處要覆診,三歲做了評估,一切正常,放下心頭大石,怎料上小一時,惡夢開始,唔專心,沒有自理能力,唔肯做試卷,多動,不停被老師投訢,做左IQTEST, 讀寫障礙,都沒有問題,再找腦科,精神科醫生,最後得出結果是,可能大腦層經缺氧,腦細胞受損, 所以他患有專注力缺損和過動症,今年仔仔三年班,好辛苦才找到真相,但未來的日子真是考驗我們一家.

Cow仔

可吾可以pm邊個婦科醫生比我知?

Cow仔 ,Aidenmom,
咁聽落,係地小朋友既情況比小雪壞好多,我都祝福你地既小朋友

kawai ,
我唔敢俾囡囡試針灸呀!佢一歲果陣我62提議過,不過佢果陣d腳仔都好有力,只係唔知點解企唔睹,行唔睹,淨係識踢,我驚萬一揀錯醫師針錯位,攪到踢都唔識咪死火;
我向囡囡既醫生提議過重金屬測試,佢話可能性唔大,唔肯同佢做;至於"bio-treatments"係乜黎架?有冇中文,等我下次問

babymaggieleung
我囡囡讀過兩間特殊幼兒中心, 基督教服務中心及協康會.兩間的老師及治療師都很好, 設備也足夠, 不過我覺得仍有不足, 所以自己再找其他治療方法.
由於囡囡在同一期間接受針灸及物理治療, 所以我也不太肯定那個方法比較有效, 但由於時間安排有困難, 最後選擇只做物理治療.
囡囡由兩歲便睇這個物理治療師, 直到現在. 我相信他是找到囡囡問題的根本(不是原因), 而續步跟她化解. 在這五年間, 囡囡有肯定的進步, 不過是漸進式. 由於一星期只見他一次, 所以他會教我們天天幫囡囡做運動, 因為所有成果也是一點點積回來.
至於言語方面, 一歲起我便經常跟她讀圖畫咭. 最初囡囡沒有什麼反應, 但有一天, 你會發現她原來認得那些圖片, 有一天, 原來她已懂得讀那些詞語. 我知道小朋友的能力各有不同, 但她們的能力也是我們不能預計.

Aidenmom,

我沒有照腦,因為他各種行為,已被評估專注力不足及過動証,主要成因,腦部出現了缺損或異常,通常是遺傳或腦部層經輕微缺氧,主要出現病徵,腦部不能製造一種傳導物,(多巴安),以致大腦發出指令後不能傳入小腦,有什麼特徵及怎樣困擾小朋友及父母,(可看專注力不足及過動証的討論區).

那個婦產科診所在旺角,男醫生,姓余

Aidenmom 寫道:

你仔仔有照過磁力共振嗎, 如果有腦細胞受損, 照MRI應該會睇到嫁?
我最近翻查一些剪報, "舌針"對一些腦細胞受損的小朋友會有幫助, 如果你有興趣, 我可以EMAIL那份剪報給你.

考慮「舌針」的話,千萬要小心,我識得兩個「重差咗」嘅case。
‹ 上一主題|下一主題