用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 一波未平,一波又起,媽媽覺得好徬徨...!
樓主: babymaggieleung
go

一波未平,一波又起,媽媽覺得好徬徨...! [複製鏈接]

Re: 一波未平,一波又起,媽媽覺得好徬徨...!

其實有時我都覺得自己已經好叻架喇!好多人以為我咁後生結婚,之後又咁快要bb,睇死我生完就會掉低個囡自己去玩,去搵錢,指意工人揍,但係我就揍掂個囡,攪掂屋企,照顧晒老公既喜好習慣,頭頭是道,佢地而家都話倒晒眼鏡!
有時都覺得自己唔似一個後生女呀!似個無敵師奶,超級亞四!

babymagieleung,
係羅,今日見你咪幾好!其實你都幾叻鴉!個女又o甘可愛!
你係咪無返工只湊bb?我要返工,同grandma一齊住,grandma幫我湊仔女同做煮飯婆,佢由朝做到黑,真係好似亞四o甘,佢對我好好架(仲好過自己亞媽,所以我都錫佢多過自己亞媽。不過兩婆媳始終都係隔層皮,有少少隔膜o既)
當你唔開心時,不妨諗下,自己情況都唔係o甘差姐,已經比好多人幸福的了,我見到醫院內其他小朋友才識o甘諗乍。
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

我都係本住"覺得自己慘,但有人比你更慘"既格言至捱到今時今日,我從來冇諗過放棄小雪,就算幾唔開心,我都冇諗過唔要佢架!

babymagieleung,
叻女! 偉大!
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

babymaggie
你都真係好叻,比著我就唔可以係屋企日對夜對個女,阿四呢個職位真係唔易做架  

matthew ma
好既野又唔怕成日提住既    

to:所有特殊兒童既爸爸媽媽們
"憑著愛,我信我有出路"
大家一齊努力,出盡我們所有的愛,給我們既下一代  

hi..我想請問可否send 有關 "好有愛心的眼科醫生".既地址同tel比我呀....
因我囡囡對眼仔係有先天性問題...我想搵多幾個醫生問意見...
唔該各位。

吾好意思, 路過, 想借個位開下regina

囡囡今年派到位未?

軒媽
多謝關心!!!
我上2個星期call過社工&灣仔協康,社工同協康姑娘話仲未收到社處落嚟既資料,叫我再等下 ~~~  
hinhinmummy 寫道:
吾好意思, 路過, 想借個位開下regina

囡囡今年派到位未?

oh..............甘你有消息通知我啦, 看下有無機會做同學仔

機會一定有,祗是遲定早,因為我only apply灣仔一間  

我地係小師妹呀,多多指教  
hinhinmummy 寫道:
oh..............甘你有消息通知我啦, 看下有無機會做同學仔

babymaggieleung 寫道:
我都係本住"覺得自己慘,但有人比你更慘"既格言至捱到今時今日,我從來冇諗過放棄小雪,就算幾唔開心,我都冇諗過唔要佢架!

相信大家都明白, 子女係天賜, 個天比到你係無得揀, 正如我地無得揀自己的父母一樣, 所以也不必埋怨, 有時我也會返轉頭諗, 如果大肚時知個BB係有事, 仲會吾會要佢, 不過若我當時真的不要呢個BB的話, 我相信自己也不會再有勇氣要另一個了, 雖然我個仔現在發展得比人慢, 但在這段日子裏, 我仍覺他給我的快樂比苦多, 我的爸爸曾說他"比上不足, 比下有餘", 願大家共勉!

regina

呵呵, 你甘醒目, only排灣仔...........不過我果時都係排灣仔&另一間only, 個社工係甘叫我排多一間, 我c都吾肯, 好彩咋..........

你放心, 小師妹............看下有無機會見到, but我諗都難小小, 我好小去開組/上堂, 多數都係姐姐帶

你放心, 中心的pt好正, 好好, 軒軒入左去半年, 大肌好左好多, 還比人踢左出黎無單對單上堂, only小組...........

軒媽
我咁醒都係響你地班媽咪身上學,同你地收左d料架麻,希望astha9月有位喇,另外我都有問佢地既暫托服務,不過祗有下午3pm後的,所以唯有再等下.....  

REGINA

你排左幾耐? 我諗有既, 今年都好多仔畢業呀聽聞

軒媽
上年7月排,希望我地good luck喇  

上年7月排, 實有位啦, 成年啦wor, 我都係在04年8月先排, 05年8月有位啦...............

今年好似都有好多仔走, 同埋hk 區係快d架

甘, 做定同學仔都得啦

你會吾會自己帶女去開組? 你自己帶的話, 呵呵幫下眼看下我個仔+姐姐我表現話我知

軒媽
我會抽時間去陪上堂,冇問題  

babymaggieleung
我的女兒也是足月出世,不過未轉頭,所以開刀. 出世時健康正常. 但到一歲時還不能企立,所以去搵兒科. 診斷後話囡囡發展遲緩. 如你的女兒一樣,她已做過磁力共震,腦掃瞄,腦電圖, DNA等測試,所有結果都正常,醫生也找不出原因.於是安排入讀特殊幼兒中心.
由於政府醫生較為保守,他們說女兒沒有什麼療程,只可順其自然. 於是我們嘗試過中醫,也試過針灸. 最後找了一個私人執業的物理治療師.
女兒今年七歲,已大致行動自如,也可以簡單地溝通,對我們已是很大的鼓勵. 回想過去,也好徬徨.
囡囡三歲時突然抽筋,要食藥,幸好五歲時已沒有再抽筋,可以停藥.
囡囡兩歲時驗眼話有百幾度散光,視光師話不能作準,因為眼球正在發育,後來大d再驗,已回復正常.
囡囡一直不懂得說話,到四歲才可以說單字,最近才肯叫媽媽,也肯用詞句(兩三個字)表達自己的意思.
加油!努力是不會白費的!

Roo,
請問係囡囡入讀的s係咪幫到你囡囡呢?
針灸有較嗎?我62都叫過我帶囡囡去針灸,但係囡囡當時只得一歲,我怕萬一針錯位就死火喇!
咁個私家物理治療師幫唔幫睹囡囡呀?
我囡囡今個月尾可以返s位喇!唔知幫唔幫睹佢呢!我對中心抱好大期望,人人都話s位好,我好擔心期望過高呀!
囡囡下個月會去驗眼,百幾度當然唔出奇,不過而家講緊既係500度,就算唔準,1-200度實離唔開!
我亞囡10個月大就有抽筋,食葯食到而家都仲未減過,仲要加葯添,最近都有抽過!
言語方面係我擔心緊既事,我已經做定心理準備佢將來可能會有語言障礙
雖然我唔認命,不過點都有脆弱既時候,有時都覺得有d"咀桑"!

Dear babymaggieleung,
Please check PM.

但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長
‹ 上一主題|下一主題