用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 天主教郭得勝中學
樓主: Timmylam
go

天主教郭得勝中學 [複製鏈接]

Re: 天主教郭得勝中學

kc2021,

Please check PM.
kc2021 寫道:
To : MOS 2468

小兒今年是小6生, 見到你在此討論選中學資料, 想請教一下在沙田選校心得, 小兒也是 Band 1 頭, 2次呈分試都是全級第2. 有沒有心得分享下. (在自行選校頭5個點選)
Many thanks.
ps. Are you live in Ma On Shan.  

HPChingchingma,

當年第一(沙官),第二、三Band One ,第四-郭得勝,第五至第八-中中,老師巳過目都講ok,當然不少Band One同學頭 5 間是最TOP 的英中,都派到第一(沙官)。但最後細仔派到第八(中中),老師就話細仔隨機號碼太後所致。

叩門時亦見到好多學生全級頭十至廿名內,被派到中中,我所見的英中校方其實亦只收這班漏網之魚。

mos2468

請問你細仔是否沙小,我有朋友讀沙小p.6,佢話第一至五十名都可入番沙中,為何你細仔有同學80幾仍可入沙中,你們是聯繫中學,要否攪珠呢?

仔仔,

沙中已預留25%(電腦攪珠)俾沙小(上下午校),剩餘學後才作公開攪珠,如沙小學生係預留25%入唔到,再係公開攪珠都有機會,所以沙小學生有較優勢進入沙中。導致同區小學考到入沙中絕不容易,成績真係要有番咁上下,可係自行收生時考入沙中。

通常老師都會說得較保守,以免希望愈大,失望愈大。事實上以往上午校每年有40人派到沙中,後期已有逐年遞增趨勢,至細仔個年都有80人+。上年亦有沙小全級名列前茅的學生,派唔番沙中,最後入咗郭得勝,做咗細仔嘅師弟。

通常聯繫小學就有類似優勢。
仔仔 寫道:
mos2468

請問你細仔是否沙小,我有朋友讀沙小p.6,佢話第一至五十名都可入番沙中,為何你細仔有同學80幾仍可入沙中,你們是聯繫中學,要否攪珠呢?

我的兒子在上年即04-05年在KTSCSS讀S1,現在已轉至馬鞍山一間直資男校。轉校是丈夫在提取成績表時與班老師對話後決定,他覺得老師並未能發掘學生的長處外,考試題目太著重背誦等。校風沒有問題,覺得中文較深。

另外,想請問mos2468家長:暑期參加軍訓後,校方有否派回一張VCD呢?
Thanks!

好多謝各位媽咪嘅意見,我已經將資料轉交左比我朋友,我個朋友好開心,因為佢可以得到咁多資料,佢話特別要多謝mos2468呀 佢嘅資料真係好詳盡,最重要佢肯同我地分享,又可以舉到例子來看到學校真的一面,佢話希望可以做到你仔仔個師弟呀

mos2468,我朋友仲想知佢地係點樣interview,會唔會in埋家長架?又會問啲乜野問題呢?

shockedsss,

暑期參加軍訓後,校方無派回一張VCD,我剛剛上網翻查有關通告,所收費用並無提及VCD,我亦問過細仔佢都無乜記憶。

希望你兒子係新學校讀得開心!

Timmylam,

細仔係叩門時interview無見家長,中英文面試(由英文老師主考)加筆試。

面試問題:
1.  有冇打機
2.  點睇打機
3.  點解揀郭得勝

如果再有料,會嚟上報。   

mos2468,
多謝你的回覆。提出這問題是因為記得當天參觀他們軍訓畢業時,老師曾提及會製作VCD。早前曾經問過學校,學校說是有製成VCD,但沒有個別複製給學生。而兒子的舊同學則說有DVD派回??
他十分適應新學校,亦讀得非常非常非常開心。

mos2468>>
去年叩門情況如何 ??
學生成績是否多是原校 band 1 生 ??

thanks a lot!!
mos2468 寫道:
Timmylam,

細仔係叩門時interview無見家長,中英文面試(由英文老師主考)加筆試。

面試問題:
1.  有冇打機
2.  點睇打機
3.  點解揀郭得勝

如果再有料,會嚟上報。   

HPChingchingma,

當年眼見不少派到第二、三位的學生,都走去叩門,d 媽媽諗住博一博無妨,又或者覺得始終"第一位"才是心儀的中學,所以又走去叩門。

我去過叩門的band 1英中,都見到幾多band 2 走去叩門,不過連application form都攞唔到。d band 1 英中先睇你成績表,無番幾科A(包括英文科),有d甚至要求全級頭3名,頭10名,再來過英語面試,先俾form 你。之後入班房,再考中英數筆試。

如要叩門,儘可能放榜第一日或第二日早上去晒你想去嘅學校,因為有d學校即日停止收生。手快有,手慢就無。

HPChingchingma 寫道:
mos2468>>
去年叩門情況如何 ??
學生成績是否多是原校 band 1 生 ??

mos2468>>

好多謝你意見 , 真係好受用呢  
其實郭得勝我已覺得好好  

no!!!
聯繫中學都要攪珠...

郭得勝veryveryveryveryveryveryGOoooooooood!!!

Hi Chingching ma,

請問你囝囝叩門成功是郭德勝還是胡忠?去哪裹考分班試?

Jason Mum --- Do you still remeber me??

記得  

見PM 啦  

今年派左過去郭得勝....
唔知好唔好...有d之前同小學既師姐派左過去....
又話幾好唔錯.......本身話想讀沙循既.....但都抽唔到....
過去考多次....又未有通知.....就去左郭得勝註冊啦....
而家就決定左揀郭得勝.....表面睇又幾ok既....
但係又唔知得唔得呢......教學唔知點.....但有好多課外活動...
今年334(唔關事既)....個度又好似好嚴咁....咩都規定曬.....
唔知有幾多%入到大學.....住係個頭.....又知校風都幾好啦...
但d學生成績又唔知點喎.....
大家可唔可以help下我呢???    thx~各位!!

我小朋友都係派去郭德勝呀.
我都想知你問果d問題呀
thx
你呀媽 寫道:
今年派左過去郭得勝....
唔知好唔好...有d之前同小學既師姐派左過去....
又話幾好唔錯.......本身話想讀沙循既.....但都抽唔到....
過去考多次....又未有通知.....就去左郭得勝註冊啦....
而家就決定左揀郭得勝.....表面睇又幾ok既....
但係又唔知得唔得呢......教學唔知點.....但有好多課外活動...
今年334(唔關事既)....個度又好似好嚴咁....咩都規定曬.....
唔知有幾多%入到大學.....住係個頭.....又知校風都幾好啦...
但d學生成績又唔知點喎.....
大家可唔可以help下我呢???    thx~各位!!
:-o :-D :-o

麻煩可以寫清楚些嗎??
不太明白!!    
‹ 上一主題|下一主題