用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拍子機...傳統 or 電子???
go

拍子機...傳統 or 電子??? [複製鏈接]

拍子機...傳統 or 電子???

想請問各位如買拍子機, 買傳統 "的答的答"的好, 還是買電子的好???

因為我本身有個隨琴附送的 Wilter(唔知係咪甘串) 拍子機, 我覺得佢細聲得滯, 跟在琴行上堂時用 Nikio(好似串錯)時, 個感覺好唔同, 所以上堂時成日甩拍子, Miss 就黎會 我 la...      
您, 是我一個遙遠的夢~~~

Re: 拍子機...傳統 or 電子???

我suggest你買電子的, 因為"的答"仔唔可以教volumn, 而且d聲都好annoying. 又冇function.
電子的就很方便, 很多選擇, 可數拍子及當調音器, 多種節奏 (如3連音), 仲可以用earphone!

你琴附送的那個仲可唔可以換個電子的? 你去試吓邊個啱聽啦!

http://www.tomleemusic.com/TLM/standardpage/prod/prod_details.asp?prod_id=1889&lang=tc

e個都ok ga!!
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

Mao..Mao..
我buy 電子既多d啦, functions 多d, 又唔會一跌落地即刻d beats 唔平均, 又唔駛上鍊, 實在好用太多啦~~

我都會買電子既多d啦, 除function多, 仲因可以拎出街tim,
至於nikko都唔錯$220便有部, 仲有好多colour, 有需要pm我丫.

我反而鐘意傳統既,形象化d,個小朋友初學,睇到呀麻......不過w字頭真係細聲過n字頭呢部,n字頭呢個排字好耐用...我女初學時,係用返我廿幾年前部機都得.....

電子有分拍功能,可以知道真正的三連音如何。當年兼學percussion時買了一個Dr. Beat練習,方知道原來自己彈琴的三連音不準確。

laughin' to keep from cryin'

甘請問各位有邊隻電子拍子機值得推介?

至於傳統的大概是 N 字頭那隻幾好吧?! 又夠大聲...  

我剛買了部SEIKO(精工)的,都夠大聲,約HKD260.

請問要幾多錢一部呢?

我都用電子嘅,3合1既可有拍子又有 tune 音等等很多功能。是國產的,又平又靚。

Richard Hui

INTILLI model 301, 5 in 1, $290. (tom lxx $350)

somimi
我之前有3個學生都4左呢隻拍子機, 唔襟用, 全部都唔過1年就壞左呀!
同埋柏斯都有得賣, 平少少添

kcarol,
oic, 但我認識幾位老師都提議lee隻, 系咪學生經常跌, 所以壞呢 ? 知道柏c賣咩價嗎 ? 系咪你買有discount呢 ? 請指教.

somimi
唔係成日跌喎, 其中一個先最攪笑, 放係琴面, 又唔會帶出街, 又無跌, 某一日開始, 部拍子機一開到最大聲就會shock, 自己跳番去80

我唔記得柏c幾$啦, 因為個學生走去買, 話抵過tom x, 仲平唔少架, 不過顏色無tom x 甘靚

我只係有tom x 既discount, 柏c我無架

我開頭都好buy 呢隻拍子機, 不過唔夠一年, 好多學生都話部機壞左, 所以我依家會同學生講, 隻拍子機有好多功能, 不過就唔多襟

kcarol,
甘你又有邊隻電子拍子機推介?

各位,
Anyway, 結果我終於在前日在 Tom Lee 買左隻 Nikko 傳統 '滴答' 拍子機, 當日個 staff 都介紹左 INTILLI 果隻 model 俾我, 依隻機都好大聲, 仲大聲過 Nikko, 不過我真係聽唔掂, 個 staff 試左三連音俾我 (我 request), 我聽到頭都大埋          所以, 等學到高 D level, 先考慮換隻電子吧, 到時可能又有D更先進

Mao..Mao..
我最鍾意boss 果隻人聲拍子機!! 價錢仲好高貴!! 我會拎黎珍藏~~~~~~~~~~

‹ 上一主題|下一主題