用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德信小學好還是陳瑞祺好?
go

德信小學好還是陳瑞祺好? [複製鏈接]

德信小學好還是陳瑞祺好?

請問大家知道這兩所學校的校風,學業成績,教學方法和派位怎樣嗎?

Re: 德信小學好還是陳瑞祺好?

請問大家知道這兩所學校的校風,學業成績,教學方法和派位怎樣嗎?

[size=medium]請問有人知嗎? 唔該
該用戶已被刪除

Hi 芳姑姐,
以我所知德信現在開始了全日制(高年班仍然分上下午)舊年講緊與大角嘴一間小學合併, 現在告吹了, 所以舊年派位好混亂, 今年應該會收三班一年級,聴上午校梁校長講, 每年九龍華仁中學會分配大約三十幾個申請表給德信小六生, 而這些申請表是有別於一般的申請表(暗示是華仁必收的)所以如果學生成績排名於十名內, 大有機會入九華.
而該校的學習風氣都不錯, 學生讀得很開心的, 即是不太崔谷學生.以我所知, 15分也有機會在首輪入倒, 但機會率不太高, 要加少少運氣.(如果是德信幼稚園生, 就算抽唔倒,都可以"偽")
名人舊生有:藍雄振, 林子祥, 曾志偉, 張偉健, 吳國敬等

1. Dear hoyukmei,

多謝回應, 資料很有用.

2. 請問有沒有家長知道 陳瑞祺 是怎樣呢?

I also want to know  陳瑞祺, the new school to be used coming September.

Pls advise

我個仔今年 陳瑞祺六年班, 學校是傳統教學, 老師很好, 五至六年班有精英班. 全級60-70名內都是band 1, 派位都不錯. 去年有同學大約10人去了喇沙, 男拔, 九華及皇仁. 其餘大約30幾人分別去了旅港開平及華英. 另外有人去協恩, 聖羅撤, 曾肇添, 陳瑞祺中學等.
我覺得佢地無論體育 (將來新校聽講會有50米跑道), 數學及IT都不錯, 特別是IT, 三年級已懂得英文打字, 四年級懂得倉頡, 五年級開始的project, 都係自己上網找資料, 上中學做功課就不用憂心呢.

weweroxy ,

請問你囝囝是讀那一間幼稚園的??   

Do you think it is far away from Shatin to 陳瑞祺?
該用戶已被刪除

You can take school bus if you want to. Anyway, I think CSK is a good school especially for boys. This is because it has a EMI secondary school as backup.

吾系wo ,我有个朋友在德信读小一,都几辛苦,好多功课做,假期都要留在屋企做功课~~~但小朋友的成绩不错架
hoyukmei 寫道:
Hi 芳姑姐,
以我所知德信現在開始了全日制(高年班仍然分上下午)舊年講緊與大角嘴一間小學合併, 現在告吹了, 所以舊年派位好混亂, 今年應該會收三班一年級,聴上午校梁校長講, 每年九龍華仁中學會分配大約三十幾個申請表給德信小六生, 而這些申請表是有別於一般的申請表(暗示是華仁必收的)所以如果學生成績排名於十名內, 大有機會入九華.
而該校的學習風氣都不錯, 學生讀得很開心的, 即是不太崔谷學生.以我所知, 15分也有機會在首輪入倒, 但機會率不太高, 要加少少運氣.(如果是德信幼稚園生, 就算抽唔倒,都可以"偽")
名人舊生有:藍雄振, 林子祥, 曾志偉, 張偉健, 吳國敬等

德信5算係好多功課,我個仔係德信讀P2,真係唔多!

haircut 寫道:
吾系wo ,我有个朋友在德信读小一,都几辛苦,好多功课做,假期都要留在屋企做功课~~~但小朋友的成绩不错架

[quote]
Hi 芳姑姐,

[/quote]

德信5算係好多功課,我個仔係德信讀P2,真係唔多!

haircut 寫道:

[quote]
Hi 芳姑姐,

[/quote]

原來出年陳瑞祺新校舍會有一大兩細的球場, 真是比現在大很多呢!

我覺得德信小學同陳瑞祺都係男仔讀著數.

德信成績好的會升九華, 陳瑞祺成績好的升喇沙(但相對學位較少), 個人比較喜歡德信。

agree.

cooyee 寫道:
我覺得德信小學同陳瑞祺都係男仔讀著數.

德信學校

校網編號 31
宗教背景 天主教
辦學團體 東亞教育促進會
學校類別 津貼
學制 半日制
學生性別 男
聯繫中學 德信中學
主要教學語言 中文

06/07學年小一班數(學額):6(192)
06/07學年自行收生學額(遞交申請表格人數):96(95)

畢業生派位(2005年7月畢業)
畢業生人數 177

派位成績組別百分比
Band 1:31%
Band 2:37%
Band 3:32%  

最多學生升讀的中學
1) 校名:德信中學 / 人數:54
2) 校名:華仁書院(九龍) / 人數:28
3) 校名:聖芳濟書院 / 人數:17

獲派首三志願學校的百分比 86%
升讀英中百分比 68%

(ming pao)

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題