用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果囝囝係學校打人點算呀??
go

如果囝囝係學校打人點算呀?? [複製鏈接]

如果囝囝係學校打人點算呀??

我個囝就快兩歲勒,四月返學,但係佢一發脾氣就會打人,我已經用好多方法去教佢,但都唔成功,我好擔心佢返到學校會打人呀,教過佢要表達出黎,但佢到現在都係控制唔到自己..好煩惱...

Re: 如果囝囝係學校打人點算呀??

don't worry, the teacher knows how to handle it.

cody2428,

我囝囝上年11月足2歲開始番 n1 我都有呢個擔心,事關我囝囝1歲左右開始都有呢個壞動作,當佢以為人哋想霸佢個地頭/玩具,又或者佢想玩人哋玩緊嘅嘢,佢就用手拍其他小朋友,我當時無時無刻監察 & 指正佢,但收效都唔大,直至佢番咗 n1 1、2月左右真係完全介咗打人,真多謝幼兒園 d 老師,佢哋好有辦法 & 佢講一句好過我講一百句,放心啦!老師會識教架啦,如果你擔心就早 d 同老師講,等老師預早有準備啦!

P.S. 尤其機講辦的幼兒園老師對此會處理較好 - 因他們多是讀完兒童心理 & child care 的!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

gwan/PHmami,

多謝你地既回覆呀,現在都放心d,希望學校真係可以幫我教番好禧禧啦,四月佢就會讀香港保護兒童會胡好幼兒園,唔知你地對呢間學校有冇咩意見可以俾我呢?
thanks

sorry I don't know anything about this school, good luck!

cody2428,

保會在幼兒教育應辦得唔錯,我朋友都話佢囝囝番得幾好,放心啦!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

PHmami,

多謝你呀,我現在都放心勒,今日同禧禧去買校服同影學生相呀,好開心呀,可能係第一次啦,見到囝囝着校服好Q好得意呀,佢一着左校服就開心到走黎走去,希望佢返學都會咁開心就好勒!!

Hi cody2428,
其實你都唔洗甘擔心,好多小朋友都係甘,尤其係男仔。返咗學有老師教會好好多Ka,放心啦!!!     
‹ 上一主題|下一主題