用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局幼兒園
go

保良局幼兒園 [複製鏈接]

保良局幼兒園

請問保良局幼兒園的運作是否間間都一樣?
幼兒園課程是否與幼稚園一樣?
謝!

Re: 保良局幼兒園

我囝囝正讀緊 保良局的2歲班, 我相信基制/守則就一樣,但老師同學生的質數、環境就有分別!

最好選D無咁多新移民的校舍會好D囉, 學好三年、學壞3日!  因我先前參加個幼兒園舉辦的親子旅行, 共有四間不同區的 保良局幼兒園參加, 那些新移民的家長、子女, 無D禮貌、唔排隊、無家教!

激氣!

ethanmama2003 寫道:
我囝囝正讀緊 保良局的2歲班, 我相信基制/守則就一樣,但老師同學生的質數、環境就有分別!

最好選D無咁多新移民的校舍會好D囉, 學好三年、學壞3日!  因我先前參加個幼兒園舉辦的親子旅行, 共有四間不同區的 保良局幼兒園參加, 那些新移民的家長、子女, 無D禮貌、唔排隊、無家教!

激氣!

係咪3/3呀??我都係度呀   

ethanmama帶出了一個我無注意到的問題.  

謝謝大家的回應!
我剛報了將軍澳的保良局幼兒園, 4月正式返學, 現在暫托緊,
朝早2.5hrs,希望佢適應到 la !
請問ethanmama2003 參加的親子旅行, 有沒有將軍澳的, 因為屋企附近有很多新屋村, 很多新移民 & 亞差!

保良幼兒園在我覺得照顧方面會足夠, 發展思維都未發展得成熟.還要需時間去改善.
其實最緊要喺有冇身教, 新移民, 亞裔人仕好多地區都有, 或者你啲隔離鄰舍都是這些, 喺避無可避, 第日啲可能要嫁佢地或聚你啲仔女, 最緊要自己知道小朋友遇上有問題, 大人點去同啲自己小朋友解釋等. 啲新移民, 亞裔人仕小朋友冇禮貌等行為唔喺佢地想這樣, 只是生活習慣形成, 都喺佢地父母做成, 小朋友喺無辜少啲用有色眼鏡去睇佢地.

Hi Bbaa,
你是否讀彩明那間保良局呀,我也報了但要9月才有位呀,可否在此討論討論... thx
Emily :oops:

hi bemily,
yes, that's choi ming.
原本老師同我講都是9月有位, 但我交表時講明工人六月到期,有位請比我先, 咁

Hi bbaa,
我巳幫仔仔報了另一間,9月才轉去保良局,你的BB how old ar? can u told me his status when bb study in n1, thx
Emily :oops:

bbaa

我都係住TKO,請問妳報讀邊間保良局呀, 可否提供時間及價錢參考呢?

hi, 2001bc

you can call:3143 9039
$2300/per month, from 8:00am - 6:00pm
or 7:30am-7:00pm (some surcharge)

唔該妳, 祝妳bb健康快樂。

alvinchanmama,

我都同意你的講法 : 小朋友喺無辜啲, 都喺佢地父母做成!  但問題是他們父母未能以身作則, 而自己的小朋友又細、老師可做到1:l5的比例已經好好, 係耳言目染之下, 當然希望能讓小朋友的成長環境盡量正面及有質地一點啦!

到佢有分析能力, 懂分錯/對的時侯, 佢要嫁亞裔人仕或聚北方佳麗,都無問題!

上中/小學都分 BAND 1,2,3 啦!  如遇着同 班 同學 TAKE 野多過食飯、去D多過去圖書館的死硬!

‹ 上一主題|下一主題