用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (3)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (3) [複製鏈接]

Re: 05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (3)

VV,

我陀bb時冇剪短頭髮,我唔信拘拘一把頭髮能bb爭營養,但坐月時洗頭就好麻煩,而且生完半年內甩好多頭髮,所以坐完月就去剪髮,一來唔想見大朿頭髮咁甩,二來想執番正個樣先返工。

我覺得你把頭髮咁長咁柔軟,剪短哂會好屣,可以剪到

vv,

收到喇!我囡已急不及待看喇!另外我會盡快搞好&交回   

SandyKL,

嘩! 正, 我看完覺得好吸引, 希望真是可以去埋三潘市喇! 我估都唔會大變, 因為個朋友都有講金門大橋及漁人碼頭, 原來這城市令妳印象難忘,     , 引到我想即刻去   

SandyKL

CMMANDY

我唔趕架, 你慢慢整啦

vvmakyy & SandyKL

我都有因為生bb, 而剪短頭髮, 直到現在, 都沒有再留好長, 現在到肩, 試過咁快乾就愛上左    , 另外我坐月真是無洗頭架, 只是足月先用薑水沖涼洗頭咋

我大肚時都有剪短頭髮架!

陀 tiffany 時我都有剪短頭髮架, 但今胎唔想呀, 再留長要好耐架, 好似對今胎bb 好唔公平

vvmakyy 寫道:

陀 tiffany 時我都有剪短頭髮架, 但今胎唔想呀, 再留長要好耐架, 好似對今胎bb 好唔公平

妳8 月生, 會熱D, 妳要考慮泡多D薑皮, 煲水洗頭   

CMMANDY

係呀, 到時要成日洗頭呀

我唔用薑皮,我直接用薑煲水洗頭架!

SandyHung,

我聽日約

各位你地好呀, 近排忙到死死

CMMANDY,

「秋天的童話」係紐約所拍,當時香港人覺得好浪漫,景好靚,但紐約我真係不敢恭維,我去完三藩市再去紐約,感覺果處好差,簡直好似由天堂轉到地獄咁。係紐約平均每五分鐘就聽到有警車經過,地鐵又暗,牆俾人畫到花哂,我坐地鐵時要坐係中間車廂,因為列車司機係車中間,而唔係車頭。心驚膽跳因為一來紐約地鐵治安好差出哂名,二來真係好多黑人男人,大大隻隻咁。如果「秋天的童話」係三藩市拍,可能我會喜歡理套戲既。

希望你只係去西岸,而如果要去東岸,淨去奧蘭度就好勒,唔好去紐約。你復活節去?自由行定係跟團?

未生大仔時把頭髮長到及腰,陀bb一樣咁長頭髮,覺得打理唔難,到坐完月後剪短,先發覺條頸負擔輕好多,所以一直都冇再留到及胸,係咁意過左膊最輕鬆。

Vv,

睇唔出喎,原來你電負離子,我同你剛相反,我頭髮太直,留直髮多年,所以9月時先去電個陶瓷,攪攪新意思。我頭髮太直,心目中一直好羨慕人天生鬈架。

生阿二及Yola時都係夏天,我出院之後就洗頭勒,我冇用姜水洗頭,只係一洗完頭即刻用風筒吹乾,阿媽果代冇風筒,所以要用姜水洗頭。

ManLam,

CYRUS依家病成點?明白老公唔係身邊,而小朋友又病時,心真係好徬徨,難為你勒!

要寫成20版字? 真係好多喎,難得CYRUS唔抗拒。聽我同事講,公民係要不斷做練習。

Savana~
我都係約

SandyKL

我同你相返, 我好羨慕直頭髮d人架, 由細到大我d頭髮好鬆散, 所以一留親長就好唔靚

你身體好好喎, 陀bb 時d頭髮咁長都冇影

SandyHung

聽完你講公文, 我都想講出我對公文的見解, 本身我對公文認識唔多,  公文係要他們每天不停地做練習, 雖然時間唔係太耐, 亦可訓練小朋友自律, 但我認為對小朋友咁細個來講係好辛苦, 如果小朋友係好活潑, 公文未必適合他們, 學野係有好多種模式, 所以我寧願選其它教學法, 不過我好buy 公文中, 因為他們是用普通話教學, 我比較鍾意呢科, 如有時間我都想一試, 公文英都好, 從中學到好多生字, 但小朋友咁細佢地只係死讀, 未必知道點解, 如果父母要返工, 就要留待晚上教, 但晚上又要同佢地溫書, 又何來咁多時間呢

不過, 公文亦有好多成功例子, 我亦有好多朋友仔囡都讀緊公文, 亦讀得好好, 有個朋友女女讀私小, 程度好深, 全班同學只有幾個係冇讀公文, 佢媽咪話唔讀唔得, 因為公文可以令到小朋友思考快d, 英文可以讀得流利d, 數學會計係快d, 亦有個朋友仔仔K3時開始讀3科, 那小朋友好自律, 每天自動自覺地做練習, 現在讀小3, 年年考3名內, 我唔知道功勞係咪全歸公文有關, 但都要好睇小朋友本身性格

你可以參考一

vvmakyy~

我跟你ge觀感一致,我会好好考慮,多謝你ge意見! :
Tiffany 有冇join Kumon嘅科目 架?

SandyHung

冇呀, tiffany 冇讀公文, 因為暫時 tiffany time management 唔得, 我唔想日日打電話返去迫佢做公文功課, 或都會安排 U3 summe 時比佢讀公文中一段時間, 因為依家d小學都幾著重普通話教學, 等佢升小時冇咁辛苦, 不過依家 SN d普通話教得不錯, 到時再考慮

vv,

果然冇錯,當人冇果樣時就會恨果樣,天生鬈係我夢想黎架。

我做女時長到及腰

呢兩日 我跟老公參詳過,決定暫時唔比Tim報讀公文,因為寫字技巧都未完全掌握,諗住到今年6月才再考慮会否在暑假讓Tim報讀。   喺呢段期間 我会再留意有否其他好ge課程給Tim,到時再上來回報一番! :
‹ 上一主題|下一主題